To, co postawimy na wielkanocnym stole jest niezwykle ważne, ale wbrew pozorom nie muszą to być skomplikowane w przygotowaniu potrawy. Najprostsze smaki często o wiele lepiej smakują i zapadają w pamięć uczestnikom świątecznego śniadania czy obiadu. W Wielkanocnym menu nie powinno zabraknąć żurku, jajek pod różnymi postaciami czy słodkiego mazurka. Większość z tych rzeczy jest na prawdę prosta w przyrządzeniu.
Pokarmy, które niesiemy do święcenia mają zapewnić obfitość i dostatek przez resztę roku. To co się powinno znaleźć w koszyczku w Wielką Sobotę ma znaczenie symboliczne:
Na koniec przypominamy o tym, że dekoracje stołu oraz jego odpowiednie nakrycie również są ważną częścią wielkanocnej tradycji. Warto zadbać o odświętny charakter podczas śniadania czy obiadu, by wszyscy mogli poczuć podniosłość świąt. Najbardziej uniwersalna, a jednocześnie elegancka będzie biała zastawa, która będzie stanowić tło dla dekoracji i potraw. Jednak warto wprowadzić na stole również nieco wiosny, wybierając kolorowe naczynia czy dodatki. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji.