Dlaczego zamrożony kalafior sinieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy

Mrożenie to doskonała metoda na przedłużenie świeżości warzyw, owoców czy gotowych dań. O ile wiele wyrobów wystarczy po prostu przełożyć do pudełka, o tyle niektóre warzywa wymagają specjalnego potraktowania. Należy do nich kalafior.

Dlaczego mrożony kalafior sinieje?

Siny kolor kalafiora zdecydowanie nie zachęca do jedzenia. Skłania też do przemyśleń, czy oby na pewno jest jeszcze dobry i nadaje się do jedzenia. Jednak do zamrażarki włożyliśmy całkiem świeże warzywo - skąd więc ten kolor?

Mrożenie jest bardzo dobrym sposobem utrwalania warzyw, ale po rozmrożeniu nie wyglądają one dokładnie tak, jak świeże. Jednak dalej powinny być apetyczne, a sine po prostu nie wyglądają dobrze

- mówi dr Maria Grzegorzewska, pracownik naukowy Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

W owocach i warzywach znajdują się enzymy, które odpowiadają za zmianę barwy, tekstury i smaku. Aby więc uniknąć pojawiania się sinych plam na zamrożonym kalafiorze, powinno się je 'uśpić'. Jak to zrobić?

Jak mrozić kalafior, by uniknąć sinienia?

- Róże kalafiora należy podzielić na mniejsze części, następnie zblanszować je, czyli włożyć na 2-3 minuty (nie dłużej) do gotującej wody. Bezpośrednio po wyjęciu z gorącej wody powinno się je szybko schłodzić, czyli włożyć do lodowatej wody na 2 minuty. Po wysuszeniu kalafiory są już gotowe do mrożenia - mówi dr Grzegorzewska i dodaje:

Blanszowanie jest ważne ze względu na dezaktywacje enzymów odpowiedzialnych za zmianę barwy, tekstury i smaku, natomiast szybkie schładzanie zapobiega zbyt długiemu poddawaniu kalafiorów wysokiej temperaturze.
Zobacz wideo Zobacz również, dlaczego warto jeść kalafiora. Jest nei tylko bardzo smaczny, lecz przede wszystkim zdrowy!

Kalafiora nie trzeba mrozić

Jeśli chcecie przechowywać kalafiora dłużej, można uniknąć konieczności jego zamrażania. Specjalistka wskazuje na metodę, która pozwoli zachować świeże warzywo w dobrym stanie nawet przez kilka tygodni:

- Do przechowania kalafiora w stanie świeżym (nie mrożonym) polecam utrzymanie temperatury na poziomie 0 stopni Celsjusza i wilgotności względnej powietrza 95 procent. Jest to warzywo średnio trwałe i niestety nie da się go zbyt długo przechować.

W optymalnych warunkach do 4 - 5 tygodni. W lodówce, w temperaturze 3 stopni kalafiory powinny utrzymać dobrą jakość do 2 - 3 tygodni.

- Aby zabezpieczyć je przed więdnięciem można pojedyncze róże owinąć w folię rozciągliwą lub zapakować w perforowane woreczki foliowe. Kalafiory są bardzo wrażliwe na działanie etylenu, dlatego też nie powinno się ich składować razem z jabłkami czy gruszkami, a nawet pomidorami. Wymienione gatunki wydzielają właśnie ten gaz - dodaje specjalistka.

Wilgotność powietrza najłatwiej kontrolować za pomocą higrometru. Takie urządzenie można dostać nawet za kilka złotych. Jeśli więc jesteście fanami świeżych warzyw, warto uzbroić się w taki miernik.

Kalafior nadaje się doskonale do kiszenia. Zobaczcie, jak łatwo przygotować kiszonkę z tym warzywem: Masz trochę wolnego czasu? Zrób kiszonki - to petardy witaminowe [PRZEPISY].