Chleb bez drożdży i bez zakwasu powinien poznać każdy, kto potrafi obsłużyć piekarnik. Gdy w chlebaku okruszki, najbliższa piekarnia zamknięta, a w lodówce ani śladu drożdży czy zakwasu, wystarczy przypomnieć sobie bardzo prostą recepturę i zrobić domowy chleb – nie bez przyczyny zwany kryzysowym! Sprawdźcie, jak go przygotować.
Składniki:
* może to być także jogurt grecki, kwaśne mleko lub kefir
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i sodę oczyszczoną. Następnie wlej maślankę, dodaj masło bądź olej i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i gęste, musi dać się wyrabiać. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut ręką lub specjalnym hakiem, by się dobrze napowietrzyło.
Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, a potem włóż do niej ciasto. Posyp je po wierzchu nasionami. Chleb piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź go, a potem wyjmij z formy i pokrój w kromki.
Do upieczenia takiego chleba możesz także mąki pełnoziarnistej (tak zwanej mąki razowej). Będzie on bardziej zbity niż chleb z mąki pszennej. Jeżeli obawiasz się tego, możesz zrobić chleb z wymieszanych mąk – dodaj 200 g zwykłej mąki i 200 g mąki razowej. Zamiast mąki pełnoziarnistej możesz też wykorzystać orkiszową bądź żytnią.
Składniki:
Kaszę gryczaną przesyp do miski i zalej letnią wodą. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie wymieszaj kaszę drewnianą łyżką. Kasza powinna wchłonąć większość wody i zacząć fermentować. Po 48 godzinach odlej pozostałą wodę do szklanki (nie wylewaj jej!) i zblenduj, a potem dodaj ulubione ziarna i wszystko razem wymieszaj. Dopraw także solą i odrobiną oleju.
Blachę chlebową bądź małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść. Wylej 'ciasto', wstaw do zimnego piekarnika i pozostaw tam na około 10 godzin – w tym czasie powinno lekko wyrosnąć. Następnie piecz chleb w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu wystudź i pokrój w kromki.
Taki chleb to doskonały pomysł nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu, ale także dla wszystkich pragnących odżywiać się zdrowo. Kasza gryczana uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz! Pamiętajcie tylko, aby w sklepie wybrać odpowiednią kaszę – z tej tradycyjnej (palonej) chleb nie wyjdzie.