Babeczki wielkanocne najlepiej przygotować w kształcie miniaturowych tradycyjnych babek. W tym celu należy zaopatrzyć się w silikonowe foremki, które nadadzą im odpowiednie kształty. Takie babeczki wielkanocne do koszyczka będą pasować idealnie! Jeśli jednak wolisz zrobić babeczki z kremem, przygotuj je w zwykłej formie do muffinek.
Składniki (na 12-14 babeczek):
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj miękkie masło lub margarynę i wszystko wymieszaj robotem kuchennym. Masa powinna mieć konsystencję trochę gęstszą od ciasta na naleśniki. Do każdej silikonowej foremki nalej masę do 3/4 jej wysokości. Wstaw je do piekarnika i piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź je, wyjmij z foremek i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Upiecz babeczki według przepisu powyżej, ale zamiast miniforemek na babkę użyj tradycyjnej formy na muffiny. Następnie zrób krem – najlepiej będzie wyglądał taki w kolorze żółtym, różowym lub zielonym (użyj barwników spożywczych lub kurkumy, soku ze szpinaku lub z buraka) i przyozdób nim babeczki. Wykorzystaj także kolorowe papilotki i inne ozdoby w tematyce wielkanocnej. Uwaga! Takich babeczek lepiej nie wkładać do koszyczka – kremowa dekoracja może się zepsuć.
Składniki na krem:
Sposób przygotowana:
Masło utrzyj, używając miksera. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, a gdy się dobrze wmiesza, znów zwiększ obroty i ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec wmieszaj odrobinę mleka i barwniki.
Babeczki wielkanocne na świąteczny stół możesz także przyrządzić w wersji słonej. Tym razem wykorzystaj babeczki z kruchego ciasta (kup takie bez dodatku cukru lub upiecz własne w małych foremkach z przepisu na zwykłe kruche ciasto jak na spód do tarty na słono). Możesz je napełnić różnymi pysznościami i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub jako przystawkę. Doskonałym pomysłem na wypełnienie babeczek będzie pasta jajeczna. Świetnie sprawdzi się także domowy twarożek z rzodkiewką, ogórkiem lub ze szczypiorkiem. Takie babeczki będą też bardzo smaczne z pastą rybną (najlepiej zrobioną samodzielnie) lub pastą z awokado – ważne, by było świeżo i kolorowo!