Muffinki wielkanocne - pyszna przekąska i urocza ozdoba stołu. Jak je zrobić?
Muffinki wielkanocne muszą być nie tylko smaczne, ale także powinny przypominać nam o wiośnie lub być przyozdobione wielkanocnymi symbolami. Jak to zrobić? Sprawdźcie dwa nasze pomysły na wypieki, które doskonale wpasują się w ten świąteczny klimat!
Muffinki wielkanocne – przepis podstawowy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju + ewentualnie olej do foremek silikonowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
Muffinki wielkanocne – sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj, a potem wlej olej oraz mleko, wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, a potem zmiksuj. Do formy na muffinki włóż papilotki lub natłuść odrobinę silikonowe foremki. Formy napełniaj ciastem do 3/4 wysokości, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około 25 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie zbrązowieją. Odstaw do wystudzenia.
Jak przyozdobić muffinki wielkanocne?
Najprostszym sposobem na przyozdobienie muffinek jest zrobienie tego na wzór… jajek sadzonych. 100 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno, dodaj do niej cukier puder, a potem wmieszaj serek mascarpone. Tak przygotowanym kremem posmaruj muffinki, aby powstało „białko”. Z suszonej moreli, okrągłego kawałka brzoskwini w syropie bądź plasterka banana zrób „żółtko”.
Do przyozdobienia muffinek możesz także użyć gotowych elementów – wielkanocnych symboli na wykałaczkach lub ozdób z czekolady bądź opłatka. Najlepiej będą one wyglądały na warstwie kremu. Przygotuj go tak, jak „białko”, możesz dodać barwnik spożywczy w ulubionym kolorze lub zabarwić go naturalnie – sokiem z jagód, z buraka, szpinaku lub odrobiną kurkumy.
Zielone muffinki wielkanocne – przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 200 g mrożonego szpinaku,
- pół szklanki oleju + ewentualnie olej do silikonowych foremek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy
Zielone muffinki wielkanocne – sposób przygotowania
Szpinak rozmroź i odlej nadmiar wody. Możesz także rozmrozić go na patelni (nie dodawaj oleju ani żadnych przypraw!) i odparować wodę. Potem zblenduj go na gęstą, jednolitą masę. W misce wymieszaj suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia oraz cukry. Następnie wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, olej i szpinak i wszystko zmiksuj. Ciasto przełóż do natłuszczonych silikonowych foremek bądź do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – nalewaj do 3/4 wysokości. Następnie piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka) w 180*C.
Po upieczeniu wystudź muffinki – przyozdabiaj je świeżymi lub rozmrożonymi owocami, ziarenkami granatu, jadalnymi kwiatami lub wielkanocnymi ozdobami na wykałaczkach.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii