Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych. Pierwotnie rosła głównie w Ameryce Południowej, ale obecnie z powodzeniem uprawiana jest także w naszym kraju. Na wszelkiego typu targach warzywnych mamy do wyboru dwie odmiany fasolki szparagowej:
Jest ona produktem, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Dlatego zwraca się uwagę, że fasolkę z powodzeniem można serwować do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków, jest dużo mniej tucząca i zawiera sporą ilość błonnika, który potęguje uczucie sytości na wiele godzin. Spożywanie tego warzywa, zwłaszcza zielonej odmiany, polecane jest osobom z anemią, gdyż zawiera on w sobie duże ilości witaminy B6 i żelaza.
Jak gotować fasolkę szparagową? Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do wielu innych warzyw, musi ona zostać poddana obróbce cieplnej. Zawiera bowiem substancję, wywołującą w niektórych przypadkach, ostrą reakcję układu pokarmowego, np. silne bóle brzucha czy wymioty. Substancja ta to toksalbumina, która w wyniku gotowania, smażenia czy pieczenia przestaje zagrażać naszemu żołądkowi.
Fasolka szparagowa każdorazowo powinna zostać podana w formie przetworzonej. Dobrze smakuje:
Jest ona dość uniwersalnym produktem, który można zestawić z innymi warzywami lub mięsem, a także podawać samodzielnie. Najbardziej znany sposób serwowania szparagówki to podanie jej w formie ugotowanej z bułką tartą.
Gotowanie fasolki szparagowej nie powinno dla nikogo stanowić problemu. Jest to roślina bardzo wartościowa, smaczna i stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Można ją mrozić, a także wekować. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na przygotowanie fasolki szparagowej.
Fasola szparagowa z wody
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę obrać z włókien, opłukać i zalać wrzącą, osoloną wodą. Gotować na silnym ogniu do miękkości, czyli przez około 20-30 minut. Następnie odcedzić, odsączyć. Na maśle przyrumienić bułkę tartą. Gotową fasolkę szparagową polać masłem z bułką. Tak przygotowana nadaje się do samodzielnego podania, ale również jako dodatek do mięs.
Fasola szparagowa ze śmietaną
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę umyć, obrać z włókien, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Zalać wrzątkiem, posolić, dodać cukier i gotować przez około 20 minut. Do miękkiej fasolki szparagowej dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę. Całość zagotować, dodać kwasek cytrynowy do smaku. Następnie połączyć wszystkie składniki ze śmietaną. Tak przygotowaną potrawę można serwować do mięs.
Fasola szparagowa w wekach
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, obrać z włókien, zalać w naczyniu wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru (na litr wody 1 dag soli i 2 dag cukru), tak aby przykryła fasolkę i gotować 3 minuty. Gorącą fasolkę nakładać ciasno do wcześniej wyparzonych słoików i zalać wodą, w której fasolka była gotowana. Następnie dwukrotnie pasteryzować: pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut.
Czas gotowania fasolki szparagowej zależy w głównej mierze od tego, czy mamy do czynienia z produktem świeżym czy mrożonym. Świeża fasolka wymaga intensywnego gotowania przez około 30 minut. Należy jednak sprawdzać co jakiś czas, czy jest już miękka, aby jej nie rozgotować. Z kolei mrożona potrzebuje zdecydowanie mniej czasu, aby była gotowa do spożycia - około 10-15 minut. Jak widać we wcześniej przedstawionych przepisach, warto przed gotowaniem fasolkę szparagową sparzyć wrzątkiem, wtedy będzie miękka i smaczna.