Pasty na wielkanocne śniadanie nie muszą ograniczać się do jajek z majonezem. Oto kilka inspiracji [PRZEPISY]

Pasty na wielkanocne śniadanie to doskonały dodatek do chleba. Niektórych z nich można także użyć jako wypełnienia do jajek faszerowanych. Mamy dla Was kilka pomysłów na pyszne pasty - każdy bez wątpienia znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy po przepisy!

Pasty na wielkanocne śniadanie można zrobić na wiele sposobów. Są też bardzo łatwe do przygotowania, więc poradzą sobie z nim nawet mniej wprawieni kucharze. Jakie pasty na wielkanocne śniadanie przyrządzić? Sprawdźcie, które polecamy!

Pasty na wielkanocne śniadanie

Jajeczna z tuńczykiem

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziab widelcem na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich rozdrobnionego tuńczyka, jogurt oraz majonez. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do pieczywa. Taka pasta doskonale smakuje z dodatkiem siekanego szczypiorku.

Zobacz wideo Zobacz także przepisy na inne wielkanocne potrawy. Pyszne i piękne!

Pasta z awokado z czosnkiem

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 miękkie awokado,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Potem poprzekrawaj je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka wrzuć do miski. Awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż miąższ, przełóż do miski z żółtkami. Dopraw czosnkiem wyciśniętym w wyciskarce oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem rozgnieć i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną suszonej bazylii do smaku, a następnie tak przygotowaną pastą wypełnij białka.

Pieczarkowo-paprykowa

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 300 g pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj także pieczarki pokrojone w plasterki i smaż, aż zmiękną. Następnie odstaw całą zawartość patelni do przestudzenia. Paprykę pokrój na niewielkie kawałki. Gdy jajka, cebula i pieczarki ostygną, przełóż wszystko do jednej miski i zblenduj lub rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj majonez, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do chleba. Smacznym dodatkiem do tej pasty będą ulubione kiełki lub rzeżucha.

Wskazówka: ta pasta będzie również doskonale smakować jako wypełnienie do jaj gotowanych na twardo. Wtedy po obraniu jajek, przekrój je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a do miski ze składnikami wkrusz żółtka. Możesz dodać trochę więcej jogurtu lub majonezu, by pasta miała gładszą konsystencję.

Więcej o:
Copyright © Agora SA