Jednym ze sposobów, aby przygotować chleb bez drożdży, jest zrobienie go na zakwasie. Jeżeli wiemy, że w najbliższym czasie będziemy robić domowy chleb, zakwas należy przygotować wcześniej. Jeśli zaś samodzielne pieczenie chleba nie jest zaplanowane, pozostaje nam zapukać do sąsiadki z pytaniem o zakwas lub przygotowanie chleba również bez niego! Mamy dla Was trzy przepisy – zarówno na chleb bez drożdży na zakwasie, jak i bez niego!
Składniki:
Do miski wsyp mąkę, dodaj także sodę oczyszczoną sól. Wymieszaj. Potem dodaj masło, wlej olej i kwaśne mleko (lub jeden z wymienionych zamienników). Zamieszaj. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto, które można będzie wyrabiać – wyrabiaj je hakiem lub ręką przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i ewentualnie wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Piecz przez około godzinę, potem przestudź i pokrój w kromki.
Wskazówka: Możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, by urozmaicić smak chleba.
Przygotuj składniki na zakwas w proporcji 1:1. Będziesz potrzebować mąki żytniej razowej oraz wody przegotowanej. Czas przygotowywania zakwasu to 6 dni. Pierwszego dnia do dużego, wyparzonego słoika wsyp 5 łyżek mąki i dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas powinien zacząć pracować. Drugiego dnia wyrzuć połowę zakwasu i dodaj kolejne 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj. Każdego dnia powtarzaj te czynności. Uwaga! Jeśli zakwas spleśnieje, wyrzuć go – nie nadaje się do zużycia!
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Dodaj wodę i zaczyn, wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Następnie wysmaruj keksówkę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny (zwilż co jakiś czas wierzch, aby się zsechł). Wstaw do piekarnika (na ruszt) rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10-15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez 45 minut. Wystudź i pokrój w kromki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj, aby powstało gęste, elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut dłonią lub hakiem, aby się napowietrzyło. Silikonową formę wysmaruj masłem lub olejem, przełóż ciasto i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę (do suchego patyczka).
Uwaga: Gotowy chleb będzie dość zbity, gliniasty - niestety nie wyrośnie tak, jak chleb na drożdżach czy zakwasie.
Czytaj też: Co zrobić ze starego chleba? Pomysły na czerstwe pieczywo