Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu? Nic prostszego. Zobacz, jak go zrobić

Przepis na chleb bez drożdży to jedna z tych receptur, które warto znać. Zdarza się, że jesteśmy zdani tylko na siebie, a w chlebaku - pustki! W tej sytuacji trzeba ratować się tym, co znajdziemy w szafkach i w lodówce. Jak upiec chleb bez drożdży? Podajemy przepisy!

Jednym ze sposobów, aby przygotować chleb bez drożdży, jest zrobienie go na zakwasie. Jeżeli wiemy, że w najbliższym czasie będziemy robić domowy chleb, zakwas należy przygotować wcześniej. Jeśli zaś samodzielne pieczenie chleba nie jest zaplanowane, pozostaje nam zapukać do sąsiadki z pytaniem o zakwas lub przygotowanie chleba również bez niego! Mamy dla Was trzy przepisy – zarówno na chleb bez drożdży na zakwasie, jak i bez niego!

Chleb bez drożdży – przepis „kryzysowy”

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 400 g kwaśnego mleka, maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy

Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu

Do miski wsyp mąkę, dodaj także sodę oczyszczoną sól. Wymieszaj. Potem dodaj masło, wlej olej i kwaśne mleko (lub jeden z wymienionych zamienników). Zamieszaj. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto, które można będzie wyrabiać – wyrabiaj je hakiem lub ręką przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i ewentualnie wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Piecz przez około godzinę, potem przestudź i pokrój w kromki.

Wskazówka: Możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą, by urozmaicić smak chleba.

Zobacz wideo Zobacz także przepis na chleb w godzinę. Jest bardzo prosty!

Chleb żytni bez drożdży – na zakwasie

Jak zrobić zakwas?

Przygotuj składniki na zakwas w proporcji 1:1. Będziesz potrzebować mąki żytniej razowej oraz wody przegotowanej. Czas przygotowywania zakwasu to 6 dni. Pierwszego dnia do dużego, wyparzonego słoika wsyp 5 łyżek mąki i dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Zakwas powinien zacząć pracować. Drugiego dnia wyrzuć połowę zakwasu i dodaj kolejne 5 łyżek mąki i 5 łyżek wody, wymieszaj. Każdego dnia powtarzaj te czynności. Uwaga! Jeśli zakwas spleśnieje, wyrzuć go – nie nadaje się do zużycia!

Chleb żytni bez drożdży na zakwasie – składniki i sposób przygotowania

  • 300 g mąki żytniej,
  • szklanka wody,
  • 4 łyżki zaczynu,
  • szczypta cukru,
  • łyżka soli,
  • tłuszcz do wysmarowania keksówki

Jak upiec chleb bez drożdży (żytni)?

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Dodaj wodę i zaczyn, wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Następnie wysmaruj keksówkę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny (zwilż co jakiś czas wierzch, aby się zsechł). Wstaw do piekarnika (na ruszt) rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10-15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez 45 minut. Wystudź i pokrój w kromki.

Bezglutenowy chleb z mąki gryczanej bez drożdży – przepis

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju,
  • ulubione ziarna, np. siemię lniane, słonecznik,
  • szczypta cukru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • łyżka sody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj, aby powstało gęste, elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut dłonią lub hakiem, aby się napowietrzyło. Silikonową formę wysmaruj masłem lub olejem, przełóż ciasto i piecz w temperaturze 180*C przez około godzinę (do suchego patyczka).

Uwaga: Gotowy chleb będzie dość zbity, gliniasty - niestety nie wyrośnie tak, jak chleb na drożdżach czy zakwasie.

Więcej o: