Czy można mrozić parówki? Zdecydowanie tak. Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze jest odpowiednim i prostym sposobem na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Z powodzeniem można mrozić owoce, warzywa, pieczywo, mięso i wędliny a nawet nabiał.
Właściwe mrożenia jest istotne, by zachować smak potraw. Mrożone produkty bardzo łatwo chłoną zapachy z zamrażalnika, których nie sposób już się pozbyć. Jeśli zatem mamy zamiar mrozić produkty pamiętajmy o kilku zasadach:
Czy można zamrozić parówki? Nie wszyscy mają pewność co do tego, które produkty żywnościowe nadają się do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku. Najistotniejszą kwestią jest ich świeżość w momencie mrożenia. Poza tym, wszelka żywność, która jest hermetycznie zapakowana jak najbardziej nadaje się do tego rodzaju przechowywania - dotyczy to także parówek. Jeśli macie otwarte opakowanie parówek, również możecie je zamrozić, ale jak najszybciej po otwarciu. Zamrożone posłużą nam znacznie dłużej, warto jednak pamiętać o tym, aby nie przetrzymywać ich dłużej niż 6 miesięcy.
Pamiętaj też, żeby rozmrażać parówki w lodówce, absolutnie nie przyspieszaj tego procesu ciepłą wodą.
Wrzucając parówki do zakupowego koszyka powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecamy świetną (choć niekoniecznie fit) przekąskę.
Parówki w kulkach ziemniaczanych
Składniki:
Dodatki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i podgotuj przez 15 minut i całkowicie ostudź. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Parówkę owiń dwoma plastrami sera i pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i formuj w rękach niewielkie placuszki. Na środku układaj kawałki parówki z serem, zlepiaj brzegi i formuj niewielkie krokieciki. Wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej i smaż około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!
A może ośmiorniczki z parówek?
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowania:
Parówki przekrój na pół, a powstałe kawałki ponacinaj do połowy ich długości, tworząc 6 "odnóży". Jajko, mleko i ketchup wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę oraz sól i ponownie wymieszaj. W powstałej masie zamaczaj do połowy parówki (od strony która nie była nacinana) i wkładaj je od razu na rozgrzany olej. Smaż około 1 minuty, aż parówki delikatnie się zrumienią i powywijają, jak ośmiorczniki. Smacznego!