Żurek wielkanocny - jak zrobić?

Żurek wielkanocny pojawia się na naszych stołach podczas świątecznego śniadania. Podany z jajkiem i białą kiełbasą jest prawdziwym przysmakiem wielkanocnym, na który czeka się przez cały rok! Jak zrobić żurek wielkanocny? To nie jest trudne zadanie - sprawdźcie nasz przepis!

Żurek wielkanocny można podawać tradycyjnie na talerzu lub w niewielkim okrągłym chlebku. Aromatyczna zupa z dodatkiem majeranku najlepiej smakuje na domowym zakwasie. Jeśli zawsze korzystaliście z gotowego zakwasu lub zupy z torebki, spróbujcie w tym roku przygotować ten składnik samodzielnie! Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Żurek wielkanocny – przepis na domowy zakwas

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000),
  • 500 ml letniej przegotowanej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe

Żurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić domowy zakwas?

Do słoika wsyp mąkę żytnią i dolej wodę. Czosnek obierz z łupin i rozgnieć każdy ząbek nożem. Wrzuć je do słoika razem z zielem angielskim i pokruszonymi listkami laurowymi. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem przykryj słoik czystą bawełnianą ściereczką lub gazą. Odstaw go w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie mieszaj.

Wskazówki:

* Jeżeli chcesz przyspieszyć ten czas, dodaj do zakwasu kawałek żytniego chleba (koniecznie pieczonego na zakwasie) lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków. Dzięki dodaniu kwasu mlekowego w takiej formie zakwas powinien być gotowy za 2 dni.

* Jeśli zakwas spleśnieje lub ma gorzki posmak, wyrzuć go. Lepiej skorzystać w takim wypadku z kupionego produktu – zepsuty zakwas może nam zaszkodzić.

* Po dodaniu zakwasu do zupy, możesz zachować 1 łyżkę płynu i 1 łyżkę mąki – na bazie takiego zaczynu możesz przygotować kolejną porcję i skrócić czas fermentacji.

Żurek wielkanocny na białej kiełbasie i wędzonce – przepis

Składniki:

  • 1/2 l zakwasu (samodzielnie zrobionego lub kupionego),
  • włoszczyzna,
  • kości wieprzowe, żeberka,
  • 150 g wędzonki w plastrach,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • kilka jajek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 litra wody

Żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie – sposób przygotowania

Umyj i obierz włoszczyznę, włóż do garnka razem z kośćmi i żeberkami, a także liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego, gotuj przez około 40 minut, aż warzywa i mięso zmiękną. Potem wyjmij warzywa, kości i mięso i odcedź bulion. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i mięso z żeberek, jeśli lubisz. Włóż surową białą kiełbasę i wędzonkę pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu. Zakwas wymieszaj lub wstrząśnij i wlej do zupy. Dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek oraz sól i pieprz, a potem wszystko wymieszaj. Podawaj z kwaśną śmietanę, jajkami ugotowanymi na twardo i świeżym chlebem.

Jak zrobić żurek wielkanocny w chlebkach?

Chlebki do podawania żurku zamawia się w piekarni. Kup ich tyle, ile osób będzie na wielkanocnym śniadaniu – najczęściej należy je zamówić na kilka dni przed Wielkanocą i odebrać w Wielki Piątek lub Sobotę. Takie chlebki należy wydrążyć (nie za bardzo, aby nie przebić dna oraz zachować grubszy spód, by ciasto nie przeciekało), a w dniu śniadania ułożyć je w głębokich talerzach i podawać w nich żurek.

Więcej o:
Copyright © Agora SA