Czy można mrozić parówki? Kilka porad dotyczących mrożenia jedzenia

Czy można mrozić parówki? Zamiast wyrzucać, z powodzeniem możesz je zamrozić. Jak to zrobić, żeby nadal były smaczne?

Czy można mrozić parówki? Zalety mrożenia

Czy można mrozić parówki? Zdecydowanie tak. Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze jest odpowiednim i prostym sposobem na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Z powodzeniem można mrozić owoce, warzywa, pieczywo, mięso i wędliny a nawet nabiał. 

Mrożenie jedzenia. Jak mrozić dobrze?

Właściwe mrożenia jest istotne, by zachować smak potraw. Mrożone produkty bardzo łatwo chłoną zapachy z zamrażalnika, których nie sposób już się pozbyć. Jeśli zatem mamy zamiar mrozić produkty pamiętajmy o kilku zasadach:

  1. Pakujmy mrożone produkty próżniowo lub w strunowe woreczki.
  2. Zamrażajmy niewielkie porcje żywności.
  3. Układajmy żywność ciasno, obok siebie - pozwoli nam to na jak najbardziej ekonomiczne wykorzystanie naszego urządzenia.
  4. Świeżo mrożone produkty układajmy z dala od tych zamrożonych wcześniej, aby uniknąć nawet częściowego rozmrożenia tych ostatnich.
  5. Nie wkładajmy do zamrażalnika gorących posiłków, tego rodzaju żywność powinna być mrożona po całkowitym ostygnięciu.
  6. Nie zamrażajmy ponownie produktów, które już raz były rozmrożone.

Czy można zamrozić parówki?

Czy można zamrozić parówki? Nie wszyscy mają pewność co do tego, które produkty żywnościowe nadają się do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku. Najistotniejszą kwestią jest ich świeżość w momencie mrożenia. Poza tym, wszelka żywność, która jest hermetycznie zapakowana jak najbardziej nadaje się do tego rodzaju przechowywania - dotyczy to także parówek. Jeśli macie otwarte opakowanie parówek, również możecie je zamrozić, ale jak najszybciej po otwarciu. Zamrożone posłużą nam znacznie dłużej, warto jednak pamiętać o tym, aby nie przetrzymywać ich dłużej niż 6 miesięcy. 

Pamiętaj też, żeby rozmrażać parówki w lodówce, absolutnie nie przyspieszaj tego procesu ciepłą wodą. 

Jak wybrać dobre parówki?

Wrzucając parówki do zakupowego koszyka powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • skład - im krótszy, tym lepszy
  • zawartość mięsa - im wyższa, tym lepiej. Jeśli produkt ma mniej niż 80% mięsa, nie warto po niego sięgać. 

Mrożenie parówek. Co zrobić z rozmrożonych parówek?

Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecamy świetną (choć niekoniecznie fit) przekąskę.

Parówki w kulkach ziemniaczanych

Składniki:

  • 1,25 kg ziemniaków
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 4 parówki
  • 8 plastrów sera topionego
  • Sos pomidorowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i podgotuj przez 15 minut i całkowicie ostudź. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Parówkę owiń dwoma plastrami sera i pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i formuj w rękach niewielkie placuszki. Na środku układaj kawałki parówki z serem, zlepiaj brzegi i formuj niewielkie krokieciki. Wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej i smaż około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!

Zobacz wideo A tak wygląda ich przygotowanie

A może ośmiorniczki z parówek?

Składniki:

  • 5-6 parówek
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 g ketchupu
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • majonez
  • płat Nori
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowania:

Parówki przekrój na pół, a powstałe kawałki ponacinaj do połowy ich długości, tworząc 6 "odnóży". Jajko, mleko i ketchup wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę oraz sól i ponownie  wymieszaj. W powstałej masie zamaczaj do połowy parówki (od strony która nie była nacinana) i wkładaj je od razu na rozgrzany olej. Smaż około 1 minuty, aż parówki delikatnie się zrumienią i powywijają, jak ośmiorczniki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.