Sałatka na wielkanocny stół powinna być nie tylko smaczna, ale także mieć prawdziwie wiosenny wygląd. Jajka to najważniejszy kulinarny symbol tych Świąt, więc koniecznie przygotuj sałatkę na wielkanocny stół z dużą ilością jajek! Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wystudzenia, a potem obierz ze skorupek. Wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Białka pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz seler odlej z zalewy. Ogórek, paprykę, ser żółty i szynkę konserwową również pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Na spód dużej salaterki wysyp kukurydzę, na nią białka, sos, paprykę, szynkę, sos, ogórek, seler i żółty ser. Wierzch posmaruj warstwą sosu, pokrusz żółtka i posyp posiekaną natką lub szczypiorkiem
Składniki:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Jabłka obierz ze skórki. Ziemniaki, jajka i jabłka pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz groszek odlej z zalewy. Chrzan, majonez i jogurt wymieszaj w kubeczku. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do salaterki, zalej sosem i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę i rzodkiewki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Na półmisku rozsyp roszponkę, następnie pokrojoną paprykę, kiełbasę, rzodkiewki i jajka. Majonez wymieszaj z chrzanem i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Na jej wierzchu rozsyp kiełki bądź rzeżuchę. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem.