Jak przechowywać sałatę, by dłużej zachowała świeżość? Wystarczy trik z wirówką - i nie chodzi o umycie
Sałata dłużej świeża
Chrupiąca, świeża sałata jest idealnym dodatkiem do potraw. Czy to wraz z innymi składnikami, jako sałatka, czy w towarzystwie kotleta i ziemniaków. Problem pojawia się jednak, gdy traci sprężystość i chrupkość. W lodówce komórki znajdujące się w liściach kurczą się, co utrudnia im trzymanie wody wewnątrz. Dlatego wydostaje się poza sałatę, a liście więdną. W krótkim czasie zaczyna oblepiać je śliska maź i roślina jest do wyrzucenia. W momencie, gdy wasza sałata jeszcze nie zaczęła się psuć, ale straciła już sprężystość, można ją jeszcze odratować. Więcej o tym: Co zrobić, żeby przywrócić do życia zwiędniętą sałatę? Jest bardzo prosty sposób.
Przechowywanie liści w wirówce przedłuży ich świeżość
Najlepiej jednak zacząć od profilaktyki bowiem można przechowywać sałatę tak, by jak najdłużej zachowała świeżość. Wystarczy użyć wirówki. I nie mówimy tu o oczywistym zastosowaniu, czyli umyciu w niej liści, a o przechowywaniu ich w tym pojemniku w lodówce. Wystarczy włożyć je do środka, a pudełko przykryć wieczkiem. Ten sposób przetestowała redaktorka portalu the Kitchn, Sheela Prakash.
Gdy zielenina leży w koszyku wirówki, między liśćmi a dnem pojemnika jest sporo wolnej przestrzeni. Dzięki niej nadmiar wilgoci na sałacie, który powoduje pojawienie się śliskiej mazi i zepsucie liści, skapuje na dno podczas przechowywania
- czytamy na portalu.
Jak mówi Prakash, dzięki tej metodzie sałata może przetrwać w dobrym stanie w lodówce nawet przez 10 dni. Liście pozostają dłużej chrupiące i sprężyste. To też dobry sposób na przechowywanie wirówki, jeśli nie macie na nią miejsca w szafkach.
Macie jakieś sposoby na przedłużenie świeżości sałaty? A może po prostu zjadacie ją, zanim zdąży zwiędnąć?
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?