Czosnek - właściwości zdrowotne
Czosnek to niezastąpiony dodatek w kuchni, szczególnie polskiej. Nadaje smaku potrawom, dodaje wyrazistości. Świetnie pasuje do mięs, sprawdzi się również w doprawieniu zup, ważne jednak, by go nie przypalić, bo nabierze gorzkiego smaku.
Co więcej, czosnek jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawiera związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek to także olejki eteryczne zawierająće siarczki i allicynę. Dzięki temu jest jednym z naturalnych antybiotyków. Można go zmiksować i dodać do potraw, przygotować napój lub napar. Szklanka mleka ze zmiażdżonym czosnkiem pomaga udrożnić drogi oddechowe i wspiera wykrztuszanie wydzieliny w okresie przeziębienia.
By zachować wszystkie właściwości czosnku, trzeba go odpowiednio przechowywać. Przede wszystkim powinno być to suche i ciepłe miejsce, stąd na pewno nie może być to lodówka. Czosnek może być przechowywany np na półce z przyprawami, czy w przypadku kiedy mamy cały jego warkocz, zawisnąć na ścianie. Nie bez powodu nasze babcie miały warkocze czosnku na ścianach w kuchni. Dobrym towarzystwem dla czosnku będzie cebula, która ma podobne wymagania. W zbyt niskiej temperaturze czosnek stanie się miękki i szybko będzie sie psuł, straci również swoje walory smakowe.
Przechowywanie czosnku a lodówka
Jak przechowywać czosnek w lodówce? Najlepiej obrany w szczelnym pojemniku. Przed obraniem i posiekaniem ząbków z drażniącym zapachem nie ma problemu, czosnek w łupinach może spokojnie poleżeć po prostu w suchym miejscu, ale co zrobić z obranym? Po obróbce zdecydowanie lepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku. W przeciwnym wypadku intensywnym zapachem przejdzie cała lodówka oraz jej zawartość, bez wyjątku. Lodówka z czosnkiem przechowywanym w nieprawidłowy sposób, może być źródłem przykrego zapachu, który po otwarciu drzwiczek rozniesie się po całym domu.
Jeśli już wiemy jak przechowywać czosnek, warto też sprawdzić kilka przepisów z nim w roli głównej.