Co zrobić ze starego chleba? Pomysły na czerstwe pieczywo

Co zrobić ze starego chleba? Nikt nie lubi wyrzucać żywności, a często kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jak wykorzystać stary chleb? Jest kilka prostych sposobów.

Stary chleb, czyli kiedy pieczywo przestaje być ciepłe i chrupiące

Starym chlebem niektórzy zwykli nazywać pieczywo z poprzedniego dnia. To nic, że jest ono ciągle odpowiednie do jedzenia i nie ma absolutnie żadnych cech zepsucia. Wystarczy, że nie jest już chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, by dla części osób straciło swoje najważniejsze walory. Jednak w dobie, kiedy na świecie setki ludzi cierpią z powodu braku żywności, skazywanie na straty lekko czerstwego chleba wydaje się być wielkim marnotrawstwem. Dla tych, którzy zastanawiają się co zrobić z pozostałych resztek, odpowiadamy, że jest kilka interesujących możliwości. Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno jeść pieczywa, na którym pojawiła się pleśń. 

Suchy chleb. Sposoby na zagospodarowanie resztek z chlebaka

Coraz większa liczba osób zaczyna wprowadzać w swoim życiu trend zero waste. I dotyczy to nie tylko ubrań, czy rzeczy użytkowych, ale jest szczególnie ważne w przypadku jedzenia, które według danych z różnych źródeł, jest nagminnie marnowane i trafia do śmieci. Wszelkiego typu produkty świeże, do których należą chleby, bułki, bagietki i ogólnie ujmując produkty piekarnicze, najczęściej trafiają w wielkich ilościach do kosza. A istnieje wiele sposobów na zagospodarowanie suchej żywności. Co zrobić z czerstwego pieczywa? 

  • bułka tarta - wygodne jest kupowanie gotowej bułki, jednak jeśli mamy suchy chleb lub bułeczki, wtedy warto samemu zetrzeć je i wykorzystać do panierowania lub dań wymagających użycia bułki tartej
  • grzanki - czerstwy chleb doskonale sprawdzi się do przygotowania grzanek, np. do zupy. Wystarczy pokroić go na drobne kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, razem z ulubionymi przyprawami
  • ciepłe kanapeczki - wystarczy suche resztki pokroić na kromki, skropić oliwą i posypać ziołami; potem włożyć na kilka minut do piekarnika, a następnie nałożyć na nie ulubione składniki
  • tosty francuskie - czerstwe kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy na patelni na maśle; możemy podać je z dżemem (na słodko) lub z dodatkiem ulubionych przypraw i sera żółtego (na słono). 

Jeśli jednak zdecydowanie nie lubimy czerstwego pieczywa, ale jednocześnie nie jesteśmy w stanie zużyć w krótkim czasie zakupionej ilości, to dobrą metodą będzie mrożenie małych porcji tego produktu. Wtedy w każdej chwili możemy wyjąć potrzebną nam ilość, a po około 30-60 minut możemy się cieszyć smakiem miękkiego, świeżego chleba, który dodatkowo można włożyć na kilka chwil do piekarnika by był pachnący i ciepły. 

Czerstwy chleb. Czy to prawda, że jest zdrowszy niż świeży?

Czerstwy chleb, zwłaszcza ten jasny, jest zdrowszy niż ten świeżutki i pachnący. Dzieje się tak dlatego, że świeże pieczywo pszenne może sprawiać trudności trawienne, zwłaszcza u osób z delikatnym i wrażliwym żołądkiem. Po jego spożyciu można odczuwać ciężkość w brzuchu, czy wręcz uczucie zapchania. Natomiast w momencie, kiedy ten sam produkt nieco sczerstwieje zjedzenie go powoduje, że czujemy się syci i pełni. Zawdzięczamy to m.in. temu, że starsze pieczywo wymaga od nas mocniejszego żucia, co sprawia, że proces trawienia rozpoczyna się wcześniej i szybciej osiągamy uczucie sytości. Czerstwy chleb jest też lepszy dla osób dbających o linię - ma on niższy indeks glikemiczny niż świeży. 

Co można zrobić z chleba tostowego?

Chleb tostowy e względu na swój skład, czyli m.in. sporą ilość ulepszaczy i konserwantów, jest przez bardzo długi czas miękki i świeży. Można go opiekać w specjalnie przeznaczonych do tego tosterach i serwować jako pyszne grzanki do śniadania. I takie jest jego główne przeznaczenie. Co jednak kiedy nie mamy ochoty na grzanki? Co można zrobić z chleba tostowego? Otóż można przyrządzić pyszne, ciepłe kanapki. Wystarczy wziąć dwie kromki pieczywa, posmarować je masłem, do środka włożyć szynkę, żółty ser i ulubione dodatki, np. pomidor, ogórek czy sałatę itd. Tak przygotowanego tosta należy włożyć do opiekacza lub grilla kontaktowego i delikatnie przypiec. Uzyskamy w ten sposób dość kaloryczną, ale za to smaczną przekąskę. Czerstwo pieczywo tostowe można również pokroić i podsmażyć z przyprawami, by otrzymać grzanki do zupy. Warto też pamiętać, że przy odrobinie wysiłku można znaleźć chleb tostowy z lepszym składem lub upiec go samemu w domu. 

Zobacz wideo Spróbujcie też tostów cynamonowych
Więcej o: