Kiełbasa słoikowa - babciny klasyk, który sprawdzi się na święta. Jak zrobić domową kiełbasę? Podpowiadamy

Kiełbasa słoikowa, czyli domowa mielonka, jest dobrze znana naszym babciom i dziadkom, a niekiedy też rodzicom. To jeden z najłatwiejszych sposobów, by przygotować w domowy sposób mięso, które można wygodnie przechowywać. Jeśli chcesz zrobić zapasy na dłużej, sprawdź nasz przepis na kiełbasę słoikową.

Kiełbasa słoikowa to doskonała alternatywa dla tych, którzy przepadają za kupnymi konserwami i innymi przetworami mięsnymi o długim terminie ważności. W domowy sposób można przygotować kiełbasę i przechowywać ją przez dłuższy czas, by zjeść ją w dogodnym momencie. Jak zrobić kiełbasę do słoika? Wszystko wyjaśniamy!

Kiełbasa słoikowa – przepis

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1/2 kg surowego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka soli peklowej,
  • łyżeczka pieprzu

Kiełbasa słoikowa – sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową oraz boczek pokrój w kostkę. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko zamieszaj ręką i wyrabiaj, aż mięso zrobi się kleiste. Wtedy przełóż masę do przygotowanych słoików. Napełnij je do 3/4 wysokości i zakręć.

Jak zawekować kiełbasę słoikową?

Przygotuj duży garnek, wlej do niego zimną wodę, a na dnie połóż bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki – pamiętaj, że nie mogą dotykać ani siebie, ani brzegów garnka. Dolej tyle wody, by słoiki wystawały ponad powierzchnię. Następnie zagotuj je i od tego momentu gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Potem wystudź słoiki i wyjmij z wody.

Jeżeli chcesz zjeść kiełbasę słoikową w ciągu kilku dni, po przestudzeniu wstaw je do lodówki. Po kilku godzinach domowa mielonka będzie gotowa do jedzenia. Jeżeli zamierzasz przechowywać słoiki z mięsem dłużej, musisz je dodatkowo zabezpieczyć. Po zapasteryzowaniu odstaw je do lodówki, ale cały proces powtórz kolejnego dnia – gotuj je jednak krócej, tylko 40 minut. Następnie wystudź je i znów schowaj do lodówki. Następnego dnia ponownie w ten sam sposób zagotuj słoiki z mięsem – tym razem wystarczy im pół godziny. Po przestudzeniu przechowuj je w chłodnym, zacienionym miejscu.

Zobacz wideo Zobacz również, jak przygotować pyszny pasztet mięsny oraz w wersji wegetariańskiej.

Kiełbasa słoikowa – wskazówki

  • Mielonka przygotowana w domowy sposób doskonale zastąpi tę ze sklepu. Jej największym atutem jest nie tylko intensywny, dobrze dopasowany do naszego gustu smak, ale także fakt, że możemy dodać do niej samodzielnie wybrane składniki. Zadbaj o to, by mięso było możliwie najlepszej jakości.
  • Mięso z łopatki wieprzowej możesz zastąpić chudą szynką. Jeśli wolisz bardziej tłuste mięsa, wykorzystaj również karkówkę – mięsa można mieszać według własnych upodobań. Najważniejsze, aby było dodane zarówno chude mięso, jak i to tłuściejsze. Wtedy domowa mielonka będzie smaczniejsza.
  • Galaretka oraz tłuszcz, które wytworzą się w słoiku, oczywiście również są jadalne. Dla wielu osób to wielki przysmak.
  • Kompozycję smakową kiełbasy można dopasować do własnego gustu. Dodaj mniej lub więcej czosnku, wykorzystaj papryczkę chilli lub ulubione zioła.
  • Pamiętaj, że słoiki, które wykorzystujesz do wekowania, muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Więcej o:
Copyright © Agora SA