Chleb bez drożdży i bez zakwasu: da się? Pewnie! Mamy przepis

Chleb bez drożdży i bez zakwasu - czy jego przygotowanie jest w ogóle możliwe? Oczywiście! Najprostszy chleb można przygotować, używając składników, które praktycznie zawsze mamy w szafce i w lodówce. Jak to zrobić? Mamy dla Was przepis!

Chleb bez drożdży i bez zakwasu powinien poznać każdy, kto potrafi obsłużyć piekarnik. Gdy w chlebaku okruszki, najbliższa piekarnia zamknięta, a w lodówce ani śladu drożdży czy zakwasu, wystarczy przypomnieć sobie bardzo prostą recepturę i zrobić domowy chleb – nie bez przyczyny zwany kryzysowym! Sprawdźcie, jak go przygotować.

Chleb bez drożdży i bez zakwasu – przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 400 g maślanki lub jogurtu naturalnego*,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju lub 2 płaskie łyżki masła,
  • łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
  • opcjonalnie: mak, siemię lniane lub inne nasiona do dodania

* może to być także jogurt grecki, kwaśne mleko lub kefir

Chleb bez drożdży i bez zakwasu – sposób przygotowania

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i sodę oczyszczoną. Następnie wlej maślankę, dodaj masło bądź olej i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i gęste, musi dać się wyrabiać. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut ręką lub specjalnym hakiem, by się dobrze napowietrzyło.

Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, a potem włóż do niej ciasto. Posyp je po wierzchu nasionami. Chleb piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź go, a potem wyjmij z formy i pokrój w kromki.

Jak upiec razowy chleb bez drożdży i zakwasu?

Do upieczenia takiego chleba możesz także mąki pełnoziarnistej (tak zwanej mąki razowej). Będzie on bardziej zbity niż chleb z mąki pszennej. Jeżeli obawiasz się tego, możesz zrobić chleb z wymieszanych mąk – dodaj 200 g zwykłej mąki i 200 g mąki razowej. Zamiast mąki pełnoziarnistej możesz też wykorzystać orkiszową bądź żytnią.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić chleb w godzinę. Oto prosty przepis.

Bezglutenowy chleb bez drożdży i zakwasu – przepis

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej),
  • letnia woda,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka oleju,
  • ulubione nasiona

Jak zrobić bezglutenowy chleb bez drożdży i zakwasu?

Kaszę gryczaną przesyp do miski i zalej letnią wodą. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie wymieszaj kaszę drewnianą łyżką. Kasza powinna wchłonąć większość wody i zacząć fermentować. Po 48 godzinach odlej pozostałą wodę do szklanki (nie wylewaj jej!) i zblenduj, a potem dodaj ulubione ziarna i wszystko razem wymieszaj. Dopraw także solą i odrobiną oleju.

Blachę chlebową bądź małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść. Wylej 'ciasto', wstaw do zimnego piekarnika i pozostaw tam na około 10 godzin – w tym czasie powinno lekko wyrosnąć. Następnie piecz chleb w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu wystudź i pokrój w kromki.

Taki chleb to doskonały pomysł nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu, ale także dla wszystkich pragnących odżywiać się zdrowo. Kasza gryczana uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz! Pamiętajcie tylko, aby w sklepie wybrać odpowiednią kaszę – z tej tradycyjnej (palonej) chleb nie wyjdzie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA