Co podać na śniadanie wielkanocne? Tradycyjne menu

Co podać na śniadanie wielkanocne, aby było wyjątkowe? Jest to jeden z najważniejszych elementów podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zadbajmy, aby było ono tradycyjne i smaczne.

Śniadanie wielkanocne, czyli tradycyjny posiłek świąteczny

Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny element dla osób wierzących. Sama Wielkanoc uważana jest za najważniejsze święto dla chrześcijan na całym świecie. Podczas niego uroczyście obchodzi się wspomnienie misterium paschalnego Jezusa Chrystusa: jego męki, śmierci i zmartwychwstania. W Polsce jest to uroczystość o głęboko zakorzenionych tradycjach. Jedną z nich jest wspólne, rodzinne spożycie śniadania w niedzielny poranek. Posiłek powinno poprzedzić uczestnictwo w celebracji mszy rezurekcyjnej. Po przybyciu do domu biesiadnicy zasiadają do stołu i dzielą się poświęconymi w Wielką Sobotę pokarmami, składając sobie przy tym życzenia. Podawane są różne smakołyki, nie tylko te, które znalazły swoje miejsce w koszyczku. W zależności od regionu, potrawy wielkanocne nieco się różnią, ale istnieje kilka pozycji obowiązkowych. 

Co na śniadanie wielkanocne? Kilka propozycji

Co na śniadanie wielkanocne? Wbrew pozorom to, co jest serwowane w domach nie przypomina zwykłego porannego posiłku. Nie nawiązuje także do jedzenia, które rano jest oferowane w wielkich hotelach dla gości. Swoją obfitością i ciekawym doborem dań sprawia, że czekamy na jego wyjątkowość przez cały rok, aby bez skrępowania nasycić się tradycyjnymi smakami.

Na co czekamy?

  • na stole oczywiście nie może zabraknąć jaj w różnych konfiguracjach;
  • oprócz nich na półmiskach królują pieczone i wędzone mięsa, wędliny i kiełbasy;
  • wszystkiemu temu towarzyszy zaostrzający apetyt, ale też znany ze swoich prozdrowotnych właściwości chrzan;
  • dodatek do tych wszystkich wspaniałości stanowi nieśmiertelna w polskich domach sałatka jarzynowa, z dużą ilością majonezu;
  • nie można też zapomnieć o słodyczach wielkanocnych, spośród których najwięcej fanów mają mazurki, makowce i inne tradycyjne wypieki. 

Śniadanie wielkanocne: menu tradycyjne

W tradycyjnym menu na śniadanie wielkanocne znajdziemy kilka potraw, bez których większość z nas nie wyobraża sobie prawdziwych świąt. Są to zazwyczaj dania, które towarzyszą nam przy tej okazji od wczesnego dzieciństwa i prawdopodobnie będą dalej podawane na naszych stołach, a potem na stołach naszych dzieci i ich dzieci. Posiłek ten jest bowiem jednym z przejawów naszej tradycji i kultury, dlatego warto podtrzymywać i kultywować towarzyszącą mu oprawę. 

Pamiętajmy, że na prawdziwym wielkanocnym stole nie może zabraknąć:

  1. tradycyjnego żuru z jajkiem i białą kiełbasą
  2. jajek: faszerowanych, z majonezem i w wielu innych formach
  3. pieczonych mięs: szynki wieprzowej, schabu faszerowanego śliwką czy pasztetu
  4. chrzanu jako dodatku do potraw
  5. babki wielkanocnej, mazurka, paschy i innych wypieków
  6. w niektórych regionach również flaków
  7. sałatki jarzynowej

Kiedy jemy śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne tradycyjnie jest spożywane w niedzielę rano. W rodzinach, które biorą udział w obchodach Wielkanocy w kościele, śniadanie najczęściej podaje się po porannym nabożeństwie. Wszystko zależy jednak od tradycji w różnych rodzinach i regionach Polski. 

Śniadanie wielkanocne - potrawy dla wegetarian

Śniadanie wielkanocne i potrawy wegetariańskie - jak to połączyć? Osoby preferujące diety bezmięsne podczas większości polskich świąt mogą mieć kłopoty z odnalezieniem dań spełniających ich wymagania. Większość tradycyjnych, polskich spotkań przy stole wiąże się z podaniem różnego rodzaju kiełbas i wędlin, a w przypadku Wielkanocy jest to szczególnie widoczne. Rola potraw mięsnych serwowanych na śniadanie wielkanocne, swoje korzenie ma wiele wieków temu, kiedy dla biednego chłopstwa właśnie święta były jedyną okazją do skosztowania takich smakołyków. U bogatej szlachty dania te gościły zdecydowanie częściej, ale wskazuje się, że w uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego szczególnie obficie zastawiano stoły mięsiwem. I tak pozostało do dziś. Jak je zastąpić potrawami wegetariańskimi i wegańskimi?

  • wypróbuj wegańskich pasztetów z fasoli, ziemniaków czy soczewicy
  • spróbuj przygotować ciasta bez jajek i mleka, np sernik albo tartę
  • nie rezygnuj z ciepłych dań, w wersji wege świetnie sprawdzi się np zupa chrzanowa
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne

Sałatka na wielkanocne śniadanie, czyli o fenomenie sałatki jarzynowej

Sałatka na wielkanocne śniadanie jest elementem obowiązkowym. Mimo tego, że mamy coraz szersze horyzonty kulinarne, m.in. dzięki programom o tematyce kuchennej czy odbywaniu podróży zagranicznych, gdzie mamy okazję skosztować obcych specjałów, ciągle wracamy do tego dania, które przez niektórych uważane jest za relikt PRL.

Wskazuje się jednak, że sałatka warzywna na wielkanocne śniadanie wcale nie ma polskiego pochodzenia. Otóż jej początki ulokowane są w Rosji, gdzie został opracowany pierwszy przepis. Nie miał on jednak wiele wspólnego z tym, co teraz znamy pod nazwą sałatki jarzynowej. Od tamtego czasu receptura przeszła wiele modyfikacji i obecnie kojarzona jest jako mix najbardziej dostępnych warzyw takich jak:

  • marchew,
  • pietruszka,
  • ziemniak,
  • groszek,
  • ogórek kiszony,
  • cebula.