Bigos to jedno z ulubionych dań Polaków – jest bardzo sycące i proste do przygotowania, chociaż przyrządzenie wymaga sporo czasu. Bigos doskonale nadaje się do przechowywania dłużej – po zamrożeniu lub zawekowaniu. Jak zagotować słoiki z bigosem? Podpowiadamy!
Składniki:
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Potem pokrój je na mniejsze kawałki i gotuj w tej samej wodzie, aż zmiękną. Kapustę kiszoną odciśnij z wody i soku, jeżeli jest bardzo kwaśna (lub jeśli wolisz mniej kwaśny bigos), przelej ją wodą i odcedź. Posiekaj ją na mniejsze kawałki i przełóż do garnka, zalej wodą. Białą kapustę poszatkuj i sparz wrzątkiem. Następnie przełóż do garnka z kiszoną kapustą, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Łopatkę wieprzową pokrój na kawałki, obsmaż na oleju bądź smalcu i duś przez około 25 minut. Przygotuj duży garnek na bigos, przełóż do niego kapustę razem z wodą, suszone grzyby z wodą, w której się gotowały, dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz jałowca. Przełóż także mięso razem z tłuszczem. Boczek pokrój w kostkę, na patelni wytop tłuszcz, dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Gdy kiełbasa się podsmaży, a cebula zeszkli, wmieszaj je do bigosu. Bigos dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na niewielkim ogniu. W tym czasie kilkakrotne wymieszaj wszystko dużą łyżką. Po wystudzeniu przełóż bigos w słoiki (wcześniej dokładnie umyte i wyparzone).
Wskazówka: Jest wiele wersji bigosu – możesz dodać do niego także suszone śliwki, zwiększyć ilość mięsa (lub pominąć je w wersji wegetariańskiej), zrobić danie tylko z kapusty kiszonej lub dodać czerwone wino.
Wiedza, jak wekować słoiki, przyda się każdemu, kto czasem potrzebuje zrobić zapasy. To bardzo proste! Będziesz potrzebować dużego garnka i bawełnianej ściereczki. Wlej do garnka wodę, połóż ściereczkę na dnie i wstaw zakręcone słoiki tak, aby dotykały ani naczynia, ani siebie nawzajem.
Woda nie powinna ich zakrywać, ale sięgać do około ¾ wysokości. Przykryj garnek pokrywką, zagotuj wodę, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie wystudź słoiki w wodzie. Bigos w słoikach przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Dobrze zawekowany bigos można przechowywać w dobrych warunkach nawet przez kilkanaście miesięcy! Po otwarciu słoika z bigosem zjedz potrawę od razu. Otwarty słoik z bigosem przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.