Ciasta wielkanocne - jakie wypieki podać gościom? Podpowiadamy

Ciasta wielkanocne to najlepsza opcja na świąteczny deser. Mimo że sklepowe półki uginają się od czekoladowych króliczków i jajek, najsmaczniejsze słodkości, które wspominamy po latach, to domowe wypieki! Jakie ciasta na Wielkanoc przygotować? Przypominamy!

Ciasta wielkanocne – jakie to wypieki? Czy pamiętasz, jakie placki przygotowuje się na te Święta? Jeśli nie, zapraszamy do przejrzenia naszej listy. Przypominamy, jakie wypieki przygotować i podrzucamy trochę inspiracji!

Ciasta wielkanocne – babka wielkanocna

Babka wielkanocna to prawdziwa królowa tych Świąt. To wspaniały wypiek, którego urok tkwi w prostocie – piaskowe, wilgotne ciasto, lekki cytrynowy lub waniliowy aromat i idealny smak. Prawdziwa pychota! Tradycja pieczenia bab pojawiła się w Polsce już w XVII wieku. Początkowo pieczono baby drożdżowe (i nadal są one popularne w wielu domach), ale obecne najpopularniejsze są babki piaskowe. Zwykle piecze się je na zwykłej mące, jednak warto spróbować także tak zwanej babki budyniowej. Mąka ziemniaczana sprawa, że konsystencja ciasta jest perfekcyjna!

Ciasta wielkanocne – mazurek wielkanocny

Obok babki na stole musi pojawić się mazurek. To proste ciasto przygotuje każdy, nawet początkujący cukiernik! Wystarczy umiejętność przygotowana kruchego ciasta i pysznej polewy oraz fantazja w zdobieniu go bakaliami. Mazurek wielkanocny można zrobić też z dodatkiem kajmaku i orzeszków ziemnych, z marmoladą i płatkami migdałów… W trudniejszej wersji polecamy przygotować krem do przełożenia wypieku. Warto wiedzieć, że mazurek orzechowy znajduje się na oficjalnej liście produktów regionalnych województwa kujawsko-pomorskiego!

Zobacz wideo Dekoracja na wielkanocny stół. Szybko, łatwo i tanio!

Ciasta wielkanocne – pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to deser, który popularny jest przede wszystkim we wschodnich regionach Polski. Pascha pochodzi z Rosji, gdzie przygotowywana jest właśnie na święta wielkanocne. Robi się z ją z mleka lub gotowego twarogu, a także śmietany, masła, żółtek i cukru. Smak serowej masy podkreślają bakalie, a porcja paschy ma kształt ściętej piramidy na wzór grobu Jezusa. To jeden z tych deserów wielkanocnych, których wiele osób może nie znać. Może nadchodząca Wielkanoc to okazja do przypomnienia sobie smaku paschy lub poznania go?

Ciasta wielkanocne – sernik wielkanocny

Dla osób, które nie przepadają za wielkanocnymi słodkościami, dobrym pomysłem będzie upieczenie sernika. To ciasto też pojawia się w niektórych domach. Jeśli przygotowujesz sernik, możesz podać go w ciekawy, świąteczny sposób! Przed upieczeniem włóż w masę serową połówki brzoskwiń z puszki wypukłością do góry. Po upieczeniu pokrój ciasto na kwadraty, nie naruszając owoców. Będą przypominać jajka sadzone i świetnie wpasują się w wielkanocny klimat.

Ciasta wielkanocne – makowiec na Wielkanoc

Chociaż makowiec kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, można go również zrobić na Wielkanoc. Tradycyjna strucla z makiem, polewą z lukru, z dodatkiem skórki pomarańczowej będzie zarówno dobrze smakował, jak i pięknie prezentował się wśród wiosennych ozdób i kolorowych pisanek!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.