Tradycyjne dania wielkanocne nie należą do najzdrowszych. Tłuściutki pasztecik, kruchy mazurek, a może jeszcze łyżeczka majonezu do jajka? Takie dogadzanie może sprawić, że nasze problemy zdrowotne dadzą się we znaki, a w najlepszym wypadku będziemy się czuć ociężali. Jak jeść zdrowo w święta? Mamy dla was kilka przepisów na 'odchudzone' potrawy świąteczne.
Masz słabość do majonezu? Zastanawiasz się, czy nie zrezygnować ze świątecznych jajek z majonezem? Mamy prosty sposób – przygotuj lekki, dietetyczny majonez! Jak to zrobić?
Składniki:
Lekki majonez – sposób przygotowania: Do dużej miski przełóż serek wiejski, musztardę, dodaj sok z cytryny. Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i, póki jest bardzo ciepłe, włóż do miski. Wszystko zblenduj na gładką masę, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
Jak inaczej ograniczyć ilość majonezu? Wymieszaj go z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Taki sos doskonale sprawdzi się w sałatce warstwowej lub nadzieniu do jajek faszerowanych!
Jeżeli wolisz nawet nie podawać ciężkich sałatek z tłustymi sosami, przygotuj lekką, świeżą wiosenną sałatkę. Jest chrupiąca i kolorowa, będzie nie tylko doskonale smakować, ale także pięknie wyglądać na świątecznym stole!
Składniki:
Sposób przygotowania: Jajka kurze lub przepiórcze ugotuj na twardo. Kurze pokrój w ósemki, a przepiórcze poprzekrawaj na połówki. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a rzodkiewki w ósemki. Na półmisku wysyp sałatę, rozsyp paprykę, ogórka, pomidorki i rzodkiewkę, a na nich poukładaj jajka. Wszystko dopraw odrobiną soli, skrop oliwą i posyp kiełkami.
Kruche ciasto, które jest podstawą świątecznego mazurka, nie należy do najzdrowszych wypieków. Przepis można jednak co nieco zmodyfikować! Zrób spód z płatków owsianych – będzie zdrowiej!
Składniki:
Sposób przygotowania: Płatki owsiane podpraż na suchej patelni, a potem zmiel w młynku do kawy. Dodaj do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jogurt grecki, proszek do pieczenia oraz miękkie masło i miód, wbij jajka. Zagnieć ciasto – jego konsystencja powinna przypominać kruche ciasto (w razie czego dodaj trochę więcej mąki). Następnie rozłóż na blasze, ponakłuwaj i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż będzie złotawe. Po upieczeniu przestudź je i rozsmaruj na nim konfiturę. Udekoruj płatkami migdałów i suszonymi owocami.