Smażony kurczak nie zawsze wychodzi chrupiący? Wystarczy dodatek mąki kukurydzianej. Wyjaśniamy, dlaczego
Idealna panierka do kurczaka
Przepisy na chrupiącego kurczaka dosłownie zalewają internet. Niektóre zakładają obsmażanie go w suchej panierce, inne w cieście. Prawie każdy z nich uwzględnia dodatek mąki. Niezależnie od tego, jaki sposób wybieracie najczęściej, warto wzbogacić przepis o jeden składnik - mąkę kukurydzianą.
Co daje panierce mąka kukurydziana?
Tego rodzaju mąki używa się najczęściej do zagęszczania sosów czy przygotowywania kukurydzianych placuszków. Szczególnie ostatnio zasłynęła z tego, że nie zawiera glutenu. Nie zakładamy, że ktoś, kto zabiera się za mączne smażone skrzydełka, stara się ograniczać ten składnik. Jednak jego zawartość jest bardzo przydatna w przypadku przygotowywania smażonego kurczaka w panierce. Dlaczego?
W połączeniu ze zwykłą mąką, ta kukurydziana pomaga zapobiegać rozwojowi glutenu, który pod wpływem wilgoci wydobywa się z klasycznej mąki i nadaje panierce lepkiej, ciągliwej struktury. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia zatem, że panierka jest bardziej chrupiąca
- czytamy na portalu the Kitchn.
Jak zrobić idealnie chrupiącego kurczaka z dodatkiem mąki kukurydzianej?
Kurczak w mące kukurydzianej stanie na szczycie waszych ulubionych dań. Jak go zrobić? Wybierzcie swój ulubiony przepis na smażone skrzydełka, udka czy nuggetsy. Wymieńcie około 1/4 ilości zwykłej mąki na tę kukurydzianą. Dalej postępujcie zgodnie z recepturą. Polecamy wam szczególnie ten przepis: Kurczak jak z KFC - przepis na chrupiące kąski z kurczaka, które zawładną twoim talerzem. Następnie pozostaje już tylko delektować się idealnie chrupiącymi kąskami mięsa w panierce.
Jeśli perfekcyjne smażone kąski obraliście sobie za życiowy cel kulinarny, koniecznie zobaczcie nasze porady. Zebraliśmy tu garść wskazówek, na co zwrócić uwagę, by wasze kurczaki zawsze wychodziły idealnie. Zerknijcie tu: Sekretne kroki do idealnej panierki? Solanka i podwójne panierowanie to nie wszystko.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?