Wielkanoc "na ostatnią chwilę" - o tych rzeczach nie możecie zapomnieć
Wielkanocne menu
To, co postawimy na wielkanocnym stole jest niezwykle ważne, ale wbrew pozorom nie muszą to być skomplikowane w przygotowaniu potrawy. Najprostsze smaki często o wiele lepiej smakują i zapadają w pamięć uczestnikom świątecznego śniadania czy obiadu. W Wielkanocnym menu nie powinno zabraknąć żurku, jajek pod różnymi postaciami czy słodkiego mazurka. Większość z tych rzeczy jest na prawdę prosta w przyrządzeniu.
Święconka wielkanocna
Pokarmy, które niesiemy do święcenia mają zapewnić obfitość i dostatek przez resztę roku. To co się powinno znaleźć w koszyczku w Wielką Sobotę ma znaczenie symboliczne:
- chleb - symbolizuje ciało Chrystusa
- sól i pieprz - symbolizują życie oraz jego sens
- jajko - to symbol płodności
- chrzan - symbolizuje siłę, wierzono, że wzmacnia działanie pozostałych pokarmów
- ser - ma gwarantować zdrowie, ponieważ symbolizuje jedność z przyrodą
- wędlina - symbolizuje dostatek i zdrowie
- ciasto - ma symbolizować determinację i umiejętności
Przygotowanie stołu
Na koniec przypominamy o tym, że dekoracje stołu oraz jego odpowiednie nakrycie również są ważną częścią wielkanocnej tradycji. Warto zadbać o odświętny charakter podczas śniadania czy obiadu, by wszyscy mogli poczuć podniosłość świąt. Najbardziej uniwersalna, a jednocześnie elegancka będzie biała zastawa, która będzie stanowić tło dla dekoracji i potraw. Jednak warto wprowadzić na stole również nieco wiosny, wybierając kolorowe naczynia czy dodatki. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić