Myśląc o procesie wypiekania chleba, kojarzy nam się to jako czynność pracochłonna, trudna i wymagającą posiadania dużej wiedzy i wprawy. Otóż nic bardziej mylnego. Przede wszystkim do upieczenia go nie zawsze konieczny jest zakwas. A to właśnie stworzenie tej mieszaniny zazwyczaj odstrasza nowych adeptów piekarstwa. Mało kto zdaje sobie sprawę, że przygotowanie własnego zakwasu jest bardzo proste, wymaga jedynie czasu. Niemniej jednak, jeśli nie chcesz angażować się w nastawianie zakwasu, nie oznacza to, że nie możesz samodzielnie przygotować w domu pysznego, chrupiącego chleba. W internecie znajdziesz mnóstwo prostych przepisów na chleb bez użycia zaczynu. Można bowiem upiec go z użyciem zwykłych drożdży piekarskich lub nawet sody oczyszczonej, którą znajdziemy w niemal każdej kuchni. Do wypieku można użyć też niemal każdego rodzaju mąki, jednak pamiętajmy, że te z pełnego przemiału będą najbardziej wartościowe i dostarczą organizmowi wiele składników odżywczych. Ponadto sprawiają, że szybko osiąga się uczucie pełności, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o linię.
Najprostszy przepis na chleb domowy opiera się o ciasto z dodatkiem drożdży. W ten sposób możemy uzyskać niemal każdy rodzaj pieczywa: pszenne, żytnie, orkiszowe, gryczane itd. Poniżej przedstawiamy wam kilka prostych przepisów, które pozwolą bez trudu w domowym zaciszu stworzyć własną mini-piekarnię.
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki sypkie: mąkę, otręby, drożdże, sól, cukier i mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy aż do uzyskania zwartej masy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Przekładamy je do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę z opcją góra-dół (termoobieg nie jest wskazany, gdyż mocno spieka skórkę).
Składniki:
Przygotowanie: Obie mąki wymieszać ze sobą. Szklankę letniej wody podzielić na 3 części. W pierwszej części wody wymieszać drożdże i cukier, dodać 1 łyżkę mąki, odstawić na 2 minuty. Do drugiej porcji wody dodać sól i również odstawić. Resztę wody wymieszać z mąkami, dodać wodę z drożdżami i zagnieść. Na końcu dodać rozpuszczoną sól. Jeszcze raz wyrobić całe ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść, a następnie wyłożyć ciasto do foremki najlepiej silikonowej (lub natłuszczonej metalowej). Wcisnąć miejscami w ciasto suszone śliwki. Ponownie odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Piec w temperaturze 180 st. przez godzinę.
Chleb bez zakwasu najłatwiej upiec z użyciem drożdży suchych bądź świeżych. Można je także zastąpić sodą oczyszczoną. Poniżej znajdziesz wypróbowane receptury na chleb bez użycia drożdży i zakwasu.
Składniki:
Przygotowanie: Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Można zrobić to z użyciem robota kuchennego. Gotowe, napowietrzone ciasto przekładamy do foremki, najlepiej silikonowej. Możemy posypać ciasto makiem, sezamem lub innym, ulubionym ziarnem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut.
Podczas pieczenie chleba trzeba brać pod uwagę to, że pierwsze próby mogą nie spełniać naszych oczekiwań. Z czasem samodzielnie dopracujesz idealną recepturę, czas i temperaturę pieczenia. Jeśli tworzenie domowej mini-piekarni spodoba ci się, wtedy warto rozważyć zakup specjalnej maszyny do wypieku chleba, która nie tylko ułatwia proces wyrabiania ciasta, ale też sama je piecze. Większość tego typu urządzeń posiada opcję ustawienia czasu, co pozwala uzyskać pachnący, ciepły bochenek na śniadanie.