Biała kiełbasa na Wielkanoc - pieczona, gotowana lub smażona. Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?

Biała kiełbasa na Wielkanoc to jedna z absolutnie koniecznych pozycji na tradycyjnym świątecznym stole. Można ją przygotować na kilka bardzo smakowitych sposobów. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Biała kiełbasa. Czy warto ją jeść?

Biała kiełbasa z pewnością jest popularna, ale czy zdrowa? Okazuje się, że spożywana w niewielkiej ilości bywa bardzo wartościowym dodatkiem. Poza Wielkanocą, gdzie jej obecność jest elementem tradycji, dobrze wypada jako część posiłku podawanego na co dzień, podczas obiadu. Wieprzowa biała kiełbasa zawiera między innymi:

  • dużą zawartość białka (wpływa na regenerację po wysiłku fizycznym)
  • na dłuższy czas pozostawia po sobie wrażenie nasycenia
  • posiada niewielką zawartość tłuszczy nasyconych 

Trzeba jednak pamiętać, że tego rodzaju kiełbasa jest niezwykle kaloryczna. Po to, by spalić 100 g białej kiełbasy, należy szybko biegać przez przynajmniej 16 minut, pływać przez 23 minuty lub leżeć przez niemal 8 godzin.  

Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc? Wiele opcji na wielkanocny stół

Jak zrobić białą kiełbasę? Opcji jest przynajmniej kilka. Każda z nich może zaszczycić nasz wielkanocny stół w inny sposób. Białą kiełbasę na Wielkanoc można:

  • ugotować
  • upiec
  • usmażyć

Osoby, które w kuchni czują się jak ryba w wodzie, będą mogły zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc samodzielnie. Sposobów również jest wiele, można się posiłkować poradami dostępnymi tutaj. W przeciwnym razie należy postawić na tę dostępną w dobrym sklepie mięsnym.

Przy wyborze trzeba uważać na to, aby biała kiełbasa na Wielkanoc:

  • była brązowa (taki kolor sugeruje dużą zawartość mięsa i przypraw);
  • miała stosunkowo niedużą zawartość wody;
  • nie była różowa (konserwanty).

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc może być przygotowana w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Pieczemy ją przez około półtorej godziny. Kluczem do tego, aby była wyjątkowo smaczna jest wcześniejsze marynowanie jej w odpowiedniej zalewie. Najlepiej jeśli pozostanie w przygotowanej miksturze przynajmniej 8 godzin.

Do sporządzenia marynaty można użyć najprostszych składników takich, jak:

  • cebula
  • czosnek
  • oliwa
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

Jeden kilogram białej kiełbasy na Wielkanoc, powinien być zamarynowany w zalewie z: 2-3 cebul, 3 ząbków czosnku, 1/2 szklanki oliwy i 1/4 szklanki dobrego sosu sojowego, do tego sól i pieprz do smaku.

Zobacz wideo Przepis na pieczoną białą kiełbasę

Gotowana biała kiełbasa na Wielkanoc

Gotowana biała kiełbasa na Wielkanoc to absolutna podstawa. Może być podawana samodzielnie czy jako dodatek do żurku lub białego barszczu. Przyrządzenie kilograma gotowanej białej kiełbasy na Wielkanoc wymaga od nas przygotowania: 1/2 litra wody z dodatkiem kilku ząbków czosnku (najlepiej 2 do 4 w zależności od preferencji), liści laurowych, soli i pieprzu. Można do niej dodać też majeranek. Czas gotowania białej kiełbasy na Wielkanoc to około 15 minut.

Smażona biała kiełbasa na Wielkanoc

Smażona biała kiełbasa na Wielkanoc to kolejne danie, które może być bardzo atrakcyjną pozycją na świątecznym stole. Zaletą kiełbasy przyrządzonej na patelni będzie, bez cienia wątpliwości, chrupiąca skórka. Być może nie jest to najbardziej zdrowy sposób na tę potrawę, ale przy okazji Wielkanocy można sobie na nią pozwolić.

Wcześniej możemy też zamarynować kiełbasę w miksturze z czosnku, bazylii i sosu chili. Podczas moczenia w zalewie biała kiełbasa powinna być nakłuta tak, aby lepiej przesiąkła smakiem. Po wstępnym usmażeniu przez cztery minuty z każdej strony, należy jeszcze przez jakiś czas dusić ją pod przykryciem.

Biała kiełbasa: nietypowe dania

Biała kiełbasa jest niezwykle uniwersalna, pozwala więc na zrobienie innych, mniej typowych potraw. Nie są one tradycyjną pozycją świątecznego menu, ale przecież warto czasami postawić na coś nowego. Możne to być:

Więcej o:
Copyright © Agora SA