Jak uniknąć zmywania naczyń? Trzy triki i przepisy

Znacie to uczucie, gdy wchodzicie po obiedzie do kuchni, a tam piętrzą się garnki, patelnie i talerze? Jeżeli macie zmywarkę, to pół biedy - zapewne czeka was mycie tylko części naczyń. Maratonu przy zlewie da się jednak uniknąć. Z pomocą przychodzą dania jednogarnkowe! Mamy dla Was trzy wskazówki, które ułatwią gotowanie i pomogą ograniczyć liczbę zabrudzonych naczyń!

1. Obiad z jednej blachy

Jeżeli chcesz podać na obiad pieczone mięso z warzywami, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je na jednej blasze lub w jednym naczyniu żaroodpornym. Kurczak pieczony z dodatkiem warzyw to prawdziwa pychota!

Jak to zrobić?

Kurczaka w całości natrzyj ulubionymi ziołami i czosnkiem wymieszanymi z oliwą – również wewnątrz. Połóż do na blasze lub umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piecz przez 30 minut. W tym czasie przygotuj warzywa: ziemniaki, bataty, marchewkę, pietruszkę. W sezonie możesz także podać brukselki, szparagi bądź kalafior. Warzywa dokładne umyj i obierz ze skórki, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Posyp je rozmarynem i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Blachę z mięsem wyjmij z piekarnika i ułóż na niej warzywa. Piecz przez kolejne 30 minut, nie zmieniając temperatury. Po tym czasie przemieszaj warzywa, a powstałym sosem polej kurczaka. Aby był jeszcze bardziej soczysty, połóż na nim plastry surowego boczku i piecz jeszcze 20 minut.

Wskazówka: Jeśli chcesz dodać mrożone warzywa (wcześniej ugotowane bądź zblanszowane), zrób to na 10-15 minut przed końcem całkowitego czasu pieczenia. Pamiętaj też, aby przed wyjęciem kurczaka z piekarnika, sprawdzić widelcem, czy mięso jest dobrze upieczone.

Zobacz wideo Zastanawiasz się, jak wyczyścić drewniane akcesowia kuchenne? Podpowiadamy!

2. Ugotuj makaron lub ryż w sosie

Ryż lub makaron to idealna baza na szybką i prostą potrawę dla całej rodziny. Przygotuj je z pysznym sosem, a żeby zaoszczędzić czas, zamiast używać dwóch czy trzech garnków, użyj jednej: ugotuj ryż bądź makaron w sosie.

Jak to zrobić?

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojony w kostkę boczek. Dodaj płatki chilli, rozdrobniony czosnek i smaż przez chwilę, mieszając, aby wydobył się aromat. Wlej litr ciepłego bulionu warzywnego bądź drobiowego (nie może być zimny – olej będzie pryskał!) i doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Dodaj makaron spaghetti i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron zmięknie, ale nie wchłonie całego bulionu, dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe (możesz też użyć suszonych) oraz liście szpinaku baby. Gotuj przez kilka minut, aż niemal cały sos zostanie wchłonięty. Wtedy zdejmij patelnię z ognia i wszystko posyp tartym parmezanem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Z palnika do piekarnika

Zainwestuj w patelnię żaroodporną, którą możesz bezpiecznie włożyć do piekarnika. Dzięki takiemu sprzętowi przygotujesz pyszne zapiekanki: najpierw podsmażysz lub udusisz wszystkie składniki, a potem zapieczesz je w piecu.

Jak to zrobić?

Znalazłeś porcję zamrożonych kopytek lub kupiłeś je w sklepie? Świetnie – możesz przyrządzić z nich pyszną zapiekankę. Rozgrzej piekarnik do 200*C. Na patelni żaroodpornej rozgrzej masło z odrobiną oleju, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij ją. Dodaj dwie łyżki mąki pszennej, smaż i mieszaj, aż się lekko zrumieni. Wtedy zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Ma powstać aksamitny sos. Dodaj łyżkę musztardy i około 100 g startego parmezanu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż na patelnię kopytka, brokuły podzielone na różyczki, groszek i kawałki pomidorów. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wtedy posyp wszystko startym serem i wstaw patelnię do piekarnika na 10-15 minut.