Sadzenie dymki. Jak wyhodować własną cebulę dymkę?

Sadzenie dymki to krok w stronę dobrego smaku i zdrowia, ale też świetny sposób na rozpoczęcie przygody z własnymi warzywami. Od czego zacząć? Podpowiadamy.

Sadzenie dymki

Cebula dymka to małe cebulki, które są gotowe do posadzenia na rabatce lub w doniczkach. Szybciej niż z nasion otrzymamy zarówno szczypiorek jak i samą młodą cebulkę. Sadzenie dymki powinno przypadać na okres wczesnej wiosny (marzec/kwiecień). Cebula dymka daje dwie możliwości zbioru: pierwszy już w lipcu, drugi we wrześniu. Przez cały czas możemy korzystać ze szczypiorku, bez konieczności wyrywania dymki. Jeśli nie masz doswiadczenia z sianiem i sadzeniem warzyw, nie przejmuj się. Z dymką na pewno sobie poradzisz. 

Sadzenie cebuli dymki - zasady

Cebula dymka jest bardzo odporna na zmienne warunki pogodowe, dlatego jest szczególnie uwielbiana przez właścicieli ogródków działkowych. Dymkę należy sadzić w miejscach, do którego dociera dużo słońca. Odległość pomiędzy rzędami to około czterdzieści centymetrów, co więcej każdy egzemplarz sadzimy w odległości około siedmiu centymetrów. Idealne miejsce pod uprawę dymki to obszar z dużą ilością słońca oraz ziemią o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Cebula dobrze czuje się w towarzystwie fasoli, pomidorów oraz buraka, marchewki czy truskawek. Nie należy jej sadzić obok kapusty lub rzodkiewki - nie wpłynie to na nią dobrze. Dymkę należy posadzić tak, aby jej wierzchołek sięgał ponad powierzchnię. 

Ziemię należy nawadniać i spulchniać, nie można dopuszczać do przelania i przesuszenia, choć cebula dymka nie należy raczej do warzyw delikatnych. 

Chcesz mieć więcej warzyw w domowym ogródku, nawet na balkonie? Śmiało możesz uprawiać w ten sposób:

  • sałatę
  • ogórki
  • pomidory
  • paprykę
  • rzodkiewkę
  • selera naciowego. 

Czytaj też: Sianie rzodkiewki. Co zrobić, by mieć swoją własną rzodkiewkę?

Cebula na wirusy? Fakty i mity

Cebula jako warzywo, które "walczy" z wirusami to temat, który powraca regularnie, zwłaszcza w sezonie przeziębień i grypy. Co trzeba sobie jasno powiedzieć to to, że cebula nie ochroni organizmu przed wirusami. Posiada jednak wiele wartości odżywczych, które wspierają odporność na wielu poziomach. Dzięki właściwej diecie, bogatej w wartości odżywcze, organizm ma szansę się przed nimi skutecznie bronić. Cebuli nie można jednak traktować jako niezawodnej, antywirusowej tarczy, a bardziej jako formę wsparcia i ważnego elementu w zdrowej diecie. 

Jedna cebula średniej wielkości to około: 

  • 40 kalorii
  • 1,10 g białka
  • 0,10 g tłuszczu 
  • 9 g węglowodanów

Cebula dymka to także ważne źródło błonnika, który ma kluczowy wpływ na prawidłowe trawienie. Dymka zawiera również liczne mikroelementy, m.in. selen, wapń, fosfor, żelazo, siarka i cynk niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Cebula dymka to także całe bogactwo witamin: 

  • B2 wzmacnia układ immunologiczny
  • B6 wzmacnia układ nerwowy
  • Witamina E opóźnia procesy starzenia
  • Kwas foliowy wspiera kobiety w ciąży i prawidłowy rozwój dziecka 
  • Witamina A wzmacnia odporność i przyspiesza proces gojenia ran
  • Witamina c wspiera odporność 

Z czym podawać cebulę dymkę? Do jakich dań pasuje? 

Cebula dymka to świetny dodatek do wiosennych i letnich śniadań. Dobrze spawdzi się z twarożkiem na słono czy pachnącymi pomidorami malinowymi z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Warto ją dodać też do wiosennych sałatek, kanapek i past. Warto też rozpocząć przygotowanie zupy od podsmażenia cebulki na maśle

Przez dzieci cebula dymka jest raczej niedoceniana, ze względu na dosyć ostry smak oraz zapach i oczywiście łzy mamy znad deski do krojenia. Jednak wraz z upływem lat, kiedy przychodzi czas pierwszego grilla, dymka tryumfalnie wraca do gry i zapewnia niezapomniane smakowe wrażenia. Można przygotować na jej bazie przepyszne szaszłyki lub grillować samą i podawać na przykład w połączeniu ze świeżymi pomidorami oraz bazylią. 

Cebula dymka sprawdzi się też jako dodatek do słynnego gziku. Jak go przygotować?

Składniki:

  • opakowanie twarogu o wadze 250 g
  • śmietana lub jogurt naturalny - ilość wedle uznania, ale najlepiej użyć ok. 100-120 g
  • pół pęczka szczypiorku/3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie inne dodatki, np. świeży czosnek i rzodkiewka

Przygotowanie:

  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodając w trakcie śmietanę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dodaj posiekany szczypiorek lub cebulkę, a także inne ulubione składniki.
  • Dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Gotowe!
Zobacz wideo Spróbujcie też zupy cebulowej z tego przepisu
Więcej o: