Babeczki wielkanocne do koszyczka i na świąteczny stół. Podpowiadamy, jak je zrobić [PRZEPISY]
Babeczki wielkanocne najlepiej przygotować w kształcie miniaturowych tradycyjnych babek. W tym celu należy zaopatrzyć się w silikonowe foremki, które nadadzą im odpowiednie kształty. Takie babeczki wielkanocne do koszyczka będą pasować idealnie! Jeśli jednak wolisz zrobić babeczki z kremem, przygotuj je w zwykłej formie do muffinek.
Babeczki wielkanocne do koszyczka - przepis
Składniki (na 12-14 babeczek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka margaryny lub masła
Babeczki wielkanocne do koszyczka – sposób przygotowania
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj miękkie masło lub margarynę i wszystko wymieszaj robotem kuchennym. Masa powinna mieć konsystencję trochę gęstszą od ciasta na naleśniki. Do każdej silikonowej foremki nalej masę do 3/4 jej wysokości. Wstaw je do piekarnika i piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź je, wyjmij z foremek i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Babeczki wielkanocne z kremem – jak je zrobić?
Upiecz babeczki według przepisu powyżej, ale zamiast miniforemek na babkę użyj tradycyjnej formy na muffiny. Następnie zrób krem – najlepiej będzie wyglądał taki w kolorze żółtym, różowym lub zielonym (użyj barwników spożywczych lub kurkumy, soku ze szpinaku lub z buraka) i przyozdób nim babeczki. Wykorzystaj także kolorowe papilotki i inne ozdoby w tematyce wielkanocnej. Uwaga! Takich babeczek lepiej nie wkładać do koszyczka – kremowa dekoracja może się zepsuć.
Składniki na krem:
- 200 g masła,
- 5 łyżek mleka,
- 350 g cukru pudru,
- odrobina kurkumy, 2-3 łyżki soku ze szpinaku lub buraka lub barwniki spożywcze
Sposób przygotowana:
Masło utrzyj, używając miksera. Następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, a gdy się dobrze wmiesza, znów zwiększ obroty i ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec wmieszaj odrobinę mleka i barwniki.
Babeczki wielkanocne na słono – przepis
Babeczki wielkanocne na świąteczny stół możesz także przyrządzić w wersji słonej. Tym razem wykorzystaj babeczki z kruchego ciasta (kup takie bez dodatku cukru lub upiecz własne w małych foremkach z przepisu na zwykłe kruche ciasto jak na spód do tarty na słono). Możesz je napełnić różnymi pysznościami i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub jako przystawkę. Doskonałym pomysłem na wypełnienie babeczek będzie pasta jajeczna. Świetnie sprawdzi się także domowy twarożek z rzodkiewką, ogórkiem lub ze szczypiorkiem. Takie babeczki będą też bardzo smaczne z pastą rybną (najlepiej zrobioną samodzielnie) lub pastą z awokado – ważne, by było świeżo i kolorowo!
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć