Czy ser można mrozić? Zdecydowanie tak, podobnie jak wiele innych produktów, także z kategorii "nabiał". Dzięki mrożeniu znacznie opóźniamy proces psucia się produktów przeznaczonych do spożycia. Zapobiegamy namnażaniu się w pokarmach drobnoustrojów chorobotwórczych. Mrożenie pokarmów zatem, to niezwykle cenny zabieg. Aby jednak było ono bezpieczne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:
Wiemy już, że twaróg możemy mrozić. Jeśli kupujemy całe kilogramowe wiaderko twarogu, a do sernika potrzebujemy jedynie 0,5 kilograma, pozostałą część możemy z powodzeniem zamrozić. By zachował świeżość i smak, warto przy tej okazji pamiętać o kilku istotnych szczegółach:
Dla zachowania smaku i świeżości białego sera, równie ważne jak zamrażanie jest jego rozmrażanie. Dietetycy nie mają określonego zdania, co do szybkości tego procesu, chociaż większość twierdzi, że powolny jest znacznie lepszy jeśli chodzi o ten produkt. Po wyjęciu z zamrażalnika zatem, przełóż biały ser do lodówki, pamiętając jednocześnie o tym, że po rozmrożeniu będzie on miał znacznie więcej wody, dlatego warto - na ten czas - umieścić go w głębszym pojemniczku. Nie zaleca się rozmrażania w ciepłej wodzie ani przyspieszania tego procesu w żaden inny sposób, bo ser może się zepsuć albo stracić smak.
Jeśli można mrozić ser biały, to czemu nie żółty? Wyjeżdżas na wakacje, a w lodówce masz wczoraj otwarte, prawie pełne opakowanie sera żółtego? Zamiast wyrzucać je do śmieci, wrzuć je do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że wyrób seropodobny nie mrozi się dobrze, najlepiej mrożą się sery dobrej jakości. Wygląd sera żółtego po rozmrożeniu będzie też świetnie odpowiadał na pytanie o jego jakość. Prawdziwy ser po wyjęciu z zamrażalnika nie będzie się kruszył, co więcej powinien mieć widoczny, tłusty ślad. Aby jednak we właściwy sposób wykonać proces mrożenia właśnie tego rodzaju nabiału, warto pamiętaj o kilku kwestiach:
W lodówce został kawałek sera żółtego, który nie jest zepsuty, ale trochę wyschnięty? Nie wyrzucaj, jest kilka sposób na jego wykorzystanie. Po pierwsze zeschnietą część można odkroić, ale zanim chwycicie za nóż, poznajcie metodę, która pozwoli na przywrócenie serowi dawnej świeżości bez konieczności marnowania jedzenia:
Proste i działa, spróbujcie sami przetestować tę metodę. Do czego można wykorzystać taki ser? A na przykład do gratina, czyli najlepszej ziemniaczano-serowej zapiekanki.