Przechowywanie jajek. Gdzie i jak długo je trzymać, by zachowały świeżość?

Przechowywanie jajek jest bardzo proste, co więcej, zaskoczyć może ich stosunkowo długi termin ważności. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

Jajko to świetne źródło białka, witamin A, E, D i K, fosforu, potasu, sodu oraz wapnia. W jajach znajdziemy też beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Nie można pominąć też nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega-3. Poza tym to nie tylko niezbędny dodatek do wielu dań, ale też świetna przekąska i produkt bazowy do wielu prostych i pysznych dań, takich jak jajka faszerowane czy jajka panierowane. Wiosną jaja grają szczególną rolę. W chrześcijaństwie jajko jest symbolem życia, przez co jest też motywem przewodnim świąt wielkanocnych i niezbędnym wręcz elementem na świątecznym stole. Jak powinno wyglądać ich przechowywanie, by najdłużej zachowały świeżość?

Gdzie przechowywać jajka?

Przechowanie jajek w lodówce, tak aby były zawsze świeże i bezpieczne dla całej rodziny jest proste. Na drzwiach lodówki znajdują się dedykowane przegródki, jednak w dzisiejszym świecie rzadko kto ma czas, aby po zakupie tam je właśnie przekładać. Co więcej, drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem na ich przechowywanie, ze względu na częste zmiany temperatury w tym obszarze. 

Większość osób kładzie wytłaczanki wprost na półce. Należy jednak pamiętać, że:

  • nie powinno się umieszczać jajek tuż obok innych otwartych produktów,
  • jajka ułożone do góry tępym końcem dłużej zachowają termin ważności,
  • najlepszym miejscem w lodówce będzie środkowa półka,
  • jajka najlepiej przechowywać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku.

Ile można przechowywać jajka? 

Wbrew pozorom długo zachowują świeżość. W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, najlepiej jednak spożyć je jak najszybciej i nie kupować na zapas. Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką. Jeśli już, to na kilka godzin możemy je zostawić w chłodnym, zacienionym miejscu, np. przed przygotowywaniem ciasta. 

Jeśli chcemy przechować jajko bez skorupki lub jego część, można to bezpiecznie zrobić przez maksymalnie jeden dzień, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Przydaje się to np. przy przygotowywaniu ciast, kiedy nie zawsze na raz wykorzystujemy białko i żółtko. 

Jak długo można przechowywać jajka? Mrożenie jajek

Przechowywanie jajek w dłuższym okresie wymaga precyzji w dłoniach i chwili wolnego czasu. Jajka można mrozić w zamrażalniku dokładnie tak jak mięso czy warzywa. Proces rozpoczyna się od oddzielenia żółtek od białek, ponieważ zamraża się je osobno. Najlepiej w szczelnym pojemniku po trzy, cztery żółtka i białka na sztukę. Jak długo można przechowywać jajka w zamrażalniku? Bezpiecznie rozmrozić jajka można maksymalnie po 6 miesiącach. Żółtka można mrozić też w pojemnikach do lodu. Do każdego żółtka warto wtedy dodać szczyptę soli lub cukru. 

Rozmrażanie jajek najlepiej przeprowadzać podobnie jak mięsa, czyli w lodówce, by uniknąć duże różnicy temperatury. Po rozmrożeniu jajka trzeba zużyć jak najszybciej i absolutnie nie wolno ich ponownie zamrażać. 

Właściwie przechowywanie jajek jest bardzo ważne nie tylko ze względu na ich właściwości smakowe, ale przede wszystkim na bezpieczeństwo. 

Przechowywanie jajek. Jak uniknąć zarażenia salmonellą?

Niewłaściwe przechowywanie jajek lub ich niewłaściwa obróbka może niestety skończyć się zarażeniem groźną dla zdrowia bakterią salmonelli. Wbrew pozorom, nie dotyczy to tylko spożywania tatara czy lodów z niepewnego źródła. O czym trzeba pamiętać?

  • Wyparzaj jajka - koniecznie, kiedy przygotowujesz krem z żółtek, carbonarę lub inne danie bez obróbki cieplnej. To również dobre rozwiązanie także przy jajecznicy czy jajkach sadzonych.
  • Myj ręcę - po każdym rozbiciu jajka myj ręce ciepłą wodą z mydłem.
  • Myj ostrożnie - jeśli myjesz jajka obok naczyń kuchennych i używasz do tego gąbki do naczyń, możesz tylko roznosić bakterie. Korzystaj z wyparzania, unikaj kontaktu jajek z innymi produktami i używaj papierowych ręczników.

Więcej o przechowywaniu warzyw znajdziesz TUTAJ. 

Więcej o: