Nalewka z malin - jak ją zrobić? Mamy przepisy i porady

Nalewka z malin na spirytusie to jeden z najlepszych naturalnych leków, które można przygotować własnoręcznie w domu. Na co pomaga tradycyjna malinówka? Jak ją przygotować? Sprawdźcie, jak zrobić nalewkę z malin i jakie są jej właściwości!

Nalewka z malin na spirytusie jest bardzo popularna w sezonie jesienno-zimowym, gdy odnotowywane są częstsze zachorowania na grypę oraz przeziębienia. Malinówka nie ma takiego działania jak prawdziwe medykamenty, ale stosowna w rozsądnych ilościach może wzmocnić odporność oraz pomóc podczas choroby. Taka nalewka będzie również dobra dla osób, które mają problemy z anemią, zbyt wysokim ciśnieniem krwi lub miażdżycą. Malinówka – jak zrobić ją w domowy sposób?

Nalewka malinowa – na co pomaga?

Nalewka z malin na spirytusie stosowana jest najczęściej podczas przeziębienia lub grypy. Jest to związane z obecnością kwasu salicylowego, który pobudza działanie gruczołów potowych. Pocąc się, chłodzimy ciało, a więc obniżamy jego temperaturę. Warto więc spożyć malinówkę podczas gorączki. Malinówka także oczyszcza organizm z toksyn oraz ma działanie rozkurczowe – pomoże więc także przy bolesnych miesiączkach oraz menopauzie. Pół małego kieliszka malinówki lub dwie łyżki stołowe dodane do gorącej herbaty to wystarczająca dawka, by zacząć odczuwać jej prozdrowotne działanie. Nalewka malinowa – jak ją przyrządzić?

Nalewka malinowa na spirytusie – przepis

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 g cukru

Nalewka malinowa krok po kroku

Krok 1: Przygotuj maliny. Umyj je dokładnie i oczyść z szypułek. Jeżeli używasz mrożonych malin, musisz je rozmrozić.

Krok 2: Włóż maliny do dużego słoika. Zasyp je cukrem i zalej spirytusem, w taki sposób, by owoce były całkowicie nim przykryte.

Krok 3: Odstaw słoi na 5-6 tygodni. Raz na kilka dni otwórz go i wymieszaj owoce.

Krok 4: Po tym czasie przelej nalewkę przez sitko bądź przez gazę do butelki. Butelkę z nalewką przechowuj w chłodnym miejscu.

Zobacz wideo Jak zrobić likier kukułkowy? Zobacz, jakie to proste.

Nalewka malinowa na wódce – przepis

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 1 l wódki,
  • 400 g cukru

Nalewka malinowa na wódce – sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1: Przygotuj maliny – świeże dokładnie umyj, przebierz i oczyść z szypułek. Mrożone rozmroź przed rozpoczęciem przygotowań.

Krok 2: Przełóż maliny do dużego słoika i zasyp cukrem. Odstaw na 3-4 dni, codziennie mieszaj. Po tym czasie dolej wódkę i całość odstaw na tydzień. Mieszaj raz dziennie, a potem odcedź nalewkę od owoców i przechowuj w butelce w chłodnym miejscu. Gdy na dnie pojawi się osad, przefiltruj nalewkę przez gazę.

Malinówka – o czym warto pamiętać?

1. Przygotowanie malinówki wymaga cierpliwości niestety na każdym etapie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość – dobrze zrobiona malinówka ma nie tylko działanie lecznicze, ale także jest bardzo smaczna!

2. Malinówkę najlepiej przyrządzić w sezonie na maliny. Te zebrane na działce lub kupione z zaufanego źródła będą najlepsze.

3. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców, można użyć owoców mrożonych. W ostateczności sprawdzi się także dżem malinowy, ale lepiej wybrać ten domowej roboty niż kupiony w markecie.

Więcej o: