Żurek wielkanocny można podawać tradycyjnie na talerzu lub w niewielkim okrągłym chlebku. Aromatyczna zupa z dodatkiem majeranku najlepiej smakuje na domowym zakwasie. Jeśli zawsze korzystaliście z gotowego zakwasu lub zupy z torebki, spróbujcie w tym roku przygotować ten składnik samodzielnie! Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Żurek wielkanocny – przepis na domowy zakwas
Składniki:
Żurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić domowy zakwas?
Do słoika wsyp mąkę żytnią i dolej wodę. Czosnek obierz z łupin i rozgnieć każdy ząbek nożem. Wrzuć je do słoika razem z zielem angielskim i pokruszonymi listkami laurowymi. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem przykryj słoik czystą bawełnianą ściereczką lub gazą. Odstaw go w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Codziennie mieszaj.
Wskazówki:
* Jeżeli chcesz przyspieszyć ten czas, dodaj do zakwasu kawałek żytniego chleba (koniecznie pieczonego na zakwasie) lub 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków. Dzięki dodaniu kwasu mlekowego w takiej formie zakwas powinien być gotowy za 2 dni.
* Jeśli zakwas spleśnieje lub ma gorzki posmak, wyrzuć go. Lepiej skorzystać w takim wypadku z kupionego produktu – zepsuty zakwas może nam zaszkodzić.
* Po dodaniu zakwasu do zupy, możesz zachować 1 łyżkę płynu i 1 łyżkę mąki – na bazie takiego zaczynu możesz przygotować kolejną porcję i skrócić czas fermentacji.
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie i wędzonce – przepis
Składniki:
Żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie – sposób przygotowania
Umyj i obierz włoszczyznę, włóż do garnka razem z kośćmi i żeberkami, a także liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego, gotuj przez około 40 minut, aż warzywa i mięso zmiękną. Potem wyjmij warzywa, kości i mięso i odcedź bulion. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i mięso z żeberek, jeśli lubisz. Włóż surową białą kiełbasę i wędzonkę pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu. Zakwas wymieszaj lub wstrząśnij i wlej do zupy. Dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek oraz sól i pieprz, a potem wszystko wymieszaj. Podawaj z kwaśną śmietanę, jajkami ugotowanymi na twardo i świeżym chlebem.
Jak zrobić żurek wielkanocny w chlebkach?
Chlebki do podawania żurku zamawia się w piekarni. Kup ich tyle, ile osób będzie na wielkanocnym śniadaniu – najczęściej należy je zamówić na kilka dni przed Wielkanocą i odebrać w Wielki Piątek lub Sobotę. Takie chlebki należy wydrążyć (nie za bardzo, aby nie przebić dna oraz zachować grubszy spód, by ciasto nie przeciekało), a w dniu śniadania ułożyć je w głębokich talerzach i podawać w nich żurek.