Wielkanoc bez mięsa to nie lada wyzwanie, ale wystarczy kilka zmian, aby wegetarianie mogli się cieszyć suto zastawionym stołem tak samo, jak wszyscy. Bezmięsne przepisy warto wypróbować nawet, gdy nie jest się na takiej diecie – to doskonała okazja, by spróbować czegoś nowego!
Wskazówki:
Wegetariański pasztet na wielkanocne śniadanie
Składniki:
Przygotowanie: Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości z odrobiną soli i wystudź. Cebulę i umyte pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, potem dodaj pieczarki i duś, aż woda odparuje. Następnie zostaw do przestudzenia. Przełóż je do dużej miski, dodaj soczewicę. Składniki zblenduj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do tak przygotowanej masy wbij dwa jajka, dodaj rozdrobnione ząbki czosnku, bułkę tartą i oliwę. Wszystko połącz, używając drewnianej łyżki. Potem dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, oregano, tymianek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 40 minut.
Wskazówka: W podobny sposób możesz przygotować wegetariańską pieczeń rzymską. Przygotuj masę z podanego przepisu, wyłóż do formy jej połowę, na niej połóż obrane jajka ugotowane na twardo i przykryj pozostałą masą. Upiecz i podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.
Wegańska pasta bezjajeczna na świąteczne śniadanie
Składniki:
Przygotowanie: Kostkę tofu pokrusz widelcem na niewielkie kawałki (tak, aby w paście były grudki). Dopraw je odrobiną soli kala namak, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Potem do pasty dodaj wegański majonez oraz posiekany szczypiorek. Dopraw odrobiną pieprzu do smaku. Podawaj na wielkanocne śniadanie jako dodatek do świeżego pieczywa.
Składniki:
* w wersji wegańskiej możesz użyć mąki z ciecierzycy wymieszanej z wodą. Wtedy nie maczaj już grzybów w mące pszennej.
Przygotowanie
Boczniaki umyj i odetnij nóżki, aby zostały same kapelusze. Jajka rozkłóć w miseczce, a mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp do osobnych głębokich talerzy. Do bułki dodaj odrobinę soli i pieprzu (możesz także dosypać ulubione przyprawy). Kapelusze obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce. Smaż na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią po obu stronach. Podawaj z puree ziemniaczanym i lekką sałatką.
Zobacz także: Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Lekkie potrawy świąteczne dla osób, które dbają o zdrową dietę