Chcesz upiec chleb, ale nie masz drożdży? Możesz je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak

W sklepach możemy dostać drożdże pod kilkoma postaciami. Najczęściej kupujemy te w świeże, w kostce. Nietrudno też trafić na saszetki z drożdżami suszonymi lub instant. Co jednak gdy w sklepie ich brakuje? Można zrobić je samodzielnie.

Drożdże to składnik potrzebny do przygotowania ciasta na pizzę, chleba czy słodkich drożdżówek z kruszonką. Nie zawsze jednak mamy je w domu, a zdarza się także, że zabraknie ich w sklepie. Na szczęście to kolejny produkt, który możemy zrobić samodzielnie w domu. W dodatku przepis jest naprawdę prosty. Jedynym minusem jest czekanie. Jak się zabrać za domowe drożdże?

Jak zrobić drożdże - przepis

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki, ugotowane
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka jasnego piwa, niepasteryzowanego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki rozgniatamy na gładką papkę za pomocą widelca lub blendera.
  2. Do środka dodajemy cukier i piwo. Łączymy składniki.
  3. Pastę przykrywamy i odstawiamy na kilka dni. Powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej.

Taka ilość drożdży wystarczy na przygotowanie ciasta z kilograma mąki. Będą miały lekko piwny zapach, ale w cieście nie będzie wyczuwalny.

Zobacz wideo Takie drożdże możesz wykrozystać do przygotowania efektownego baranka wielkanocnego. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Drożdże niezastąpione?

By przygotować ciasto drożdżowe, drożdże nie są składnikiem obowiązkowym. Takie ciasto można przygotować także bez ich użycia. Jak? Należy zastąpić je kefirem. Więcej na ten temat napisała Jagna Niedzielska. Zobacz osobny artykuł wraz z przepisem na pyszne rogaliki niedrożdżowe: Nie masz drożdży? By zrobić ciasto na chleb czy drożdżówki, możesz wykorzystać kefir. Sprawdzi się równie dobrze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.