Fasola. Przepisy na dania z fasoli, z drogocennym białkiem w tle

Fasola to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Wyjątkowo odżywcza i posiadająca wiele właściwości zdrowotnych. Warto zatem poznać kilka przepisów na dania z drogocennym białkiem w tle.

Fasola i jej drogocenne wartości

Fasola występuje w kilkudziesięciu odmianach, choć w naszym kraju znane są głównie dwa, a mianowicie: zwykła i wielokwiatowa.To warzywo uprawiane z grupy roślin strączkowych. Na co dzień wykorzystujemy głównie jej nasiona, a u odmian szparagowych całe strączki. W naszym kraju znana jest głównie pod nazwą "piękny Jaś", który stanowi tradycyjny produkt, znajdujący się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto wiedzieć, że ta roślina jest nie tylko doskonałym w smaku produktem spożywczym, lecz także cennym źródłem witamin i wartości odżywczych, takich jak:

  • tłuszcze roślinne
  • białko
  • węglowodany
  • cukry
  • błonnik
  • witaminy: A, B, C, D, E i K
  • minerały, m.in takie jak: potas, wapń, żelazo, cynk, magnez

Poza tym fasola ma również działanie korzystnie wpływające na nasze zdrowie:

  1. Hamuje proces powstawania wolnych rodników w organizmie - co spowalnia proces starzenia się i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
  2. Reguluje proces wytwarzania insuliny - tym samym przeciwdziała cukrzycy i chroni nasza wątrobę.
  3. Działając moczopędnie, pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
  4. Obniża ciśnienie krwi.
  5. Korzystnie wpływa na przemianę materii.

Co można zrobić z fasoli? Przepisy

Co można zrobić z fasoli? Co prawda to warzywo stanowi podstawę zwłaszcza kuchni meksykańskiej, ale ma też ciekawą tradycję w kuchni polskiej. Warto wiedzieć, że fasolą da się zastąpić wszelkie dania mięsne, zatem rożnego rodzaju kotlety, pulpety, parówki czy burgery z wykorzystaniem tej rośliny, to jak najbardziej realne dania. "Piękny Jaś" z powodzeniem urozmaici także smak zupy i to nie tylko tej fasolowej, lecz także doskonale sprawdzi się jako zamiennik makaronu w rosole, czy uszek w czerwonym barszczu. Nie zapominajmy także o wszelakich pastach, pasztetach oraz smalcu.

Dania z fasoli. Sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Dania z fasoli to doskonały sposób na szybki obiad dla całej rodziny. To właśnie z wykorzystaniem tego warzywa, powstają smaczne, pożywne i rozgrzewające dania jednogarnkowe.  Oto kilka propozycji:

  • fasolka po bretońsku - z dodatkiem cebulki, czosnku, kiełbasy, pomidorów i oczywiście papryki - sycąca i rozgrzewająca
  • zupa fasolowa koniecznie z dodatkiem wędzonki - gęsta i aromatyczna
  • barszcz ukraiński z białą i czerwona fasolą - z dodatkiem śmietany i świeżej natki pietruszki - dodający energii i dużej ilości białka
  • ryż z sosem meksykańskim - z dodatkiem mielonego mięsa, pomidorów i odrobiny chili - pożywny i niezwykle aromatyczny

Fasola - przepisy wege na dania z fasolą w roli głównej

Fasola pozwala rozwinąć wyobraźnią kulinarna, dlatego przepisy na dania wege z fasolą w roli głównej nikogo zapewne nie zdziwią. Smalec, pasta, a może parówki ? Czemu nie? Zatem do dzieła:

Wegański smalec z fasoli z cebulką i jabłkiem

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • spora cebula
  • 2 łyżki oleju
  • jabłko
  • sól i pieprz do smaku

Smalec z fasoli z cebulką i jabłkiem -  przygotowanie:

  1. Fasolę odsączamy na sitku i przekładamy do miski. Nie pozbywaj się zalewy, może się jeszcze przydać, jeśli smalec wyjdzie zbyt suchy.
  2. Patelnię rozgrzewamy wraz z olejem. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru, po czym przekładamy ją do miski z fasolą.
  3. Jabłko obieramy i kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do fasoli.
  4. Do miski wsypujemy również sól i pieprz. Wszystkie składniki miażdżymy widelcem lub ubijakiem do ziemniaków. Można też użyć blendera, ale pasta nie powinna mieć konsystencji jednolitej papki. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać do niej trochę zalewy z fasoli.
  5. Gotowe!

Pasta z czerwonej fasoli

Potrzebne produkty:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 cebula lub pęczek szczypiorku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Fasolę opłukać z zalewy i zblendować. Dodać koncentrat pomidorowy, cebulę lub szczypiorek oraz paprykę wędzona. Wszystko wymieszać i na końcu doprawić sola i pieprzem do smaku.  

Brownie z fasoli, czyli coś na słodko

Brownie z fasoli to pomysł na świetny wegański deser. Wystarczy dodać kilka produktów, aby stworzyć nie tylko zdrową, lecz także pyszna słodka przekąskę. Jak zrobić amerykańskie ciasto czekoladowe na bazie fasoli? Potrzebne nam będą:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 5 łyżek kakao
  • 10 daktyli
  • 10 suszonych śliwek
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Fasolę odcedzić i przepłukać wodą. Zblendować z dodatkiem daktyli, miodu, kakao, syropu klonowego oraz proszku do pieczenia. Dodać jajka i zmiksować, na końcu połączyć z bananem olejem kokosowym oraz suszonymi śliwkami. Całą masę ponownie  wymieszać i przelać do kwadratowej foremki. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

Zobacz wideo A może hummus?

Pasztet z fasoli, czyli wegański pasztet bez dodatku jajek

Pasztet z fasoli w wersji wegańskiej bez dodatku jajek, to idealna propozycja dla tych, którzy opierają swój styl życia na rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto zatem poznać ten przepis, aby w zdrowy sposób urozmaicić dietę, nawet jeśli jest ona pozbawiona mięsa. Przygotujmy zatem:

  • 2 szklanki białej fasoli 
  • 2 cebule
  • jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka musztardy
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • majeranek
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przyrządzenie smakowitego pasztetu z fasoli odbywa się w zaledwie kilku krokach:

  1. Namoczoną - przez noc - fasolę odsączyć, opłukać i gotować do miękkości - min. 60 min.
  2. Na patelni zeszklić posiekaną w piórka cebule oraz jabłko wcześniej pokrojone w kosteczkę.
  3. Ugotowana fasolę połączyć z cebulą i jabłkami oraz wszystkimi pozostałymi składnikami - dokładnie zemleć w maszynce do mięsa lub używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Masę przelać do, nasmarowanej olejem, keksówki i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąc z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.