Chleb razowy z keksówki - pyszny, zdrowy i domowy. Jak go zrobić? [PRZEPISY]

Chleb razowy z keksówki bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu. Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego ciemnego chleba, wcale nie musisz za każdym razem biegać do piekarni lub marketu. Jak zrobić chleb razowy? Mamy kilka przepisów!

Chleb razowy z ziarnami czy bez nich? Na zakwasie czy na drożdżach? Z mąki razowej pszennej czy żytniej? Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba jest twoim ulubionym, możesz spróbować przyrządzić go samodzielnie w domu. Zrobienie tego wcale nie jest trudne, a satysfakcja z domowego wypieku – ogromna. Sprawdź, jak upiec chleb razowy i do dzieła!

Uwaga! Pamiętaj, że chleb razowy to ten przygotowany z mąki pełnoziarnistej, czyli mielonej tylko raz (można kupić zarówno razową mąkę pszenną, jak i żytnią). Nie będzie tak pulchny jak zwykły chleb pszenny. Zwłaszcza chleb żytni będzie zbity i raczej nie wyrośnie – taki jego urok!

Chleb razowy z keksówki na drożdżach – przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej razowej,
  • szklanka przegotowanej ciepłej wody,
  • opakowanie suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru

Chleb razowy z keksówki na drożdżach – sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: drożdże wsyp lub wkrusz do miseczki, dodaj łyżkę mąki, cukier i sól. Zalej wszystko ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, by drożdże wyrosły. Potem do dużej miski wsyp mąkę, wlej olej, miód i rozczyn. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Zostaw je do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zagnieć je ponownie z odrobiną mąki i przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudź.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić chleb w godzinę. Przepis jest banalnie prosty!

Chleb razowy z keksówki żytni na zakwasie – przepis

Składniki:

  • 5 łyżek zakwasu żytniego,
  • 500 g mąki żytniej,
  • szklanka przegotowanej wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka miodu

Chleb razowy z keksówki żytni na zakwasie – sposób przygotowania

Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj zakwas, miód, olej i sól. Mieszaj wszystko ręką i jednocześnie wlewaj wodę. Ciasto wyrabiaj przez kilkanaście minut – powinno być dosyć klejące i elastyczne. Przełóż je do wysmarowanej olejem keksówki i odstaw na kilka godzin, aby wyrosło. Wtedy wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piecz przez 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wystudź.

Chleb razowy z keksówki pszenno-żytni z nasionami – przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 g mąki żytniej razowej,
  • opakowanie suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • szklanka letniej wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • garstka nasion słonecznika,
  • garstka nasion dyni,
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Chleb razowy z keksówki pszenno-żytni z nasionami – sposób przygotowania

Zrób rozczyn: do miski wsyp lub wkrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki pszennej, sól i odrobinę cukru. Zalej ciepłą (niegorącą!) wodą i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsyp obie mąki do miski i wymieszaj. Wlej rozczyn, olej i miód, dodaj nasiona słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Ciasto wyrabiaj dłonią przez 10 minut. Potem odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, włóż je do keksówki wysmarowanej olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220*C. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez 20 minut w 180*C. Potem wystudź.

Więcej o:
Komentarze (4)
Chleb razowy z keksówki - pyszny, zdrowy i domowy. Jak go zrobić? [PRZEPISY]
Zaloguj się
  • amorvertical

    0

    Po pierwsze - NIE MA DROŻDŻY. Nigdzie:)
    Po drugie, patrz powyżej.
    Po trzecie piekę na zakwasie

  • j_stalin

    0

    chleb z samej maki zytniej jest taki sobie, probowalem robic. uwazam iz zawsze trzeba dodac troche maki przennej, po prostu taki chleb lepiej sie trzyma i ma lepszy smak. co do zaczynu to mozna uproscic, ja wrzucam wszystko na raz i miksuje w maszynie do wyrabiania ciasta. potem wyrastam w misie, jak urosnie to puszczam madzyne na chwile aby odgazowac, orzeklafam do foremek i wyrastam juz w piekarniku na programie do wyrastania chleba (mozna tez nagzac lekko piekarnik, zgasic i tam trzymac chleb az wyrosnie). a i jedno, uzywam zwyklej wody nieprzegotowanej. to jakies mity ze trzeba wode przegotowac....

  • atr8

    Oceniono 4 razy 0

    Piecz chleb, zrób majonez, myj wszystko płynem z sody i cytryny, podcieraj się liściem /pokrzywy albo ostu/. Wsadźcie sobie w dudę te wasze wspaniałe rady.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX