Bułki mrożone. Jak mrozić, by zachowały świeżość i smak?

Mrożone bułki to świetny sposób żeby nie marnować jedzenia i mieć zawsze jakieś pieczywo w zapasie. Jak mrozić, by zachowały świeżość i smak niczym te prosto z piekarni?

Czy można mrozić bułki?

Można, a nawet trzeba! Nie ma lepszego sposobu na ograniczenie marnowania żywności niż mrożenie. Zamiast wyrzucać czerstwe czy spleśniałe pieczywo, po zjedzeniu świeżego, odmrażamy kolejne bułki. Dodatkowo dzięki temu możemy zawsze mieć w domu bułki, nawet jeśli zapomnieliśmy zrobić zakupy. Pozostaje tylko pytanie jak mrozić, by cieszyć sie dobrym smakiem bułek? 

Bułki mrożone. Jak mrozić?

Żeby wasze bułki jak najdłużej zachowały świeżość, najlepiej zamrozić je od razu po zakupie. Świetnie sprawdzą się do tego torebki do mrożenia, najlepiej użyć dwóch, by do bułek nie dochodziło powietrze. Najlepiej pakować po tyle bułek, ile jesteście w stanie wykorzystać na raz. Otwieranie zamrożonych bułek, wyjmowanie kilku i wkładanie do zamrażalnika pozostałych, może zaszkodzić ich świeżości po rozmrożeniu. 

Mrożone bułki najlepiej wykorzystać w ciagu kilku miesięcy od zamrożenia, wtedy mamy największe szanse na zachowanie ich smaku. Raz odmrożonych bułek, podobnie jak innych produktów, nie wolno ponownie zamrażać. 

Mrożone bułki - jak odmrażać?

Bułki, podobnie jak inne pieczywo, można odmrażać na dwa sposoby:

  • w rozgrzanym do 175 stopni Celsujsza piekarniku przez ok 30-40 minut, w zależności od wielkości bułek 
  • w rozgrzanym do 175 stopni Celsujsza piekarniku przez ok 10-15 minut, ale po wcześniejszym rozmrozeniu bułek. Rozmrażanie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej, w woreczku, w którym bułki były zamrożone, co pozwoli zachować ich odpowiednią wilgotność. 

Wiemy już jak mrozić bułki w domu, a co z pieczywem z głęboko mrożonego ciasta? 

Bułki z ciasta głęboko mrożonego. Jak powstają?

Na temat negatywnego wpływu mrożonego pieczywa na organizm ludzki można przeczytać wiele informacji. Faktycznie są producenci, którzy nie szczędzą polepszaczy przy wyrobie swoich produktów, ale dotyczy to zarówno mrożonego, jak i świeżego pieczywa. Jako konsumenci zawsze powinniśmy być ostrożni, na każdym kroku możemy spotkać żywność wątpliwej jakości. Nie powinno się tego jednak generalizować i odnosić do wszystkich producentów mrożonych bułek. 

Mrożony chleb i bułki wyrabia się w podobny sposób, jak w przypadku produkcji zwykłego pieczywa Jednak, później poddawane są działaniu bardzo niskiej temperatury, która pozwala zachować na długo świeżość. Część wytwórców przyjmuje także inną taktykę, polegającą na mrożeniu produktów po częściowym podpieczeniu, dzięki czemu na miejscu, w sklepie są one tylko zapiekane w celu uzyskania ciepłej i chrupiącej skórki. Nie zmienia to faktu, że mrożone pieczywo po wypieku smaczne jest tylko przez kilka godzin, po czym staje się gumowate. Świeży chleb z piekarni, po kilku godzinach wciąż jest smaczny, a często nawet po całym dniu - mimo lekkiego wyschnięcia, wciąż nadaje się do zjedzenia. 

Czy głęboko mrożone pieczywo jest groźne dla zdrowia?

Odpowiedź na to pytanie może okazać się niejednoznaczna. Kiedy wchodzimy do sklepu i czujemy piękny zapach świeżo pieczonych bułek i chleba, nie zastanawiamy się jak zostały zrobione i co w sobie zawierają, tylko odruchowo po nie sięgamy. Tak nie powinno być. Przede wszystkim trzeba w pierwszej kolejności, zapoznać się ze składem kupowanego pieczywa. Produkty niskiej jakości będą zawierały wiele polepszaczy, stabilizatorów i konserwantów, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Ponadto takie pieczywo będzie zazwyczaj wyrabiane z mąki najniższej jakości, która nie dostarcza wielu składników odżywczych.

Dlatego warto przed zakupem sprawdzić, z jakim produktem mamy do czynienia. Wtedy łatwiej jest podjąć decyzję o tym czy kupujemy tanie, ale niskiej jakości mrożone bułki czy nieco droższe, ale zdecydowanie bardziej wartościowe pieczywo.

Zobacz wideo Przepis na mleczne bułeczki

Mrożone pieczywo - największe mity

Przez lata wokół mrożonego pieczywa narosło wiele mitów, które krążą w przestrzeni publicznej. Do najważniejszych z nich należą informacje, że:

  • mrożone pieczywo sprowadzane jest z Chin, co oczywiście jest nieprawdą. Wystarczy wziąć pod uwagę, w jakiej cenie sprzedawany jest mrożone chleb czy bułki. Nie opłacalne byłoby transportowanie pieczywa, gdyż koszt przewozu wielokrotnie przewyższyłby osiągnięty ze sprzedaży zysk;
  • każde mrożone pieczywo jest nafaszerowane konserwantami. Otóż, sam proces mrożenia zabezpiecza produkt przed niepożądanym wpływem środowiska, stąd nie zawsze konieczne jest dodatkowe zabezpieczenie wyrobów przez dodanie do nich większej ilości konserwantów;
  • samo mrożenie pieczywa jest szkodliwe. Jest to nieprawdziwa informacja - mrożenie to jedna z form zachowania świeżości produktów i doskonale sprawdza się zarówno w przypadku owoców, warzyw, ale też chleba czy bułek. Mrożone pieczywo zyskuje dłuższą przydatność, a po rozmrożeniu zachowuje swój kształt, zapach i smak. 
Więcej o: