Czy można mrozić biały ser? Jak mrozić twaróg a jak ser żółty?

Mrożenie to świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Jeśli do tej pory mieliście wątpliwości, co do tego czy można mrozic ser biały, z powodzeniem możecie się ich pozbyć.

Czy ser można mrozić? Bezpieczne mrożenie

Czy ser można mrozić? Zdecydowanie tak, podobnie jak wiele innych produktów, także z kategorii "nabiał". Dzięki mrożeniu znacznie opóźniamy proces psucia się produktów przeznaczonych do spożycia. Zapobiegamy namnażaniu się w pokarmach drobnoustrojów chorobotwórczych. Mrożenie pokarmów zatem, to niezwykle cenny zabieg. Aby jednak było ono bezpieczne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:

  1. Zawsze mrozimy wyłącznie świeże produkty.
  2. Zamrażajmy w jak najszybszym tempie - ustaw zatem, odpowiednio wcześniej, temperaturę zamrażalnika na - 24°C lub włącz funkcję szybkiego zamrażania.
  3. Produkty popakuj w folię lub strunowe woreczki w taki sposób, aby po wyjęciu skorzystać jedynie z takiej ich ilości, jaka będzie niezbędna w danym momencie.
  4. Podpisz porcje mrożonek nim włożysz je do zamrażalnika, dzięki temu będzie wiadomo, co rozmrażasz. Nie zawsze bowiem, produkt będzie widoczny gołym okiem.
  5. Nie zamrażaj tego, co już raz było rozmrożone.
  6. Jeśli mrozisz ciepłe danie, schłodź je nim zostaną poddane temu zabiegowi.

Czy można zamrozić twaróg?

Wiemy już, że twaróg możemy mrozić. Jeśli kupujemy całe kilogramowe wiaderko twarogu, a do sernika potrzebujemy jedynie 0,5 kilograma, pozostałą część możemy z powodzeniem zamrozić. By zachował świeżość i smak, warto przy tej okazji pamiętać o kilku istotnych szczegółach:

  1. Jeśli mamy zamiar zamrozić ser biały zróbmy to jak najszybciej, im będzie świeższy, tym większe prawdopodobieństwo, że zachowa swoje najlepsze właściwości.
  2. Najlepiej zamrozić ten produkt w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. 
  3. Najlepiej przeprowadzać tę czynność, gdy nasz ser będzie mocno schłodzony, np. w lodówce.
  4. Przechowuj tego rodzaju artykuł w zamrażalce nie dłużej niż 2 miesiące.

Mrożenie białego sera. Jak rozmrozić twaróg?

Dla zachowania smaku i świeżości białego sera, równie ważne jak zamrażanie jest jego rozmrażanie. Dietetycy nie mają określonego zdania, co do szybkości tego procesu, chociaż większość twierdzi, że powolny jest znacznie lepszy jeśli chodzi o ten produkt. Po wyjęciu z zamrażalnika zatem, przełóż biały ser do lodówki, pamiętając jednocześnie o tym, że po rozmrożeniu będzie on miał znacznie więcej wody, dlatego warto - na ten czas - umieścić go w głębszym pojemniczku. Nie zaleca się rozmrażania w ciepłej wodzie ani przyspieszania tego procesu w żaden inny sposób, bo ser może się zepsuć albo stracić smak. 

Zobacz wideo Próbowaliście kiedyś takich muffinek?

Czy można zamrozić ser żółty?

Jeśli można mrozić ser biały, to czemu nie żółty? Wyjeżdżas na wakacje, a w lodówce masz wczoraj otwarte, prawie pełne opakowanie sera żółtego? Zamiast wyrzucać je do śmieci, wrzuć je do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że wyrób seropodobny nie mrozi się dobrze, najlepiej mrożą się sery dobrej jakości. Wygląd sera żółtego po rozmrożeniu będzie też świetnie odpowiadał na pytanie o jego jakość.  Prawdziwy ser po wyjęciu z zamrażalnika nie będzie się kruszył, co więcej powinien mieć widoczny, tłusty ślad. Aby jednak we właściwy sposób wykonać proces mrożenia właśnie tego rodzaju nabiału, warto pamiętaj o kilku kwestiach:

  • zamrażaj ser w kawałku, a nie w plastrach - w tej drugiej postaci, po rozmrożeniu, na pewno się pokruszy
  • warto zetrzeć go na tarce o dużych oczkach i przesypać do strunowego woreczka - w takiej formie świetnie sprawdzi się do zapiekanek czy pizzy
  • twarde sery przechowujmy w zamrażarce nie dłużej niż 3-4 miesiące.

Jak wykorzystać stary ser?

W lodówce został kawałek sera żółtego, który nie jest zepsuty, ale trochę wyschnięty? Nie wyrzucaj, jest kilka sposób na jego wykorzystanie. Po pierwsze zeschnietą część można odkroić, ale zanim chwycicie za nóż, poznajcie metodę, która pozwoli na przywrócenie serowi dawnej świeżości bez konieczności marnowania jedzenia:

  1. Potrzebne będzie mleko, a jego ilosć zależy od tego, ile macie sera do odświeżenia. Mleko musi pokryć cały kawałek
  2. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące
  3. Ser powinien być w temperaturze pokojowej, żeby nie schłodził za szybko mleka
  4. Ciepła temperatura mleka sprawi, że płyn szybciej wsiąknie wgłąb sera
  5. Zanóż ser w mleku i pozostaw na 30 minut
  6. Następnie wyjmij go i osusz papierowym ręcznikiem
  7. W przypadku sera w plastrach, można go wyjąć po 10 minutach i sprawdzić, czy zdążył już nasiąknąć.

Proste i działa, spróbujcie sami przetestować tę metodę. Do czego można wykorzystać taki ser? A na przykład do gratina, czyli najlepszej ziemniaczano-serowej zapiekanki.

Więcej o: