Nie tylko Polacy wzięli się za pieczenie chleba. Wersja bez drożdży a z masłem orzechowym zawojowała Zachód

Najsłynniejszą smakową wariacją chleba jest ten na bazie bananów. A czy próbowaliście wersji z masłem orzechowym? Mamy dla was przepis sprzed prawie 90 lat!

Chleb z masłem orzechowym - hit sprzed niemal 90 lat

Coraz więcej Amerykanów bierze się za pieczenie własnych chlebów. Ciekawy trend pojawił się na popularnym forum Reddit, gdzie użytkownicy zaczęli wymieniać się przepisami ze starych książek kucharskich. Jednym z nich jest ten na przygotowanie chleba bez drożdży, który pojawił się w książce "Five roses flour: A guide to good cooking" w 1932 roku. Wykorzystano jednak składnik, który może zaskakiwać - masło orzechowe. Jakiś czas temu recepturę przetestowano na Youtube na kanale Glen & Friends Cooking. Okazuje się, że - jak wiele starych przepisów - ten jest wyjątkowo prosty.

Chleb z masłem orzechowym - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy mleko i łączymy całość. Na końcu dodajemy masło orzechowe. Raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, a do środka przekładamy masę. Chleb pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez godzinę.

Gotowy chleb jest lekki i ma delikatny smak oraz zapach masła orzechowego. Jest on zależny od użytego rodzaju masła - słodzone sprawi, że chleb będzie oczywiście słodszy. Jeśli użyjecie podstawowego smarowidła zrobionego z samych orzechów, wypiek będzie bardziej wytrawny. Niektórych może zaskoczyć ilość użytego proszku do pieczenia (tak się stało w przypadku Glena, który odtworzył ten przepis). Masa na ciasto jest dość gęsta, wymaga więc większego wsparcia, by wyrosło na puszysty chleb. Jeśli jednak wolicie nie przesadzać z jego ilością - zmniejszcie ją. Chleb powinien dobrze wyrosnąć mimo dodania mniejszej ilości proszku.

Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotować pyszny chlebek bananowy z serem. Przepis jest bardzo prosty.

Chleb na bazie masła orzechowego - do czego wykorzystać?

Taki orzechowy chlebek idealnie nada się na kanapki na słodko, na przykład z dżemem lub miodem. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie na jego bazie francuskich tostów, czyli zamoczenie w rozkłóconym jajku, usmażenie i podawanie z odrobiną masła oraz słodkimi dodatkami, jak owoce czy sosy. Szczególnie świetnie będzie się komponował z bananami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA