Bułki z patelni poratują każdego, kto zapomniał kupić pieczywo na niedzielę. To także dobre rozwiązanie dla osób, które wynajmują mieszkanie, gdzie nie ma piekarnika lub gdy zdarzy się awaria tego sprzętu. Jak upiec bułki na patelni? Sprawdźcie!
Składniki (na 12-14 bułeczek):
Przygotuj rozczyn: Do miseczki wsyp drożdże, dodaj cukier, sól i łyżkę mąki. Wszystko zalej przegotowaną ciepłą (ale nie gorącą!) wodą lub mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby rozczyn lekko wyrósł.
Przygotuj ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj zaczyn i wlej olej. Składniki połącz ręką i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie odstaw miskę w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dosyp mąkę, jeśli trzeba, by ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrabiaj je jeszcze przez kilka minut. Potem podsyp je mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Szklanką wykrawaj kółka. Następnie weź patelnię i dobrze ją rozgrzej. Na suchą powierzchnię kładź wykrojone bułki i piecz je przez 2-3 minuty, z każdej strony. Powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Gotowe bułeczki przekrój na połówki i podawaj jak tradycyjne.
Bułeczki z patelni znane są dobrze w Anglii. Mięciutkie, maślane angielskie „muffiny” często podaje się z dżemem, masłem lub konfiturą, bądź na słono jako kanapki lub zapiekanki. Jeżeli zamiast oleju dodasz masło, bułeczki będą delikatne i cudownie maślane w smaku.
1. Do przygotowania bułek z patelni możesz z powodzeniem użyć tradycyjnych świeżych drożdży. Będziesz potrzebować 20-25 g do zrobienia takich bułeczek.
2. Bułeczki należy piec na patelni, a nie smażyć w głębokim tłuszczu. Dlatego właśnie lepiej to zrobić na suchej powierzchni – nie chodzi o to, by bułeczka była tłusta i wysmażona, ale upieczona na wzór tej w piekarniku. Tłuszcz, który dodajemy do ciasta – olej roślinny lub masło – wystarczy.
3. Nie piecz bułeczek na dużym ogniu. Jeżeli postawisz patelnię na zbyt dużym palniku i będziesz piec bułki na dużym płomieniu, istnieje duże ryzyko, że z wierzchu się przypalą, a w środku będą surowe. Wierzch powinien być lekko brązowy, dlatego też obserwuj je i dostosuj czas pieczenia z każdej strony.
4. Pamiętaj, że takie bułeczki mogą się nieco różnić od tych okrąglutkich pieczonych w piekarniku lub piecu. Ze względu na konieczność upieczenia ich z obu stron, będą nieco spłaszczone. Nie oznacza to jednak, że będą mniej smaczne!