Muffinki wielkanocne muszą być nie tylko smaczne, ale także powinny przypominać nam o wiośnie lub być przyozdobione wielkanocnymi symbolami. Jak to zrobić? Sprawdźcie dwa nasze pomysły na wypieki, które doskonale wpasują się w ten świąteczny klimat!
Składniki:
Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj, a potem wlej olej oraz mleko, wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, a potem zmiksuj. Do formy na muffinki włóż papilotki lub natłuść odrobinę silikonowe foremki. Formy napełniaj ciastem do 3/4 wysokości, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około 25 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie zbrązowieją. Odstaw do wystudzenia.
Najprostszym sposobem na przyozdobienie muffinek jest zrobienie tego na wzór… jajek sadzonych. 100 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno, dodaj do niej cukier puder, a potem wmieszaj serek mascarpone. Tak przygotowanym kremem posmaruj muffinki, aby powstało „białko”. Z suszonej moreli, okrągłego kawałka brzoskwini w syropie bądź plasterka banana zrób „żółtko”.
Do przyozdobienia muffinek możesz także użyć gotowych elementów – wielkanocnych symboli na wykałaczkach lub ozdób z czekolady bądź opłatka. Najlepiej będą one wyglądały na warstwie kremu. Przygotuj go tak, jak „białko”, możesz dodać barwnik spożywczy w ulubionym kolorze lub zabarwić go naturalnie – sokiem z jagód, z buraka, szpinaku lub odrobiną kurkumy.
Składniki:
Szpinak rozmroź i odlej nadmiar wody. Możesz także rozmrozić go na patelni (nie dodawaj oleju ani żadnych przypraw!) i odparować wodę. Potem zblenduj go na gęstą, jednolitą masę. W misce wymieszaj suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia oraz cukry. Następnie wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, olej i szpinak i wszystko zmiksuj. Ciasto przełóż do natłuszczonych silikonowych foremek bądź do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – nalewaj do 3/4 wysokości. Następnie piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka) w 180*C.
Po upieczeniu wystudź muffinki – przyozdabiaj je świeżymi lub rozmrożonymi owocami, ziarenkami granatu, jadalnymi kwiatami lub wielkanocnymi ozdobami na wykałaczkach.