Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Nie jesz mięsa? Oto wegetariańskie potrawy na świąteczny stół

Podczas świąt wielkanocnych na stołach, tuż obok jajek, króluje mięso. Pieczenie, pasztety, kiełbasa. Wydaje się, że wegetarianie poza jajkami i ciastem nie znajdą na stole nic do zjedzenia. Można temu zaradzić! Sprawdźcie nasze przepisy na bezmięsne dania wielkanocne i przygotujcie je - bez wątpienia posmakują również smakoszom mięsa!

Wielkanoc bez mięsa to nie lada wyzwanie, ale wystarczy kilka zmian, aby wegetarianie mogli się cieszyć suto zastawionym stołem tak samo, jak wszyscy. Bezmięsne przepisy warto wypróbować nawet, gdy nie jest się na takiej diecie – to doskonała okazja, by spróbować czegoś nowego!

Wskazówki:

  • do przygotowania żurku nie używaj wędzonki ani innego mięsa – zrób go na bulionie warzywnym i zakwasie,
  • białą kiełbasę możesz zastąpić wegetariańskimi kiełbaskami z soi,
  • faszerowane jajka przygotuj z nadzieniem pasty z awokado, z pieczarkami lub papryką,
  • przygotuj nieśmiertelną sałatkę jarzynową – w niej mięsa nie ma! Weganie mogą spokojnie dodać do niej wegański majonez – smak nie będzie się różnił,
  • jeśli kupujesz gotowe ciasto kruche np. na mazurka, sprawdź, czy w składzie nie został użyty smalec

Przepisy na Wielkanoc w stylu wege

Wegetariański pasztet na wielkanocne śniadanie

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • łyżka oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości z odrobiną soli i wystudź. Cebulę i umyte pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, potem dodaj pieczarki i duś, aż woda odparuje. Następnie zostaw do przestudzenia. Przełóż je do dużej miski, dodaj soczewicę. Składniki zblenduj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do tak przygotowanej masy wbij dwa jajka, dodaj rozdrobnione ząbki czosnku, bułkę tartą i oliwę. Wszystko połącz, używając drewnianej łyżki. Potem dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, oregano, tymianek. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 40 minut.

Pasztet z soczewicy to doskonała alternatywa dla klasycznego pasztetu mięsnego - nie tylko dla wegetarianPasztet z soczewicy to doskonała alternatywa dla klasycznego pasztetu mięsnego - nie tylko dla wegetarian Fot. Shutterstock

Wskazówka: W podobny sposób możesz przygotować wegetariańską pieczeń rzymską. Przygotuj masę z podanego przepisu, wyłóż do formy jej połowę, na niej połóż obrane jajka ugotowane na twardo i przykryj pozostałą masą. Upiecz i podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.

Wegańska pasta bezjajeczna na świąteczne śniadanie

Składniki:

  • kostka tofu naturalnego (200 g),
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego,
  • szczypta soli kala namak,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • odrobina pieprzu do smaku

Przygotowanie: Kostkę tofu pokrusz widelcem na niewielkie kawałki (tak, aby w paście były grudki). Dopraw je odrobiną soli kala namak, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Potem do pasty dodaj wegański majonez oraz posiekany szczypiorek. Dopraw odrobiną pieprzu do smaku. Podawaj na wielkanocne śniadanie jako dodatek do świeżego pieczywa.

Zobacz wideo Podczas świąt warto zadbać także o dekoracje. Oto kilka myków na piękne i proste ozdoby

Kotlety z boczniaków w chrupiącej panierce na uroczysty obiad

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 2 jajka*,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia

* w wersji wegańskiej możesz użyć mąki z ciecierzycy wymieszanej z wodą. Wtedy nie maczaj już grzybów w mące pszennej.

Przygotowanie

Boczniaki umyj i odetnij nóżki, aby zostały same kapelusze. Jajka rozkłóć w miseczce, a mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp do osobnych głębokich talerzy. Do bułki dodaj odrobinę soli i pieprzu (możesz także dosypać ulubione przyprawy). Kapelusze obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce. Smaż na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią po obu stronach. Podawaj z puree ziemniaczanym i lekką sałatką.

Zobacz także: Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Lekkie potrawy świąteczne dla osób, które dbają o zdrową dietę

Więcej o:
Copyright © Agora SA