Babeczki wielkanocne do koszyczka i na świąteczny stół. Podpowiadamy, jak je zrobić [PRZEPISY]

Babeczki wielkanocne to doskonała alternatywa dla dużej tradycyjnej babki piaskowej. Sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu, można je włożyć do koszyczka lub podać jako deser po uroczystym obiedzie. Jak zrobić babeczki na Wielkanoc? Podpowiadamy!

Babeczki wielkanocne najlepiej przygotować w kształcie miniaturowych tradycyjnych babek. W tym celu należy zaopatrzyć się w silikonowe foremki, które nadadzą im odpowiednie kształty. Takie babeczki wielkanocne do koszyczka będą pasować idealnie! Jeśli jednak wolisz zrobić babeczki z kremem, przygotuj je w zwykłej formie do muffinek.

Babeczki wielkanocne do koszyczka - przepis

Składniki (na 12-14 babeczek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka margaryny lub masła

Babeczki wielkanocne do koszyczka – sposób przygotowania

Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj miękkie masło lub margarynę i wszystko wymieszaj robotem kuchennym. Masa powinna mieć konsystencję trochę gęstszą od ciasta na naleśniki. Do każdej silikonowej foremki nalej masę do 3/4 jej wysokości. Wstaw je do piekarnika i piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź je, wyjmij z foremek i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Zobacz wideo W towarzystwie babeczek warto zaserwować także drożdżowego baranka. Zobacz, jak łatwo go zrobić.

Babeczki wielkanocne z kremem – jak je zrobić?

Upiecz babeczki według przepisu powyżej, ale zamiast miniforemek na babkę użyj tradycyjnej formy na muffiny. Następnie zrób krem – najlepiej będzie wyglądał taki w kolorze żółtym, różowym lub zielonym (użyj barwników spożywczych lub kurkumy, soku ze szpinaku lub z buraka) i przyozdób nim babeczki. Wykorzystaj także kolorowe papilotki i inne ozdoby w tematyce wielkanocnej. Uwaga! Takich babeczek lepiej nie wkładać do koszyczka – kremowa dekoracja może się zepsuć.

Składniki na krem:

  • 200 g masła,
  • 5 łyżek mleka,
  • 350 g cukru pudru,
  • odrobina kurkumy, 2-3 łyżki soku ze szpinaku lub buraka lub barwniki spożywcze

Sposób przygotowana:

Masło utrzyj, używając miksera. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, a gdy się dobrze wmiesza, znów zwiększ obroty i ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec wmieszaj odrobinę mleka i barwniki.

Babeczki wielkanocne na słono – przepis

Babeczki wielkanocne na świąteczny stół możesz także przyrządzić w wersji słonej. Tym razem wykorzystaj babeczki z kruchego ciasta (kup takie bez dodatku cukru lub upiecz własne w małych foremkach z przepisu na zwykłe kruche ciasto jak na spód do tarty na słono). Możesz je napełnić różnymi pysznościami i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub jako przystawkę. Doskonałym pomysłem na wypełnienie babeczek będzie pasta jajeczna. Świetnie sprawdzi się także domowy twarożek z rzodkiewką, ogórkiem lub ze szczypiorkiem. Takie babeczki będą też bardzo smaczne z pastą rybną (najlepiej zrobioną samodzielnie) lub pastą z awokado – ważne, by było świeżo i kolorowo!

Więcej o:
Copyright © Agora SA