Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Lekkie potrawy świąteczne dla osób, które dbają o zdrową dietę
Święta na diecie
Tradycyjne dania wielkanocne nie należą do najzdrowszych. Tłuściutki pasztecik, kruchy mazurek, a może jeszcze łyżeczka majonezu do jajka? Takie dogadzanie może sprawić, że nasze problemy zdrowotne dadzą się we znaki, a w najlepszym wypadku będziemy się czuć ociężali. Jak jeść zdrowo w święta? Mamy dla was kilka przepisów na 'odchudzone' potrawy świąteczne.
Lekki majonez – do jajek i do sałatek
Masz słabość do majonezu? Zastanawiasz się, czy nie zrezygnować ze świątecznych jajek z majonezem? Mamy prosty sposób – przygotuj lekki, dietetyczny majonez! Jak to zrobić?
Składniki:
- świeży ('chlupiący', z płynną śmietanką) serek wiejski (200 g),
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki musztardy,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Lekki majonez – sposób przygotowania: Do dużej miski przełóż serek wiejski, musztardę, dodaj sok z cytryny. Jajko ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i, póki jest bardzo ciepłe, włóż do miski. Wszystko zblenduj na gładką masę, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
Jak inaczej ograniczyć ilość majonezu? Wymieszaj go z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1. Taki sos doskonale sprawdzi się w sałatce warstwowej lub nadzieniu do jajek faszerowanych!
Sałatka wiosenna – lekka i świeża
Jeżeli wolisz nawet nie podawać ciężkich sałatek z tłustymi sosami, przygotuj lekką, świeżą wiosenną sałatkę. Jest chrupiąca i kolorowa, będzie nie tylko doskonale smakować, ale także pięknie wyglądać na świątecznym stole!
Składniki:
- miks sałat z roszponką,
- 4 jajka kurze lub 8-10 jajek przepiórczych,
- 4 rzodkiewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 zielonego ogórka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ulubione kiełki,
- oliwa,
- szczypta soli
Sposób przygotowania: Jajka kurze lub przepiórcze ugotuj na twardo. Kurze pokrój w ósemki, a przepiórcze poprzekrawaj na połówki. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a rzodkiewki w ósemki. Na półmisku wysyp sałatę, rozsyp paprykę, ogórka, pomidorki i rzodkiewkę, a na nich poukładaj jajka. Wszystko dopraw odrobiną soli, skrop oliwą i posyp kiełkami.
Mazurek na płatkach owsianych
Kruche ciasto, które jest podstawą świątecznego mazurka, nie należy do najzdrowszych wypieków. Przepis można jednak co nieco zmodyfikować! Zrób spód z płatków owsianych – będzie zdrowiej!
Mazurek wielkanocny Fot. Justyna Pankowska / shutterstock.com
Składniki:
- 125 g płatków owsianych,
- 125 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- gęsty dżem domowej roboty,
- płatki migdałów, suszone owoce
Sposób przygotowania: Płatki owsiane podpraż na suchej patelni, a potem zmiel w młynku do kawy. Dodaj do nich mąkę, mąkę ziemniaczaną, jogurt grecki, proszek do pieczenia oraz miękkie masło i miód, wbij jajka. Zagnieć ciasto – jego konsystencja powinna przypominać kruche ciasto (w razie czego dodaj trochę więcej mąki). Następnie rozłóż na blasze, ponakłuwaj i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż będzie złotawe. Po upieczeniu przestudź je i rozsmaruj na nim konfiturę. Udekoruj płatkami migdałów i suszonymi owocami.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa