Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu? Nic prostszego. Zobacz, jak go zrobić
Jednym ze sposobów, aby przygotować chleb bez drożdży, jest zrobienie go na zakwasie. Jeżeli wiemy, że w najbliższym czasie będziemy robić domowy chleb, zakwas należy przygotować wcześniej. Jeśli zaś samodzielne pieczenie chleba nie jest zaplanowane, pozostaje nam zapukać do sąsiadki z pytaniem o zakwas lub przygotowanie chleba również bez niego! Mamy dla Was trzy przepisy – zarówno na chleb bez drożdży na zakwasie, jak i bez niego!
Chleb bez drożdży – przepis „kryzysowy”
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 400 g kwaśnego mleka, maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 płaskie łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju,
- łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu
Do miski wsyp mąkę, dodaj także sodę oczyszczoną sól. Wymieszaj. Potem dodaj masło, wlej olej i kwaśne mleko (lub jeden z wymienionych zamienników). Zamieszaj. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto, które można będzie wyrabiać – wyrabiaj je hakiem lub ręką przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i ewentualnie wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Piecz przez około godzinę, potem przestudź i pokrój w kromki.
Wskazówka: Możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, by urozmaicić smak chleba.
Chleb żytni bez drożdży – na zakwasie
Jak zrobić zakwas?
Przygotuj składniki na zakwas w proporcji 1:1. Będziesz potrzebować mąki żytniej razowej oraz wody przegotowanej. Czas przygotowywania zakwasu to 6 dni. Pierwszego dnia do dużego, wyparzonego słoika wsyp 5 łyżek mąki i dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas powinien zacząć pracować. Drugiego dnia wyrzuć połowę zakwasu i dodaj kolejne 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj. Każdego dnia powtarzaj te czynności. Uwaga! Jeśli zakwas spleśnieje, wyrzuć go – nie nadaje się do zużycia!
Chleb żytni bez drożdży na zakwasie – składniki i sposób przygotowania
- 300 g mąki żytniej,
- szklanka wody,
- 4 łyżki zaczynu,
- szczypta cukru,
- łyżka soli,
- tłuszcz do wysmarowania keksówki
Jak upiec chleb bez drożdży (żytni)?
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Dodaj wodę i zaczyn, wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Następnie wysmaruj keksówkę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny (zwilż co jakiś czas wierzch, aby się zsechł). Wstaw do piekarnika (na ruszt) rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10-15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez 45 minut. Wystudź i pokrój w kromki.
Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej bez drożdży – przepis
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki oleju,
- ulubione ziarna, np. siemię lniane, słonecznik,
- szczypta cukru,
- 1,5 szklanki wody,
- łyżka sody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj, aby powstało gęste, elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut dłonią lub hakiem, aby się napowietrzyło. Silikonową formę wysmaruj masłem lub olejem, przełóż ciasto i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę (do suchego patyczka).
Uwaga: Gotowy chleb będzie dość zbity, gliniasty - niestety nie wyrośnie tak, jak chleb na drożdżach czy zakwasie.
Czytaj też: Co zrobić ze starego chleba? Pomysły na czerstwe pieczywo
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica