Sałatki z jajkami - w sam raz na święta. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Jedną z potraw, którą zwykle podajemy podczas wielkanocnego śniadania, jest sałatka z jajkami. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnej jarzynowej, inni co roku szukają nowych przepisów i inspiracji. Mamy dla was trzy pomysły na sałatki z jajkami - będą w sam raz na święta!

Świąteczne sałatki z jajkami - przepisy

Sałatki z jajkami, które stawiamy na świątecznym stole, powinny być pełne smaków i kolorów. Dobierz ulubione składniki i przygotuj pyszną świąteczną sałatkę z jajkiem w roli głównej! Podajemy trzy propozycje na wielkanocne śniadanie.

Sałatka z jajkami, awokado i kiełkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 garści szpinaku baby,
  • 1 awokado,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • ulubione kiełki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w ósemki, pomidora natomiast – w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a awokado wydrąż i również pokrój na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na półmisek wysyp szpinak. Rozsyp pokrojone kawałki pomidora, awokado i cebuli, na to połóż jajka. Wszystko polej sosem majonezowym i ozdób kiełkami.

Zobacz wideo Po czym poznać dobry majonez? Wyjaśniamy

Sałatka z jajkami i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 150 g polędwicy drobiowej w kawałku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. 6 jajek pokrój w kostkę, a 2 w plasterki – tak, by ładnie prezentowało się zarówno żółtko, jak i białko. Mrożony groszek ugotuj do miękkości z odrobiną soli, a marchewki ugotuj na półmiękko lub przygotuj na parze. Pokrój je w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a polędwicę drobiową oraz paprykę również pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw solą i pieprzem i połącz z jajkami pokrojonymi w kostkę Do dużej miski wsyp polędwicę, a dookoła, na ściankach ułóż plasterki jajek. Następnie wsyp zielony groszek, a na nim marchewkę. Na ściankach połóż kolejną porcję jajek. Wysyp warstwę żółtego sera, później papryki, a potem pokrojone jajka z majonezem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z jajkami, brokułem i pomidorami

Składniki:

  • opakowanie miksu sałat,
  • 1/2 brokuła,
  • 4 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • garstka pestek słonecznika,
  • 4 łyżki jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w ósemki. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj je, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Jogurt wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku wyciśniętym w wyciskarce. Do miski wsyp sałatę, dodaj zblanszowany brokuł, jajka, pomidorki, wsyp także pestki słonecznika. Wlej sos i wszystkie składniki wymieszaj.