Robisz ciasto drożdżowe na chleb albo pizzę? Podpowiadamy, jak sprawdzić, kiedy odpowiednio wyrosło [TRIK]
Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Można wyczarować z niego całe mnóstwo pysznych wypieków. W końcu kto nie lubi pizzy, chleba, ciasta z owocami czy cynamonowych bułeczek? Jednak podczas ich przygotowywania niektóre rzeczy mogą pójść nie tak. Jedną z nich jest niewystarczająco wyrośnięte ciasto. Na szczęście jest pewna prosta metoda jak sprawdzić, czy drożdżowa kula już nadaje się do pieczenia.
Test na szturchnięcie
Jakkolwiek śmiesznie to brzmi, ta metoda polega na szturchnięciu wyrastającego ciasta drożdżowego. Jak czytamy na portalu Bon Appetit, należy delikatnie, ale stanowczo "dziubnąć" masę palcem zanurzonym w oleju lub mące. Obserwacja tego, co się z nim dzieje w efekcie zaczepienia pozwoli określić, czy już jest dobre.
- Ciasto odbija się i szybko wraca do poprzedniej formy? Daj mu jeszcze trochę czasu na wyrośnięcie.
- A może powoli cofa się, tak, jakby budziło się z drzemki? Jest już gotowe do pieczenia.
- Co jeśli ciasto zupełnie nie wraca do poprzedniej formy? Wygląda na to, że sprawa je "przerosła" i nie jest już dobre do pieczenia.
Z czego to wynika?
Gdy ciasto szybko wraca do pierwotnej formy, oznacza to, że drożdże nadal wytwarzają gaz i nie osiągnęły jeszcze swojego limitu. Po szturchnięciu pęcherzyki powietrza szybko napełniają się z powrotem. Jednak kiedy ciasto powraca w zwolnionym tempie, to znak, że produkcja gazu zwolniła - szturchnięcie wypchnęło powietrze z tych bąbelków i nie jest natychmiastowo uzupełniane.
Ciasto, które trafia do piekarnika, powinno być porządnie wyrośnięte, ale nie przerośnięte. W środku doświadczy jeszcze jednego ostatniego "kopa" i powiększy się jeszcze bardziej. Przerośnięte ciasto opadnie i będzie nierówne.
Więcej wskazówek znajdziesz tu: Jak zrobić ciasto drożdżowe? Poradnik nie tylko dla początkujących.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku