Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby na długo cieszyć się wspaniałym smakiem zabezpieczonej w nich żywności? Nie jest to trudne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, które zapewnią naszym przetworom długotrwałą przydatność.

Jak pasteryzować produkty spożywcze? Czym jest pasteryzacja i dlaczego tak wiele nam daje?

Jak pasteryzować żywność w szklanych naczyniach w praktyce? Rodzajów pasteryzacji jest kilka, ale najpierw powinno się posiadać garść informacji na temat tego, czym ona jest. Pasteryzacja to jedna z wielu technik konserwacji żywności. Dzięki podgrzewaniu produktów do wysokiej temperatury następuje ograniczenie rozwoju drobnoustrojów, które odpowiadają między innymi za procesy powodujące psucie się żywności. Działanie takie nie niszczy wprawdzie wszystkich mikroorganizmów, nie ma też wpływu na wirusy, ale wystarczy, aby znacząco wydłużyć przydatność pożywienia do spożycia. Najczęściej pasteryzacji poddawane są produkty takie, jak:

Sam proces wziął nazwę od słynnego Ludwika Pasteura - francuskiego chemika i mikrobiologa, którego badania przyczyniły się do rozpropagowania obróbki termicznej żywności właśnie w formie pasteryzacji.

Pasteryzowanie słoików - o czym należy pamiętać?

Pasteryzowanie słoików musi być poprzedzone kilkoma krokami, które pozwolą właściwie przygotować zarówno słoiki, jak i produkty. Bardzo ważne jest odpowiednie wymycie słoików. Najlepszym wyjściem będzie sterylizacja, czyli wygotowanie lub podgrzanie w piekarniku do wysokiej temperatury. W ostatnim przypadku trzeba pamiętać, aby:

  • dobrze umyć słoiki
  • wysuszyć je
  • zadbać o to, aby nie były bardzo zimne (inaczej mogą popękać)
  • włożyć słoiki do zimnego piekarnika i stopniowo podgrzewać ok. 20 minut
  • elementy metalowe i gumowe lepiej umyć w ciepłej wodzie lub wyparzyć

Słoiki nie mogą być wyszczerbione, popękane lub posiadać rdzawych przebarwień na pokrywkach. 

Jak pasteryzować słoiki? Pasteryzacja na mokro

Jak pasteryzować słoiki? Najbardziej klasyczną metodą jest pasteryzacja na mokro poprzez gotowanie. Przy nakładaniu żywności do słoików również warto zwrócić uwagę na to, aby wypełniła wnętrze do ok. centymetra od pokrywki. Gwint trzeba bardzo dokładnie wyczyścić. Pasteryzacji dokonuje się w dużym garnku z wkładką, która zapobiega pękaniu słoików. Słoiki wewnątrz nie powinny się stykać. Gotujemy je ok. 20-30 min aż do uwypuklenia wieczka, później ostrożnie wykładamy. 

Zobacz wideo Jak pasteryzować przetwory?

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzacja na sucho zyskuje sobie na popularności. Przede wszystkim lepiej wybrać do niej słoiki bez elementów gumowych, które mogłyby nie wytrzymać obróbki cieplnej bez zmiany swoich właściwości. Optymalne będą klasyczne słoiki z metalową nakrętką. Całość polega na:

  • nałożeniu żywności do słoików
  • ustawieniu ich na blasze do pieczenia
  • wyrównaniu temperatury: słoiki mogą być wstawione do częściowo podgrzanego piekarnika tylko wtedy, gdy same są już dość ciepłe
  • podgrzewaniu słoików w piekarniku, które powinno trwać przynajmniej godzinę w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza
  • wyjęciu słoików z piekarnika
  • ustawieniu ich do góry dnem

Coraz bardziej popularne są również alternatywne sposoby pasteryzacji żywności, choćby poprzez jej podgrzanie w zmywarce (nastawionej na zmywanie w najwyższej możliwej temperaturze), ale posiadają one licznych krytyków - zmywarka z pewnością nie jest sprzętem zaprojektowanym do robienia domowych przetworów.  

Więcej o: