Czy da się jeszcze poczuć ducha świąt? Te smaki to zapewnią!

Zbliżająca się Wielkanoc będzie wyjątkowa - większość z nas nie spotka się podczas niej z bliskimi lub spędzi święta samotnie. Czy to oznacza, że nie uda się poczuć ich ducha? Mamy nadzieję, że nie! Mamy kilka przepisów i wskazówek, co zrobić, aby Wielkanoc mimo wszystko zachowała swój urok!

Jak odczarować tegoroczne święta?

Czy w tegoroczną Wielkanoc da się w ogóle poczuć ducha świąt? Jeżeli trudno ci w to uwierzyć, spróbuj przywołać świąteczny nastrój, wypełniając dom cudownymi zapachami. Aromat i smak świątecznych potraw, a także radość ich przygotowywania, bez wątpienia pozwolą prawdziwie poczuć Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis

Składniki:

Spód:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru

Na nadzienie:

  • puszka masy krówkowej,
  • bakalie: orzechy laskowe, migdały, płatki migdałów, suszone morele, rodzynki, żurawina itd.

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, wszystko razem posiekaj, połącz i zagnieć ciasto w kulę. Wstaw je na pół godziny do lodówki, by się schłodziło. Po tym czasie wyjmij je i wyklej nim spód formy. Całą powierzchnię ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Odstaw je do wystudzenia, a potem rozprowadź na nim masę krówkową. Potem przyozdób bakaliami wedle uznania i wstaw do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

Jajka faszerowane pastą chrzanową – przepis

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorem lub rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je na połówki i wyjmij żółtka, przełóż je do miseczki i pokrusz, a białka ułóż na półmisku. Do żółtek dodaj majonez, jogurt naturalny i chrzan, dopraw solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszaj. Masę możesz nałożyć, używając szprycy cukierniczej, aby jajka ładnie wyglądały. Po wierzchu posyp rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem.

Co jeszcze zrobić, aby święta były udane?

1. Wyhoduj rzeżuchę. Jeśli posadzisz ją już dziś, zadbasz o nawodnienie i nasłonecznienie, ma szansę urosnąć na poniedziałek wielkanocny. Zawsze też możesz kupić ją w pobliskim sklepie – wiele z nich oferuje rzeżuchę w okresie przedświątecznym! Będzie idealna do przyozdobienia sałatek, kanapek i jajek.

2. Przygotuj stroik świąteczny lub piękną dekorację stołu. Podczas spaceru z psem czy przedświątecznych zakupów ułam kilka gałązek brzozy, forsycji lub bazi. Wyjmij z szafy świąteczne ozdoby, obrus ze świątecznym haftem czy serwetki w króliczki i kurczaczki. Udekorowany stół na pewno dobrze wpłynie na nastrój, a ty poczujesz, że naprawdę są święta. W osobnym artykule mamy dla was sporo inspiracji: Malowanie jajek i wielkanocne dekoracje do zrobienia w domu - to prostsze niż myślisz!

Zobacz wideo Zobacz także pomysły na dekoracje bez wychodzenia z domu. Mamy kilka myków

3. Przygotuj pisanki. Ale bez wymówek, że to dziecinne, czy "nie potrafię". Malowanie jajek to jedna z czynności najbardziej kojarzących się ze świętami!

4. Złóż komuś życzenia świąteczne. Ale nie nudne i niezbyt zabawne wierszyki z Internetu – zadzwoń do kogoś bliskiego i złóż życzenia od serca. Życzenia na święta wielkanocne to miła tradycja. Jak je składać? Podpowiadamy w osobnym artykule.