Pasty na wielkanocne śniadanie nie muszą ograniczać się do jajek z majonezem. Oto kilka inspiracji [PRZEPISY]
Pasty na wielkanocne śniadanie można zrobić na wiele sposobów. Są też bardzo łatwe do przygotowania, więc poradzą sobie z nim nawet mniej wprawieni kucharze. Jakie pasty na wielkanocne śniadanie przyrządzić? Sprawdźcie, które polecamy!
Pasty na wielkanocne śniadanie
Jajeczna z tuńczykiem
Składniki:
- 8 jajek,
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziab widelcem na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich rozdrobnionego tuńczyka, jogurt oraz majonez. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do pieczywa. Taka pasta doskonale smakuje z dodatkiem siekanego szczypiorku.
Pasta z awokado z czosnkiem
Składniki:
- 8 jajek,
- 2 miękkie awokado,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Potem poprzekrawaj je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka wrzuć do miski. Awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż miąższ, przełóż do miski z żółtkami. Dopraw czosnkiem wyciśniętym w wyciskarce oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem rozgnieć i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną suszonej bazylii do smaku, a następnie tak przygotowaną pastą wypełnij białka.
Pieczarkowo-paprykowa
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 300 g pieczarek,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj także pieczarki pokrojone w plasterki i smaż, aż zmiękną. Następnie odstaw całą zawartość patelni do przestudzenia. Paprykę pokrój na niewielkie kawałki. Gdy jajka, cebula i pieczarki ostygną, przełóż wszystko do jednej miski i zblenduj lub rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj majonez, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do chleba. Smacznym dodatkiem do tej pasty będą ulubione kiełki lub rzeżucha.
Wskazówka: ta pasta będzie również doskonale smakować jako wypełnienie do jaj gotowanych na twardo. Wtedy po obraniu jajek, przekrój je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a do miski ze składnikami wkrusz żółtka. Możesz dodać trochę więcej jogurtu lub majonezu, by pasta miała gładszą konsystencję.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!