Do zrobienia tych kokosowych ciasteczek potrzebujesz jedynie dwóch składników i niecałe pół godziny. Mamy przepis

Przed tobą kolejny tydzień siedzenia w domu? A może dzieci coraz częściej narzekają na brak ciekawych zajęć? Mamy doskonałą propozycję - przygotujcie pyszne ciasteczka kokosowe. Do ich zrobienia będziecie potrzebować tylko dwóch składników!

Pyszne i proste kokosowe ciasteczka dwuskładnikowe

Najlepsze ciasteczka to takie, które są nie tylko słodkie i smaczne, ale także można je zrobić samodzielnie i nie jest to skomplikowany proces. Najmłodsi kucharze bez wątpienia dodaliby jeszcze jeden warunek: przy przygotowaniu można trochę się ubrudzić i oblizywać palce. Kokosowe ciastka, które dziś proponujemy, spełniają wszystkie te warunki! Jak je zrobić?

Kokosowe ciasteczka z dwóch składników – przepis

Składniki:

  • 400 g wiórków kokosowych,
  • 400 ml mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp 400 g wiórków kokosowych. Następnie dodaj do nich mleko skondensowane i rozmieszaj je dokładnie. Mieszanie może być trochę uciążliwe i chwilę potrwać – można do tego wykorzystać drewnianą łyżkę, albo… (czyste) ręce! Gdy składniki będą dobrze połączone, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z masy kokosowo-mlecznej uformuj kuleczki i spłaszcz je. Poukładaj na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Ciasteczka kokosowe będą gotowe po około 15 minutach, gdy wierzch się ładnie zezłoci. Jedz je po przestudzeniu – będą cudownie chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lepkie w środku!

Kokosowe ciasteczka – jak je przyozdobić?

Jeśli chcesz, ciasteczka możesz przyozdobić ulubionymi dodatkami. Nadadzą się do tego zarówno orzechy i suszone owoce, jak i czekolada, draże czy kolorowa posypka. Gdy uformujesz ciasteczka, połóż na wierzchu wybrane ozdoby. Piecz w taki samo sposób, jak kokosanki bez dodatków.

Zobacz wideo Lubisz kokosowe słodkości? Przygotuj kostki według naszego przepisu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.