Sianie rzodkiewki. Co zrobić, by mieć swoją własną rzodkiewkę?

Sianie rzodkiewki to dobry pomysł zwłaszcza, że wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca ogród przyciąga jak magnes. To znak, że już czas na nowalijki. Sprawdź, kiedy i jak siać rzodkiewkę, by zapewnić jej odpowiednie warunki.

Rzodkiewka - właściwości zdrowotne. Dużo dobrego na małej powierzchni

Rzodkiewka to warzywo wartościowe, smaczne, ale często niedoceniane. Dobrze smakuje, nie jest kaloryczne i posiada dużą ilość wartości odżywczych. Tajna broń rzodkiewki to przede wszystkim potas, który obniża ciśnienie. Związki siarki mają pozytywny wpływ na wypadające włosy oraz łamliwe paznokcie, rzodkiewkę do swojej diety powinny włączyć więc kobiety po urodzeniu dziecka, które właśnie w tych obszarach najczęściej mają problem. Rzodkiewka to warzywne antidotum także na problemy z trawieniem. Rzodkiewka powinna pojawić się w diecie zarówno seniorów jak studentów, ponieważ ma pozytywny wpływ także na wzrok oraz lepszą pamięć. Wspomaga także pracę wątroby, wspierając ją w prawidłowej produkcji żółci. To dobre rozwiązanie także dla osób, które chorują na astmę lub cierpią na przewlekłe zapalenie oskrzeli ze względu na właściwości wykrztuśne.

Rzodkiewka wspomaga organizm także w walce z anemią, czy reumatyzmem. To niepozorne warzywo ma także właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Czego chcieć więcej?

Wykaz minerałów i witamin, które można znaleźć w rzodkiewce:

Witaminy:

  • Witamina B6
  • Witamina C
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina A
  • Kwas foliowy
  • Tiamina
  • Witamina K

Minerały

  • Żelazo
  • Sód
  • Fosfor
  • Potas
  • Wapń
  • Cynk
  • Magnez

Kiedy sadzimy rzodkiewkę? 

Kiedy sadzimy rzodkiew? Właściwie to najczęściej ja siejemy z nasion a nie sadzimy z sadzonek. Należy ją siać wiosną lub w drugiej połowie lata, na tzw drugą turę typowo wiosennego warzywa. Wysianie rzodkiewki w innym terminie spowoduje, że pojawia się kwiatostany, które skutecznie blokują rozwój korzenia. Idealnym momentem jest wiosna, jedyny warunek, który musi być spełniony to sucha gleba. Rzodkiewkę można wysiewać z przerwami co kilka dni, dzięki takiemu rozwiązaniu plony będą bogatsze i będziemy cieszyć się smakiem tego wyjątkowego warzywa dłużej. Można ją siać na grządce razem z pietruszką, selerem i marchewką. Warzywa te potrzebują więcej czasu, dzięki czemu miejsce na grządce zostanie wykorzystane do maximum. To ma kluczowe znaczenie zwłaszcza przy ogrodzie o bardzo niewielkiej powierzchni. Jeśli siejesz już rzodkiewkę, warto też spróbować siania rzeżuchy

Sianie rzodkiewki. Proste zasady

Rzodkiewkę należy siać płytko na głębokości jednego centymetra, w przeciwnym razie korzeń będzie miał długi, nieregularny kształt. Niektóre odmiany są naturalnie bardziej podłużne, ale sam korzeń rzodkiewki nie powinien być skręcony. Idealna rzodkiewka ma kształt okrągły, korzeń nie powinien być jednak zbyt duży, takie przerośnięte rzodkiewki nie smakują równie dobrze co mniejsze. Po zebraniu plonów rzodkiewkę należy umyć i przechowywać w lodówce, obcięte liście zapewnią jej świeżość na dłużej. Umytą i pokrojoną rzodkiewkę można zabrać do pracy lub spakować dziecku do szkoły do śniadaniowego pudełka. Plus tego warzywa jest taki, że z rzodkiewki nie ciekną soki, prawdopodobieństwo poplamienia eleganckiej bluzki jest więc znikome. Rzodkiewka to świetny dodaek to kanapek, sałatek a przede wszystkim różnych past śniadaniowych i np gziku. A zatem: smacznego!

Co pysznego można zrobić z rzodkiewką?

Zobacz wideo Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.