Chleb bez drożdży i bez zakwasu: da się? Pewnie! Mamy przepis
Chleb bez drożdży i bez zakwasu powinien poznać każdy, kto potrafi obsłużyć piekarnik. Gdy w chlebaku okruszki, najbliższa piekarnia zamknięta, a w lodówce ani śladu drożdży czy zakwasu, wystarczy przypomnieć sobie bardzo prostą recepturę i zrobić domowy chleb – nie bez przyczyny zwany kryzysowym! Sprawdźcie, jak go przygotować.
Chleb bez drożdży i bez zakwasu – przepis
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 400 g maślanki lub jogurtu naturalnego*,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju lub 2 płaskie łyżki masła,
- łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
- opcjonalnie: mak, siemię lniane lub inne nasiona do dodania
* może to być także jogurt grecki, kwaśne mleko lub kefir
Chleb bez drożdży i bez zakwasu – sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i sodę oczyszczoną. Następnie wlej maślankę, dodaj masło bądź olej i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i gęste, musi dać się wyrabiać. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut ręką lub specjalnym hakiem, by się dobrze napowietrzyło.
Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, a potem włóż do niej ciasto. Posyp je po wierzchu nasionami. Chleb piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź go, a potem wyjmij z formy i pokrój w kromki.
Jak upiec razowy chleb bez drożdży i zakwasu?
Do upieczenia takiego chleba możesz także mąki pełnoziarnistej (tak zwanej mąki razowej). Będzie on bardziej zbity niż chleb z mąki pszennej. Jeżeli obawiasz się tego, możesz zrobić chleb z wymieszanych mąk – dodaj 200 g zwykłej mąki i 200 g mąki razowej. Zamiast mąki pełnoziarnistej możesz też wykorzystać orkiszową bądź żytnią.
Bezglutenowy chleb bez drożdży i zakwasu – przepis
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej),
- letnia woda,
- łyżeczka soli,
- łyżka oleju,
- ulubione nasiona
Jak zrobić bezglutenowy chleb bez drożdży i zakwasu?
Kaszę gryczaną przesyp do miski i zalej letnią wodą. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie wymieszaj kaszę drewnianą łyżką. Kasza powinna wchłonąć większość wody i zacząć fermentować. Po 48 godzinach odlej pozostałą wodę do szklanki (nie wylewaj jej!) i zblenduj, a potem dodaj ulubione ziarna i wszystko razem wymieszaj. Dopraw także solą i odrobiną oleju.
Blachę chlebową bądź małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść. Wylej 'ciasto', wstaw do zimnego piekarnika i pozostaw tam na około 10 godzin – w tym czasie powinno lekko wyrosnąć. Następnie piecz chleb w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu wystudź i pokrój w kromki.
Taki chleb to doskonały pomysł nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu, ale także dla wszystkich pragnących odżywiać się zdrowo. Kasza gryczana uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz! Pamiętajcie tylko, aby w sklepie wybrać odpowiednią kaszę – z tej tradycyjnej (palonej) chleb nie wyjdzie.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica