Robienie zapasów na zimę to tradycja w większości polskich domów. Przetwory, sałatki, marynowane pieczarki, kompoty i soki to wszystko, co musi się znaleźć w spiżarni. Jednak wekowanie to nie jedyny sposób na zachowanie smaków lata na późniejszy czas. Równie dobrze sprawdza się w tym przypadku mrożenie produktów.
Mrożenie jest formą przedłużenia świeżości warzyw, która pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych. Ponadto mrożona żywność zachowuje swój zapach, smak i konsystencję. Nie wszystkie warzywa nadają się jednak do zamrożenia - ogórki, sałata czy rzodkiewka mają zbyt wiele wody w swojej strukturze, aby móc je z powodzeniem poddać temu procesowi.
Aby prawidłowo przygotować warzywa do mrożenia należy przestrzegać kilku ważnych zasad. To od nich zależy, czy przygotowane zapasy będą pełnowartościowe i jak długo będziemy mogli je przechowywać.
Warzywa, które wybieramy do mrożenia powinny być dojrzałe i nieuszkodzone. Nie mogą być nadpsute i mieć plam.
Jak przygotować warzywa do zamrożenia?
Zwraca się uwagę, że przygotowując warzywa do mrożenia, większość z nich można poddać procesowi blanszowania. To pozwala przedłużyć trwałość mrożonek. Blanszowanie polega na krótkim wrzuceniu warzyw na gotującą się wodę. Ma to na celu m.in. usunięcie posmaku surowizny, a także polepszenie struktury warzywa. Blanszowania nie wymaga cukinia, szparagi a także grzyby.
Przez 2 minuty blanszujemy:
Około 3 minut blanszowania wymaga:
Dłuższego, bo około pięciu minutowego:
Prawidłowe mrożenie warzyw musi odbywać się z użyciem przeznaczonych do tego procesu opakowań. W sklepach oraz Internecie możemy dostać zarówno woreczki, jak i specjalne pojemniki. Oba rozwiązania są dobre. Woreczki zajmują nieco mniej miejsca, dlatego lepiej sprawdzą się, gdy mamy niewielką zamrażarkę.
Pamiętajmy, by każdą mrożonkę opatrzyć datą przygotowania - w ten sposób łatwiej będzie nam zweryfikować, czy dana porcja ciągle nadaje się do spożycia. Ważne dla trwałości mrożonek jest także to, aby nie były one narażone na wahania temperatury. Dlatego niewskazane jest częste zaglądanie do zamrażarki bądź pozostawianie jej na dłużej otwartej.
Okres, w którym można przechowywać mrożonki zależy od temperatury w jakiej są przetrzymywane. Im niższa temperatura, tym dłużej można magazynować zamrożone warzywa. Jaka więc powinna być temperatura? Nie powinna być wyższa niż -10 stopni Celsjusza, wtedy mamy pewność, że nie rozwiną się żadne bakterie. Mrożonki pod względem trwałości dzieli się na następujące grupy:
Mrożone warzywa przygotowane w domu, nie powinny leżeć w zamrażarce dłużej niż 12 miesięcy. Dlatego tak ważne jest ich opisanie, by w łatwy sposób można było zweryfikować przydatność do spożycia.