Muffinki wielkanocne - pyszna przekąska i urocza ozdoba stołu. Jak je zrobić?

Muffinki wielkanocne to pyszna przekąska i urocza ozdoba stołu. To jeden z tych wypieków, który najszybciej znika z półmisków - niezależnie, ile babeczek przygotujecie, i tak będzie ich za mało! Jak zrobić wielkanocne muffiny? Mamy dla Was dwie propozycje!

Muffinki wielkanocne muszą być nie tylko smaczne, ale także powinny przypominać nam o wiośnie lub być przyozdobione wielkanocnymi symbolami. Jak to zrobić? Sprawdźcie dwa nasze pomysły na wypieki, które doskonale wpasują się w ten świąteczny klimat!

Muffinki wielkanocne – przepis podstawowy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju + ewentualnie olej do foremek silikonowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy

Muffinki wielkanocne – sposób przygotowania

Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj, a potem wlej olej oraz mleko, wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, a potem zmiksuj. Do formy na muffinki włóż papilotki lub natłuść odrobinę silikonowe foremki. Formy napełniaj ciastem do 3/4 wysokości, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez około 25 minut, aż babeczki wyrosną i ładnie zbrązowieją. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz wideo Dekoracje na wielkanocny stół. Szybko, łatwo i tanio!

Jak przyozdobić muffinki wielkanocne?

Najprostszym sposobem na przyozdobienie muffinek jest zrobienie tego na wzór… jajek sadzonych. 100 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno, dodaj do niej cukier puder, a potem wmieszaj serek mascarpone. Tak przygotowanym kremem posmaruj muffinki, aby powstało „białko”. Z suszonej moreli, okrągłego kawałka brzoskwini w syropie bądź plasterka banana zrób „żółtko”.

Do przyozdobienia muffinek możesz także użyć gotowych elementów – wielkanocnych symboli na wykałaczkach lub ozdób z czekolady bądź opłatka. Najlepiej będą one wyglądały na warstwie kremu. Przygotuj go tak, jak „białko”, możesz dodać barwnik spożywczy w ulubionym kolorze lub zabarwić go naturalnie – sokiem z jagód, z buraka, szpinaku lub odrobiną kurkumy.

Zielone muffinki wielkanocne – przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • pół szklanki oleju + ewentualnie olej do silikonowych foremek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego lub aromat waniliowy

Zielone muffinki wielkanocne – sposób przygotowania

Szpinak rozmroź i odlej nadmiar wody. Możesz także rozmrozić go na patelni (nie dodawaj oleju ani żadnych przypraw!) i odparować wodę. Potem zblenduj go na gęstą, jednolitą masę. W misce wymieszaj suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia oraz cukry. Następnie wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, olej i szpinak i wszystko zmiksuj. Ciasto przełóż do natłuszczonych silikonowych foremek bądź do formy na muffiny wyłożonej papilotkami – nalewaj do 3/4 wysokości. Następnie piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka) w 180*C.

Po upieczeniu wystudź muffinki – przyozdabiaj je świeżymi lub rozmrożonymi owocami, ziarenkami granatu, jadalnymi kwiatami lub wielkanocnymi ozdobami na wykałaczkach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA