Cebula dymka to małe cebulki, które są gotowe do posadzenia na rabatce lub w doniczkach. Szybciej niż z nasion otrzymamy zarówno szczypiorek jak i samą młodą cebulkę. Sadzenie dymki powinno przypadać na okres wczesnej wiosny (marzec/kwiecień). Cebula dymka daje dwie możliwości zbioru: pierwszy już w lipcu, drugi we wrześniu. Przez cały czas możemy korzystać ze szczypiorku, bez konieczności wyrywania dymki. Jeśli nie masz doswiadczenia z sianiem i sadzeniem warzyw, nie przejmuj się. Z dymką na pewno sobie poradzisz.
Cebula dymka jest bardzo odporna na zmienne warunki pogodowe, dlatego jest szczególnie uwielbiana przez właścicieli ogródków działkowych. Dymkę należy sadzić w miejscach, do którego dociera dużo słońca. Odległość pomiędzy rzędami to około czterdzieści centymetrów, co więcej każdy egzemplarz sadzimy w odległości około siedmiu centymetrów. Idealne miejsce pod uprawę dymki to obszar z dużą ilością słońca oraz ziemią o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Cebula dobrze czuje się w towarzystwie fasoli, pomidorów oraz buraka, marchewki czy truskawek. Nie należy jej sadzić obok kapusty lub rzodkiewki - nie wpłynie to na nią dobrze. Dymkę należy posadzić tak, aby jej wierzchołek sięgał ponad powierzchnię.
Ziemię należy nawadniać i spulchniać, nie można dopuszczać do przelania i przesuszenia, choć cebula dymka nie należy raczej do warzyw delikatnych.
Chcesz mieć więcej warzyw w domowym ogródku, nawet na balkonie? Śmiało możesz uprawiać w ten sposób:
Czytaj też: Sianie rzodkiewki. Co zrobić, by mieć swoją własną rzodkiewkę?
Cebula jako warzywo, które "walczy" z wirusami to temat, który powraca regularnie, zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy. Co trzeba sobie jasno powiedzieć to to, że cebula nie ochroni organizmu przed wirusami. Posiada jednak wiele wartości odżywczych, które wspierają odporność na wielu poziomach. Dzięki właściwej diecie, bogatej w wartości odżywcze, organizm ma szansę się przed nimi skutecznie bronić. Cebuli nie można jednak traktować jako niezawodnej, antywirusowej tarczy, a bardziej jako formę wsparcia i ważnego elementu w zdrowej diecie.
Jedna cebula średniej wielkości to około:
Cebula dymka to także ważne źródło błonnika, który ma kluczowy wpływ na prawidłowe trawienie. Dymka zawiera również liczne mikroelementy, m.in. selen, wapń, fosfor, żelazo, siarka i cynk niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Cebula dymka to także całe bogactwo witamin:
Cebula dymka to świetny dodatek do wiosennych i letnich śniadań. Dobrze spawdzi się z twarożkiem na słono czy pachnącymi pomidorami malinowymi z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Warto ją dodać też do wiosennych sałatek, kanapek i past. Warto też rozpocząć przygotowanie zupy od podsmażenia cebulki na maśle.
Przez dzieci cebula dymka jest raczej niedoceniana, ze względu na dosyć ostry smak oraz zapach i oczywiście łzy mamy znad deski do krojenia. Jednak wraz z upływem lat, kiedy przychodzi czas pierwszego grilla, dymka tryumfalnie wraca do gry i zapewnia niezapomniane smakowe wrażenia. Można przygotować na jej bazie przepyszne szaszłyki lub grillować samą i podawać na przykład w połączeniu ze świeżymi pomidorami oraz bazylią.
Cebula dymka sprawdzi się też jako dodatek do słynnego gziku. Jak go przygotować?
Składniki:
Przygotowanie: