Słodycze na Wielkanoc. Jakie łakocie zaserwować na wielkanocnym stole?
Słodycze wielkanocne - tradycja czy nowości?
Słodycze wielkanocne są symbolem tradycyjnego polskiego święta, które gromadzi całe rodziny przy odświętnie zastawionym stole. Prócz staropolskiego żurku z białą kiełbasą, jajek przygotowanych na milion różnych sposobów i mięs, na stołach goszczą również słodkości i desery. Kiedy słyszymy o łakociach świątecznych zazwyczaj pierwsze na myśl przychodzą nam wszystkim piękne, lukrowane babki, ale także mazurki czy makowce. Coraz częściej jednak, obok tych tradycyjnych wypieków wielkanocnych, pojawiają się inne, nie kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. Na stołach obok staropolskiej paschy, znanej z kultury żydowskiej, podawane jest kochane przez Polaków tiramisu, ale też desery w pucharkach czy różnorodne muffiny. Jednym słowem: każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Ciasto na Wielkanoc - pomysły na tradycyjne wypieki
Przygotowując świąteczne menu zastanawiamy się często nad tym, jakie słodkości zaserwować gościom w tym roku. Niekiedy pomysły na wielkanocne ciasta nie mają końca. Na pewno święta te nie mogą obyć się bez mazurka. A oto i przepis na tradycyjny mazurek orzechowy.
Staropolski mazurek orzechowy:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny
- 10 dag mielonych orzechów
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany
- sól
Składniki na masę:
- 20 dag mielonych orzechów
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżki wódki
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki rumu lub wódki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, solą i orzechami. Posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na prostokąt, a z reszty uformować 4 wałeczki i ozdobić nimi brzegi ciasta. Posmarować białkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut.
Zrobić masę: Śmietankę zagotować z cukrem i dodać orzechy. Znów chwilę gotować na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, stopniowo dodawać masło, wódkę i po 1 żółtku. Podgrzewać około minuty, stale mieszając. Masę wyłożyć na ciasto. Kiedy wystygnie polukrować (szklankę cukru pudru utrzeć z alkoholem).
Słodycze na Wielkanoc: pomysły sprawdzone przez babcie
W większości domów na świątecznym stole spotkać można także różnego typu paschy. Są to słodycze na Wielkanoc o bardzo prostym składzie i stosunkowo łatwe do wykonania. Oto przepis na paschę, którą można wykonać samodzielnie w domu:
Pascha
Składniki:
- kilogram tłustego twarogu
- kostka masła
- 5 żółtek
- 30 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1/4 l słodkiej śmietanki
- po 10 dag orzechów, rodzynek i owoców kandyzowanych
Przygotowanie:
Ser trzykrotnie zemleć. Rodzynki namoczyć. Orzechy i owoce kandyzowane drobno pokroić (część zostawić do dekoracji). Śmietankę podgrzać na wolnym ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem i drobno posiekaną laską wanilii. Wlać ciepłą śmietankę i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Dodawać do niego po jednej łyżce masy jajecznej i zmielonego twarogu. Na koniec dodać orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane i wymieszać. Masę włożyć do sita wyłożonego gazą i pozostawić na garnku, aby nadmiar płynu mógł ścieknąć. Następnie paschę włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie udekorować pozostałymi bakaliami.
Desery na Wielkanoc: pomysły nowatorskie
Pomysły na wielkanocne desery mogą stanowić dobrą okazję na eksperymenty cukiernicze. Oprócz tradycyjnych wypieków, możemy zaskoczyć naszych gości zupełnie innymi słodyczami. Nie koniecznie muszą być to znane serniki czy makowce. Dobrze na stole odnajdą się różnego rodzaju muffiny, ale także desery serwowane w pucharkach. Takim deserem na Wielkanoc może być np. malinowa chmurka, która doskonale przełamywać będzie monopol słodyczy na bazie bakalii i orzechów, będących typowymi wielkanocnymi słodkościami. Jeżeli nie mamy dostępu do mrożonych owoców, to możemy zrobić deser kawowy. Jest to tzw. tiramisu w pucharkach. Jest ono proste do wykonania, a pojedyncze porcje są idealne do podania jako deser po obiedzie świątecznym.
Szukasz przepisu na babkę? Spróbuj tych:
- Babka wielkanocna - przepisy na różne wersje świątecznego wypieku
- Wilgotna babka piaskowa - jak ją przygotować? Mamy przepisy i garść porad
- Babka wielkanocna cytrynowa - przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc
Przepisy z książek:
J. Łagoda, M. Łagoda-Marciniak, A. Gotowiec,"Święta w polskim domu" , 2006.
praca zbiorowa, "Kuchnia polska", wydanie XXIX, Warszawa 1989.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!