Kruche rogaliki czteroskładnikowe - idealne do kawy
Rogaliki czteroskładnikowe to świetny pomysł, gdy nie mamy w domu wymyślnych produktów. Do ich przygotowania wystarczy jedynie tłuszcz, mąka, śmietana i jakikolwiek dżem czy słodkie smarowidło. Sama receptura jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Jak się zabrać za zrobienie takich rogalików? Oto przepis.
Przepis na rogaliki czteroskładnikowe
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 ml śmietany 18 proc.
- marmolada
Sposób przygotowania:
- Masło, tłuszcz i śmietanę łączymy w dużej misce. Odstawiamy do lodówki na godzinę, by masa nieco stwardniała i łatwo było ją wałkować.
- Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy z nich po osiem trójkątów.
- Na szerszej części każdego trójkąta wykładamy po łyżeczce marmolady, po czym zwijamy w kierunku wierzchołka. Rożki delikatnie zakręcamy do środka, by uformować ładne rogaliki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
- Gotowe rogaliki możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Rogalliki można nadziać równieoż domowymi powidłami. Łatwo je przygotujecie również z owoców mrożonych.
Kruche rogaliki - czym je nadziewać?
Rogaliki z marmoladą to zdecydowany faworyt wśród słodkich przekąsek. Jednak w środku można schować także inne nadzienia. Doskonale sprawdzi się każda konfitura czy dżem, jakie znajdziecie w spiżarce. Dla prawdziwych łasuchów polecamy krem orzechowy lub czekoladowy. Jeśli wolicie rogaliki w najprostszej wersji, można zawinąć je bez żadnego nadzienia, a wierzch posypać cukrem pudrem.