Przechowywanie czosnku. Gdzie najdłużej zachowa świeżość?
Czosnek - właściwości zdrowotne
Czosnek to niezastąpiony dodatek w kuchni, szczególnie polskiej. Nadaje smaku potrawom, dodaje wyrazistości. Świetnie pasuje do mięs, sprawdzi się również w doprawieniu zup, ważne jednak, by go nie przypalić, bo nabierze gorzkiego smaku.
Co więcej, czosnek jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawiera związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek to także olejki eteryczne zawierająće siarczki i allicynę. Dzięki temu jest jednym z naturalnych antybiotyków. Można go zmiksować i dodać do potraw, przygotować napój lub napar. Szklanka mleka ze zmiażdżonym czosnkiem pomaga udrożnić drogi oddechowe i wspiera wykrztuszanie wydzieliny w okresie przeziębienia.
Jak przechowywać czosnek?
By zachować wszystkie właściwości czosnku, trzeba go odpowiednio przechowywać. Przede wszystkim powinno być to suche i ciepłe miejsce, stąd na pewno nie może być to lodówka. Czosnek może być przechowywany np na półce z przyprawami, czy w przypadku kiedy mamy cały jego warkocz, zawisnąć na ścianie. Nie bez powodu nasze babcie miały warkocze czosnku na ścianach w kuchni. Dobrym towarzystwem dla czosnku będzie cebula, która ma podobne wymagania. W zbyt niskiej temperaturze czosnek stanie się miękki i szybko będzie sie psuł, straci również swoje walory smakowe.
Przechowywanie czosnku a lodówka
Jak przechowywać czosnek w lodówce? Najlepiej obrany w szczelnym pojemniku. Przed obraniem i posiekaniem ząbków z drażniącym zapachem nie ma problemu, czosnek w łupinach może spokojnie poleżeć po prostu w suchym miejscu, ale co zrobić z obranym? Po obróbce zdecydowanie lepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku. W przeciwnym wypadku intensywnym zapachem przejdzie cała lodówka oraz jej zawartość, bez wyjątku. Lodówka z czosnkiem przechowywanym w nieprawidłowy sposób, może być źródłem przykrego zapachu, który po otwarciu drzwiczek rozniesie się po całym domu.
Dania z czosnkiem - pomysły
Jeśli już wiemy jak przechowywać czosnek, warto też sprawdzić kilka przepisów z nim w roli głównej.
- czosnkowe supełki - supełki z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, parmezanu i ziół, świetne na imprezę
- masło czosnkowe - świetne do grilla i na grzanki
- zupa czosnkowa - idealna na chłodniejsze dnia
- sos czosnkowy - dla niektóry dodatek do wszystkiego, dobry do pieczonych warzyw.
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Grill: jak przygotować się na sezon grillowy? Wybieramy odpowiedni grill
- Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia
- Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe i lekkie przekąski