Sałatki z jajkami, które stawiamy na świątecznym stole, powinny być pełne smaków i kolorów. Dobierz ulubione składniki i przygotuj pyszną świąteczną sałatkę z jajkiem w roli głównej! Podajemy trzy propozycje na wielkanocne śniadanie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w ósemki, pomidora natomiast – w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a awokado wydrąż i również pokrój na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na półmisek wysyp szpinak. Rozsyp pokrojone kawałki pomidora, awokado i cebuli, na to połóż jajka. Wszystko polej sosem majonezowym i ozdób kiełkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. 6 jajek pokrój w kostkę, a 2 w plasterki – tak, by ładnie prezentowało się zarówno żółtko, jak i białko. Mrożony groszek ugotuj do miękkości z odrobiną soli, a marchewki ugotuj na półmiękko lub przygotuj na parze. Pokrój je w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a polędwicę drobiową oraz paprykę również pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem i połącz z jajkami pokrojonymi w kostkę Do dużej miski wsyp polędwicę, a dookoła, na ściankach ułóż plasterki jajek. Następnie wsyp zielony groszek, a na nim marchewkę. Na ściankach połóż kolejną porcję jajek. Wysyp warstwę żółtego sera, później papryki, a potem pokrojone jajka z majonezem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w ósemki. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj je, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Jogurt wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku wyciśniętym w wyciskarce. Do miski wsyp sałatę, dodaj zblanszowany brokuł, jajka, pomidorki, wsyp także pestki słonecznika. Wlej sos i wszystkie składniki wymieszaj.