Drożdże to składnik potrzebny do przygotowania ciasta na pizzę, chleba czy słodkich drożdżówek z kruszonką. Nie zawsze jednak mamy je w domu, a zdarza się także, że zabraknie ich w sklepie. Na szczęście to kolejny produkt, który możemy zrobić samodzielnie w domu. W dodatku przepis jest naprawdę prosty. Jedynym minusem jest czekanie. Jak się zabrać za domowe drożdże?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taka ilość drożdży wystarczy na przygotowanie ciasta z kilograma mąki. Będą miały lekko piwny zapach, ale w cieście nie będzie wyczuwalny.
By przygotować ciasto drożdżowe, drożdże nie są składnikiem obowiązkowym. Takie ciasto można przygotować także bez ich użycia. Jak? Należy zastąpić je kefirem. Więcej na ten temat napisała Jagna Niedzielska. Zobacz osobny artykuł wraz z przepisem na pyszne rogaliki niedrożdżowe: Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze.