Kruche rogaliki czteroskładnikowe - przepis na łatwą przekąskę do kawy

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, ale szafka na łakocie świeci pustkami, warto przygotować coś samodzielnie. Co? Polecamy pyszne i proste rogaliki. Do ich przygotowania potrzeba tylko czterech składników.

Kruche rogaliki czteroskładnikowe - idealne do kawy

Rogaliki czteroskładnikowe to świetny pomysł, gdy nie mamy w domu wymyślnych produktów. Do ich przygotowania wystarczy jedynie tłuszcz, mąka, śmietana i jakikolwiek dżem czy słodkie smarowidło. Sama receptura jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Jak się zabrać za zrobienie takich rogalików? Oto przepis.

Przepis na rogaliki czteroskładnikowe

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • marmolada

Sposób przygotowania:

  1. Masło, tłuszcz i śmietanę łączymy w dużej misce. Odstawiamy do lodówki na godzinę, by masa nieco stwardniała i łatwo było ją wałkować.
  2. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy z nich po osiem trójkątów.
  3. Na szerszej części każdego trójkąta wykładamy po łyżeczce marmolady, po czym zwijamy w kierunku wierzchołka. Rożki delikatnie zakręcamy do środka, by uformować ładne rogaliki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe rogaliki możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Rogalliki można nadziać równieoż domowymi powidłami. Łatwo je przygotujecie również z owoców mrożonych.

Kruche rogaliki - czym je nadziewać?

Rogaliki z marmoladą to zdecydowany faworyt wśród słodkich przekąsek. Jednak w środku można schować także inne nadzienia. Doskonale sprawdzi się każda konfitura czy dżem, jakie znajdziecie w spiżarce. Dla prawdziwych łasuchów polecamy krem orzechowy lub czekoladowy. Jeśli wolicie rogaliki w najprostszej wersji, można zawinąć je bez żadnego nadzienia, a wierzch posypać cukrem pudrem.

Więcej o:
Komentarze (5)
Kruche rogaliki czteroskładnikowe - przepis na łatwą przekąskę do kawy
Zaloguj się
  • kzlis

    Oceniono 2 razy 2

    "Masło, tłuszcz i śmietanę łączymy w dużej misce" - gratuluję przepisu autorowi :)
    ps. czym się różni masło od tłuszczu i co zrobić z mąką?

  • noltenick

    0

    Zrobiłem według przepisu i niestety po godzinie w lodówce ciasto nadal było za płynne. Dopiero po wsadzeniu do zamrażarki wreszcie stwardniało, ale nie mogłem tego rozwałkować, bo niestety zbyt twarde. Może ten tłuszcz co wrzuciłem oprócz masła wszystko zepsuł? Wtedy eureka. Wrzuciłem to do blachy i zasypałem sporą ilością pozostałej mąki (tak ze dwie szklanki zostały według przepisu). Potem do piekarnika i po wyjęciu był efekt mega łaaaaaaaaaaaaał. Wreszcie jakiś oryginalny przepis. Poproszę o więcej. Z góry dzięki. Czekam niecierpliwie. Może jeszcze przed świętami się doczekam. Kurcze zamiast to pisać, lepiej zajrzę czy coś już się aby nie pojawiło na hapsie. Mój ty hapsiu kochany. Ciężko byłoby bez ciebie. Ech na razie papa hapsiuniu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX