Sałatki z jajkami - w sam raz na święta. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Świąteczne sałatki z jajkami - przepisy
Sałatki z jajkami, które stawiamy na świątecznym stole, powinny być pełne smaków i kolorów. Dobierz ulubione składniki i przygotuj pyszną świąteczną sałatkę z jajkiem w roli głównej! Podajemy trzy propozycje na wielkanocne śniadanie.
Sałatka z jajkami, awokado i kiełkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 garści szpinaku baby,
- 1 awokado,
- 1 pomidor,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- ulubione kiełki,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w ósemki, pomidora natomiast – w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a awokado wydrąż i również pokrój na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na półmisek wysyp szpinak. Rozsyp pokrojone kawałki pomidora, awokado i cebuli, na to połóż jajka. Wszystko polej sosem majonezowym i ozdób kiełkami.
Sałatka z jajkami i zielonym groszkiem
Składniki:
- 8 jajek,
- 150 g mrożonego groszku,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 150 g żółtego sera,
- 150 g polędwicy drobiowej w kawałku,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. 6 jajek pokrój w kostkę, a 2 w plasterki – tak, by ładnie prezentowało się zarówno żółtko, jak i białko. Mrożony groszek ugotuj do miękkości z odrobiną soli, a marchewki ugotuj na półmiękko lub przygotuj na parze. Pokrój je w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a polędwicę drobiową oraz paprykę również pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem i połącz z jajkami pokrojonymi w kostkę Do dużej miski wsyp polędwicę, a dookoła, na ściankach ułóż plasterki jajek. Następnie wsyp zielony groszek, a na nim marchewkę. Na ściankach połóż kolejną porcję jajek. Wysyp warstwę żółtego sera, później papryki, a potem pokrojone jajka z majonezem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z jajkami, brokułem i pomidorami
Składniki:
- opakowanie miksu sałat,
- 1/2 brokuła,
- 4 jajka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- garstka pestek słonecznika,
- 4 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w ósemki. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj je, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Jogurt wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku wyciśniętym w wyciskarce. Do miski wsyp sałatę, dodaj zblanszowany brokuł, jajka, pomidorki, wsyp także pestki słonecznika. Wlej sos i wszystkie składniki wymieszaj.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur