Babka wielkanocna wilgotna to nie tylko jeden z kulinarnych symboli świąt, ale także jeden z największych przysmaków. Doskonała konsystencja ciasta i wyrazisty, acz naturalny smak to gwarancja pełnego sukcesu cukierniczego. Babka – puszysta, wilgotna, słowem: idealna. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!
Babka wielkanocna wilgotna zwykle przygotowywana jest z ciasta ucieranego, czyli najprostszego ciasta, którego składniki miesza się, używając robota kuchennego. Do jego przygotowania potrzebny będzie olej rzepakowy.
Składniki:
Jajka utrzyj z cukrem, używając miksera. Ucieraj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a potem wlej olej i też wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia (a także kakao bądź cukrem wanilinowym, jeśli ich używasz). Suche składniki przesyp do masy jajecznej i rozmieszaj robotem kuchennym na mniejszych obrotach lub używając trzepaczki. W tym momencie dodaj też aromat bądź sok z cytryny. Formę do pieczenia babki posmaruj margaryną i wysyp bułką tartą, a potem wlej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Po przestudzeniu polej lukrem lub obsyp cukrem pudrem.
Innym sposobem na przygotowanie pysznej i doskonale wilgotnej babki wielkanocnej jest użycie budyniu (w formie sypkiej). Takie ciasto będzie mieć trochę inną, bardziej piaskową, kruchą konsystencję niż tradycyjny wypiek z mąki pszennej. Przyrządzenie takiej babki również nie jest trudne, a satysfakcja z przepysznego ciasta – gwarantowana!
Składniki:
Masło bądź margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem pudrem, natomiast białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj płynne masło i dobrze wymieszaj. Cały czas mieszając, wsypuj kolejno wszystkie budynie oraz proszek do pieczenia. Na koniec porcjami przekładaj masę do ubitych białek. Dodaj także ulubiony aromat. Formę na babkę wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około godzinę, a potem wystudź i polej lukrem.