Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Lekkie potrawy świąteczne dla osób, które dbają o zdrową dietę

Zdrowa dieta jest dla ciebie ważna? Nie zarzucaj jej w święta! Niezależnie czy to stan zdrowia, czy styl życia sprawia, że to, co jesz, jest dla ciebie bardzo istotne. W Wielkanoc też możesz jeść smacznie i zdrowo.

Święta na diecie

Tradycyjne dania wielkanocne nie należą do najzdrowszych. Tłuściutki pasztecik, kruchy mazurek, a może jeszcze łyżeczka majonezu do jajka? Takie dogadzanie może sprawić, że nasze problemy zdrowotne dadzą się we znaki, a w najlepszym wypadku będziemy się czuć ociężali. Jak jeść zdrowo w święta? Mamy dla was kilka przepisów na 'odchudzone' potrawy świąteczne.

Lekki majonez – do jajek i do sałatek

Masz słabość do majonezu? Zastanawiasz się, czy nie zrezygnować ze świątecznych jajek z majonezem? Mamy prosty sposób – przygotuj lekki, dietetyczny majonez! Jak to zrobić?

Składniki:

  • świeży ('chlupiący', z płynną śmietanką) serek wiejski (200 g),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku

Lekki majonez – sposób przygotowania: Do dużej miski przełóż serek wiejski, musztardę, dodaj sok z cytryny. Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i, póki jest bardzo ciepłe, włóż do miski. Wszystko zblenduj na gładką masę, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.

Jak inaczej ograniczyć ilość majonezu? Wymieszaj go z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Taki sos doskonale sprawdzi się w sałatce warstwowej lub nadzieniu do jajek faszerowanych!

Zobacz wideo Jeśli jednak świąteczne obżarstwo ci się udzieli, zobacz, jak walczyć z przejedzeniem. Oto smaczny i zdrowy koktajl.

Sałatka wiosenna – lekka i świeża

Jeżeli wolisz nawet nie podawać ciężkich sałatek z tłustymi sosami, przygotuj lekką, świeżą wiosenną sałatkę. Jest chrupiąca i kolorowa, będzie nie tylko doskonale smakować, ale także pięknie wyglądać na świątecznym stole!

Składniki:

  • miks sałat z roszponką,
  • 4 jajka kurze lub 8-10 jajek przepiórczych,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 zielonego ogórka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ulubione kiełki,
  • oliwa,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Jajka kurze lub przepiórcze ugotuj na twardo. Kurze pokrój w ósemki, a przepiórcze poprzekrawaj na połówki. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a rzodkiewki w ósemki. Na półmisku wysyp sałatę, rozsyp paprykę, ogórka, pomidorki i rzodkiewkę, a na nich poukładaj jajka. Wszystko dopraw odrobiną soli, skrop oliwą i posyp kiełkami.

Mazurek na płatkach owsianych

Kruche ciasto, które jest podstawą świątecznego mazurka, nie należy do najzdrowszych wypieków. Przepis można jednak co nieco zmodyfikować! Zrób spód z płatków owsianych – będzie zdrowiej!

Mazurek wielkanocnyMazurek wielkanocny Fot. Justyna Pankowska / shutterstock.com

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych,
  • 125 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • gęsty dżem domowej roboty,
  • płatki migdałów, suszone owoce

Sposób przygotowania: Płatki owsiane podpraż na suchej patelni, a potem zmiel w młynku do kawy. Dodaj do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jogurt grecki, proszek do pieczenia oraz miękkie masło i miód, wbij jajka. Zagnieć ciasto – jego konsystencja powinna przypominać kruche ciasto (w razie czego dodaj trochę więcej mąki). Następnie rozłóż na blasze, ponakłuwaj i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż będzie złotawe. Po upieczeniu przestudź je i rozsmaruj na nim konfiturę. Udekoruj płatkami migdałów i suszonymi owocami.