Pasty na wielkanocne śniadanie można zrobić na wiele sposobów. Są też bardzo łatwe do przygotowania, więc poradzą sobie z nim nawet mniej wprawieni kucharze. Jakie pasty na wielkanocne śniadanie przyrządzić? Sprawdźcie, które polecamy!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziab widelcem na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, dodaj do nich rozdrobnionego tuńczyka, jogurt oraz majonez. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do pieczywa. Taka pasta doskonale smakuje z dodatkiem siekanego szczypiorku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Potem poprzekrawaj je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a żółtka wrzuć do miski. Awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż miąższ, przełóż do miski z żółtkami. Dopraw czosnkiem wyciśniętym w wyciskarce oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem rozgnieć i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną suszonej bazylii do smaku, a następnie tak przygotowaną pastą wypełnij białka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj także pieczarki pokrojone w plasterki i smaż, aż zmiękną. Następnie odstaw całą zawartość patelni do przestudzenia. Paprykę pokrój na niewielkie kawałki. Gdy jajka, cebula i pieczarki ostygną, przełóż wszystko do jednej miski i zblenduj lub rozdrobnij w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj majonez, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do chleba. Smacznym dodatkiem do tej pasty będą ulubione kiełki lub rzeżucha.
Wskazówka: ta pasta będzie również doskonale smakować jako wypełnienie do jaj gotowanych na twardo. Wtedy po obraniu jajek, przekrój je na połówki i wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku, a do miski ze składnikami wkrusz żółtka. Możesz dodać trochę więcej jogurtu lub majonezu, by pasta miała gładszą konsystencję.