Śniadanie wielkanocne to okazja do spotkania się najbliższej rodziny, która gromadzi się świętując Zmartwychwstanie Jezusa lub zwyczajnie po to, aby spędzić wspólnie czas. Na świątecznym stole muszą się znaleźć akcenty, które nawiązują do afirmacji życia i odradzającej się przyrody. Stąd symbolika świątecznego jaja, którym dzielą się w niektórych rodzinach domownicy (ale często też zielona rzeżucha). Tradycją polską jest również malowanie jajek, które później ozdobią stół podczas śniadania wielkanocnego. Pisanki to często małe dzieła sztuki, bywają też oryginalnymi prezentami.
Kiedy się je śniadanie wielkanocne? W rodzinach, które obchodzą Wielkanoc na sposób religijny najczęściej moment rozpoczęcia wspólnego niezwykle uroczystego posiłku wyznacza chwila przyjścia z Mszy świętej. Najwcześniej może być to tuż po Rezurekcji, czyli najbardziej uroczystej Mszy odprawianej w Wielkanoc. Ciekawe, że na wsi dawniej istniało całkiem dużo zwyczajów dotyczących akurat tego momentu świątecznego dnia. Między innymi ścigano się co do tego, kto pierwszy wróci z kościoła i zasiądzie do stołu, co miało dawać szczęśliwą wróżbę na najbliższą przyszłość.
Kiedy jemy śniadanie wielkanocne, jeśli jest ono przede wszystkim okazją do wspólnego spotkania z rodziną? Najczęściej decyduje to, na którą godzinę bliscy są w stanie zgromadzić się wokół świątecznego stołu. Również samo przygotowanie posiłku, zwłaszcza jeśli role w kuchni nie są rozłożone, nie jest szybkie. Kuchenna sztuka w przypadku tak ważnego posiłku jak śniadanie wielkanocne, wymaga przecież odpowiedniego kunsztu lub nawet celebracji. Warto wreszcie zadbać, aby wszyscy domownicy dobrze się wyspali tak, aby każdy mógł w pełni skorzystać z wolnego dnia.
Śniadanie wielkanocne dla dzieci powinno być nieco bardziej atrakcyjne. Nie oznacza to oczywiście, że będą na nim królowały wyłącznie słodycze, chociaż i te powinny się w dużej rozmaitości pojawić w menu śniadania wielkanocnego. Dobrym pomysłem będzie odpowiednie udekorowanie potraw specjalnie przeznaczonych jako element posiłku dla dzieci. Podstawą będą ciekawe zdobienia, które rozweselą smakowicie przyrządzone jedzenie. Z jajek można wyczarować zabawnie wyglądające kurczaczki, z owsianych ciastek zaś króliczki. Również sałatki warto ozdobić w podobny sposób.
Co na śniadanie wielkanocne - tak brzmi najczęściej zadawane pytanie przed świętami. Zestaw podawanych dań i przekąsek różni się w zależności od regionu Polski, tradycji i przede wszystkim preferencji danej rodziny. W bardziej lub mniej religijnych domach nie zabraknie koszyczka ze święconką, w niej zaś podstawowych pokarmów. Zawsze znajdziemy tam: jaja, chleb, sól, chrzan, małą babeczkę i kawałek wiejskiej kiełbasy. Prawdziwymi szlagierami wielkanocnego menu będą jednak: