Babka wielkanocna wilgotna, słodka i pachnąca - jak ją zrobić?

Babka wielkanocna wilgotna, słodka i pachnąca to świąteczne marzenie każdego łasucha. Przygotowanie idealnego wypieku nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Jak upiec taką babkę? Mamy dla Was przepis tradycyjny z wykorzystaniem zwykłej mąki oraz recepturę na babkę budyniową. Sprawdźcie je!

Babka wielkanocna wilgotna to nie tylko jeden z kulinarnych symboli świąt, ale także jeden z największych przysmaków. Doskonała konsystencja ciasta i wyrazisty, acz naturalny smak to gwarancja pełnego sukcesu cukierniczego. Babka – puszysta, wilgotna, słowem: idealna. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!

Babka wilgotna na oleju – przepis

Babka wielkanocna wilgotna zwykle przygotowywana jest z ciasta ucieranego, czyli najprostszego ciasta, którego składniki miesza się, używając robota kuchennego. Do jego przygotowania potrzebny będzie olej rzepakowy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatkowo: 2 łyżki kakao lub 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli dowolnego aromatu lub sok z 1 cytryny

Babka wilgotna na oleju – sposób przygotowania

Jajka utrzyj z cukrem, używając miksera. Ucieraj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a potem wlej olej i też wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia (a także kakao bądź cukrem wanilinowym, jeśli ich używasz). Suche składniki przesyp do masy jajecznej i rozmieszaj robotem kuchennym na mniejszych obrotach lub używając trzepaczki. W tym momencie dodaj też aromat bądź sok z cytryny. Formę do pieczenia babki posmaruj margaryną i wysyp bułką tartą, a potem wlej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Po przestudzeniu polej lukrem lub obsyp cukrem pudrem.

Wilgotna babka budyniowa – przepis

Innym sposobem na przygotowanie pysznej i doskonale wilgotnej babki wielkanocnej jest użycie budyniu (w formie sypkiej). Takie ciasto będzie mieć trochę inną, bardziej piaskową, kruchą konsystencję niż tradycyjny wypiek z mąki pszennej. Przyrządzenie takiej babki również nie jest trudne, a satysfakcja z przepysznego ciasta – gwarantowana!

Składniki:

  • 5 opakowań budyniu waniliowego bez dodatku cukru,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 5 średnich jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub innego wedle uznania

Wilgotna babka budyniowa – sposób przygotowania

Masło bądź margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem pudrem, natomiast białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj płynne masło i dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, wsypuj kolejno wszystkie budynie oraz proszek do pieczenia. Na koniec porcjami przekładaj masę do ubitych białek. Dodaj także ulubiony aromat. Formę na babkę wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około godzinę, a potem wystudź i polej lukrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA