Coraz więcej Amerykanów bierze się za pieczenie własnych chlebów. Ciekawy trend pojawił się na popularnym forum Reddit, gdzie użytkownicy zaczęli wymieniać się przepisami ze starych książek kucharskich. Jednym z nich jest ten na przygotowanie chleba bez drożdży, który pojawił się w książce "Five roses flour: A guide to good cooking" w 1932 roku. Wykorzystano jednak składnik, który może zaskakiwać - masło orzechowe. Jakiś czas temu recepturę przetestowano na Youtube na kanale Glen & Friends Cooking. Okazuje się, że - jak wiele starych przepisów - ten jest wyjątkowo prosty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gotowy chleb jest lekki i ma delikatny smak oraz zapach masła orzechowego. Jest on zależny od użytego rodzaju masła - słodzone sprawi, że chleb będzie oczywiście słodszy. Jeśli użyjecie podstawowego smarowidła zrobionego z samych orzechów, wypiek będzie bardziej wytrawny. Niektórych może zaskoczyć ilość użytego proszku do pieczenia (tak się stało w przypadku Glena, który odtworzył ten przepis). Masa na ciasto jest dość gęsta, wymaga więc większego wsparcia, by wyrosło na puszysty chleb. Jeśli jednak wolicie nie przesadzać z jego ilością - zmniejszcie ją. Chleb powinien dobrze wyrosnąć mimo dodania mniejszej ilości proszku.
Taki orzechowy chlebek idealnie nada się na kanapki na słodko, na przykład z dżemem lub miodem. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie na jego bazie francuskich tostów, czyli zamoczenie w rozkłóconym jajku, usmażenie i podawanie z odrobiną masła oraz słodkimi dodatkami, jak owoce czy sosy. Szczególnie świetnie będzie się komponował z bananami.