Smażony kurczak nie zawsze wychodzi chrupiący? Wystarczy dodatek mąki kukurydzianej. Wyjaśniamy, dlaczego

Perfekcyjnie chrupiące skrzydełka czy nuggetsy to dla wielu niedościgniony ideał. Ilu przepisów by nie próbowali, cos zawsze idzie nie tak. Jest jednak jeden składnik, który zawsze zadziała - o ile resztę kroków wykonacie prawidłowo. Mowa o mące kukurydzianej.

Idealna panierka do kurczaka

Przepisy na chrupiącego kurczaka dosłownie zalewają internet. Niektóre zakładają obsmażanie go w suchej panierce, inne w cieście. Prawie każdy z nich uwzględnia dodatek mąki. Niezależnie od tego, jaki sposób wybieracie najczęściej, warto wzbogacić przepis o jeden składnik - mąkę kukurydzianą. 

Co daje panierce mąka kukurydziana?

Tego rodzaju mąki używa się najczęściej do zagęszczania sosów czy przygotowywania kukurydzianych placuszków. Szczególnie ostatnio zasłynęła z tego, że nie zawiera glutenu. Nie zakładamy, że ktoś, kto zabiera się za mączne smażone skrzydełka, stara się ograniczać ten składnik. Jednak jego zawartość jest bardzo przydatna w przypadku przygotowywania smażonego kurczaka w panierce. Dlaczego?

W połączeniu ze zwykłą mąką, ta kukurydziana pomaga zapobiegać rozwojowi glutenu, który pod wpływem wilgoci wydobywa się z klasycznej mąki i nadaje panierce lepkiej, ciągliwej struktury. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia zatem, że panierka jest bardziej chrupiąca

- czytamy na portalu the Kitchn.

Zobacz wideo Podczas smażenia lub jedzenia poplamiliście ubranie olejem? Nic straconego! Oto myki na łatwe doczyszczenie tłustych zabrudzeń.

Jak zrobić idealnie chrupiącego kurczaka z dodatkiem mąki kukurydzianej?

Wybierzcie swój ulubiony przepis na smażone skrzydełka, udka czy nuggetsy. Wymieńcie około 1/4 ilości zwykłej mąki na tę kukurydzianą. Dalej postępujcie zgodnie z recepturą. Polecamy wam szczególnie ten przepis: Kurczak jak z KFC - przepis na chrupiące kąski z kurczaka, które zawładną twoim talerzem. Następnie pozostaje już tylko delektować się idealnie chrupiącymi kąskami mięsa w panierce.

Jeśli perfekcyjne smażone kąski obraliście sobie za życiowy cel kulinarny, koniecznie zobaczcie nasze porady. Zebraliśmy tu garść wskazówek, na co zwrócić uwagę, by wasze kurczaki zawsze wychodziły idealnie. Zerknijcie tu: Sekretne kroki do idealnej panierki? Solanka i podwójne panierowanie to nie wszystko.

Więcej o:
Komentarze (13)
Smażony kurczak nie zawsze wychodzi chrupiący? Wystarczy dodatek mąki kukurydzianej. Wyjaśniamy, dlaczego
Zaloguj się
  • edytkus

    Oceniono 4 razy 2

    Panierka, fuj! Ble!

  • icehunter

    Oceniono 3 razy 1

    Kto się podpisze z Imienia i Nazwiska pod tą bzdurą?

  • ilonka45

    Oceniono 3 razy 1

    Mąka kukurydziana to zupełnie coś innego niż skrobia ziemniaczana, która się zagęszcza sosy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX