Fasola jaś to jedna z odmian białej fasoli. Jest ona niezwykle cennym produktem spożywczym, który podobnie jak niemal wszystkie warzywa strączkowe, zawiera znaczną ilość białka i innych ważnych składników odżywczych. Dlatego jest niezbędna między innymi w diecie wegetariańskiej. Specjaliści zwracają jednak uwagę, że fasola jest dość ciężkostrawna, co sprawia, że osoby mające problemy z układem pokarmowym muszą jej unikać.
Fasola jaś charakteryzuje się dużymi, białymi ziarnami. W polskiej kuchni najczęściej używana jest do fasolki po bretońsku albo stanowi jeden ze składników różnych sałatek.
Gotowanie fasoli jaś nie jest skomplikowanym procesem, jest ona za to bardzo wartościowym produktem. Choć wywołuje wzdęcia, to warto by od czasu do czasu pojawiała się na naszym stole. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania z fasolą jaś.
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę wypłukać, zalać obficie zimną wodą i pozostawić na całą noc. Nazajutrz można przystąpić do gotowania, w tym celu możemy użyć wodę, w której moczyła się fasola (nie zapominajmy o jej posoleniu). Następnie przygotowujemy resztę składników - boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, talarki lub paski - według własnych preferencji. Podsmażamy na oleju cebulę do zarumienienia i dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Gdy gotująca się fasola zmięknie, należy dodać około 4-5 łyżek koncentratu pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku. Dalej będziemy przygotowywać zasmażkę, w tym celu podsmażamy mąkę (około 4 stołowe łyżki) na patelni. Do mąki dodajemy zimną wodę cały czas mieszając, tak by nie powstały grudki. Na koniec łączymy wszystkie składniki i gotujemy jeszcze kilka minut.
Sałatka z dodatkiem fasoli jaś
Składniki:
Przygotowanie:
Do sałatki możemy użyć fasolę ugotowaną dzień wcześniej lub wstawiamy ją na ogień - jako pierwszą. Przygotowanie reszty składników jest proste i szybkie - najpierw należy drobno posiekać cebulę w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą. Następnie przygotowujemy sos, w tym celu trzeba wymieszać ze sobą - musztardę, majonez oraz śmietanę i dodać wcześniej przygotowany czosnek. Pokrojone ogórki konserwowe lub marynowane pieczarki mieszamy z ugotowaną fasolą jaś i dodajemy resztę składników. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku (opcjonalnie dodajemy też cukier). Na koniec siekamy szczypiorek, pietruszkę i koperek i posypujemy nimi sałatkę.
Istnieje kilka szkół gotowania fasoli jaś. Wszystkie one mają na celu zminimalizowanie czasu przygotowywania potrawy, a także zapobieganie negatywnemu wpływowi fasoli na nasz układ trawienny.
Czas gotowania fasoli jaś jak wspomniano wyżej jest bezpośrednio związany z tym, jak długo ją moczymy. Najprościej rzecz ujmując: im dłużej moczymy fasolę tym szybciej później ją ugotujemy. Fasola pod wpływem moczenia pęcznieje, zwiększa swoją objętość, a to sprawia, że szybciej mięknie podczas gotowania. Należy jednak zawsze pamiętać, by moczenie nie trwało dłużej jak 12 godzin.