Kruche rogaliki czteroskładnikowe - przepis na łatwą przekąskę do kawy

Gdy przychodzi ochota na coś słodkiego, ale szafka na łakocie świeci pustkami, warto przygotować coś samodzielnie. Co? Polecamy pyszne i proste rogaliki. Do ich przygotowania potrzeba tylko czterech składników.

Kruche rogaliki czteroskładnikowe - idealne do kawy

Rogaliki czteroskładnikowe to świetny pomysł, gdy nie mamy w domu wymyślnych produktów. Do ich przygotowania wystarczy jedynie tłuszcz, mąka, śmietana i jakikolwiek dżem czy słodkie smarowidło. Sama receptura jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Jak się zabrać za zrobienie takich rogalików? Oto przepis.

Przepis na rogaliki czteroskładnikowe

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • marmolada

Sposób przygotowania:

  1. Masło, tłuszcz i śmietanę łączymy w dużej misce. Odstawiamy do lodówki na godzinę, by masa nieco stwardniała i łatwo było ją wałkować.
  2. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Wykrawamy z nich po osiem trójkątów.
  3. Na szerszej części każdego trójkąta wykładamy po łyżeczce marmolady, po czym zwijamy w kierunku wierzchołka. Rożki delikatnie zakręcamy do środka, by uformować ładne rogaliki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe rogaliki możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Rogalliki można nadziać równieoż domowymi powidłami. Łatwo je przygotujecie również z owoców mrożonych.

Kruche rogaliki - czym je nadziewać?

Rogaliki z marmoladą to zdecydowany faworyt wśród słodkich przekąsek. Jednak w środku można schować także inne nadzienia. Doskonale sprawdzi się każda konfitura czy dżem, jakie znajdziecie w spiżarce. Dla prawdziwych łasuchów polecamy krem orzechowy lub czekoladowy. Jeśli wolicie rogaliki w najprostszej wersji, można zawinąć je bez żadnego nadzienia, a wierzch posypać cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.