Szynka gotowana na Wielkanoc i nie tylko – czy trudno ją zrobić? Od razu mówimy, że zadanie, chociaż nie jest najprostsze, nie należy do najbardziej skomplikowanych. Najważniejsze jest to, aby kupić ładny kawałek szynki wieprzowej z dobrego źródła, uzbroić się w cierpliwość i przygotować kilka przydatnych przyrządów. Jakich?
Na pewno przyda ci się siatka do wędlin, spora kamionka oraz strzykawka z grubą igłą. Zaopatrz się też w stabilny ciężki przedmiot do dociśnięcia szynki – na przykład kamień. Warto też przygotować termometr do mierzenia temperatury w środku mięsa – bez wątpienia ułatwi ocenę stanu szynki. Jeśli masz wszystkie potrzebne przyrządy – do dzieła!
Składniki:
Krok 1: Peklowanie szynki
Do małego garnka wlej pół litra wody. Wrzuć do niego rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz, paprykę, ziarna ziela angielskiego i listki laurowe, a potem zagotuj i zostaw do przestudzenia. Do kamionki wlej 2 litry wody i dodaj sól peklującą. Rozpuść ją dokładnie, a potem wlej przestudzoną wodę z przyprawami i rozmieszaj. Szynkę umyj i owiń w siatkę do wędlin. Włóż ją do solanki z przyprawami w taki sposób, by mięso było całkowicie przykryte. Strzykawką z grubą igłą nabierz solankę i wstrzyknij kilkakrotnie w różne części mięsa. Potem połóż na wierzchu talerz i dociśnij ciężkim kamieniem. Kamionkę z mięsem wstaw do lodówki lub chłodnej piwnicy na 3-4 dni.
Wskazówka: Jeśli będziesz gotować szynkę wędzoną, pomiń etap peklowania. Ugotuj ją jednak w wodzie z takimi przyprawami, jakie podaliśmy do przygotowania solanki.
Krok 2: Parzenie i gotowanie szynki
Ważne! Każdy 1 kg szynki należy gotować przez 1 godzinę. 1,5 kg kawałek mięsa gotujemy więc przez półtorej godziny.
Po 3-4 dniach wyjmij szynkę z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Do dużego garnka włóż mięso, wlej pozostałą solankę i dolej wodę, aby szynka była zakryta. Wtedy zagotuj ją i gotuj we wrzątku przez maksymalnie 20 minut. Potem zmniejsz ogień i gotuj szynkę jeszcze przez godzinę i 10 minut. Jeśli masz termometr do mierzenia temperatury we wnętrzu mięsa, staraj się utrzymywać ją w okolicach 70*C. Potem wyjmij ją z wody, osusz i pozostaw do wystudzenia.
Krok 3: Podawanie szynki
Szynka gotowana na Wielkanoc podawana jest zazwyczaj w plastrach podczas uroczystego śniadania. Pokrój ją ostrym nożem, gdy przestygnie. Będzie smakować doskonale ze świeżym chlebem, a także z chrzanem, marynowanymi grzybkami lub musztardą. Jeśli podczas Świąt nie zostanie zjedzona w całości, możesz przygotować sos chrzanowy lub pieczeniowy i podać szynkę na ciepło jako danie obiadowe.