Wiele osób ma obawy, czy można mrozić masło. W końcu pojawia się wiele informacji dotyczących utraty walorów spożywczych i smakowych w przypadku zamrożenia różnych produktów. Jak jest z masłem? Czy mrożone masło nadaje się do spożycia? Czy nadal jest smaczne? Odpowiadamy na wszystkie pytania!
Czy można mrozić masło? Tak, można je zamrozić bez problemu. Jeśli więc uda ci się kupić więcej masła w dobrej cenie lub chcesz przechować kawałek, by nie zmarnowało się, gdy nie będziesz z niego korzystać, śmiało włóż je do zamrażalnika.
Masło możesz zamrozić nie tylko po to, by przechować kupiony zapas lub ocalić je przed zepsuciem. Jeśli w twoim domu nie spożywa się zbyt dużo tego produktu, możesz podzielić kostkę na części, zamrozić je i wyjmować wtedy, kiedy będzie potrzebne. Świeże masło jest o wiele smaczniejsze niż takie, które długo stoi. Mrożenie chroni również produkt ten przed zjełczeniem i jeśli nie traw zbyt długo, nie powoduje utraty właściwości.
Jak zatem mrozić masło? Najlepiej robić to w opakowaniu, w którym zostało kupione. Jeżeli dzielisz je na mniejsze kawałki, użyj folii aluminiowej lub spożywczej. Pamiętaj, by każdy z nich był zawinięty osobno (lub uformuj folię tak, aby kawałki były oddzielone), gdyż zamarznięte masło trudno rozdzielić.
Jeśli chcesz zamrozić masło, zwróć uwagę na termin jego przydatności do spożycia. Pamiętaj, że gdy je mrozisz, unieruchamiasz bakterie – przestają się one rozwijać. Po rozmrożeniu bakterię się „budzą” i proces psucia się masła może być o wiele szybszy. Lepiej więc być ostrożnym i nie igrać z terminem ważności, ponieważ zepsuty produkt może ci zaszkodzić. Zamrożone masło można przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące – po upływie dłuższego czasu może zacząć się kruszyć i nie będzie tak smaczne, jak to świeże.
Podobnie jak wielu innych produktów, po rozmrożeniu nie należy zamrażać masła ponownie. Jeśli obawiasz się, że nie zjesz tak dużej rozmrożonej porcji, użyj go do smażenia lub wykorzystaj do ciasta. Będzie doskonałe do ciasta drożdżowego lub spodu do tarty, z jego dodatkiem przygotujesz także pyszny odrywany chlebek czosnkowy!
Roztapianie masła w mikrofalówce lub w garnuszku nie jest dobrym pomysłem, jeśli chcesz smarować nim kanapki – produkt będzie miał konsystencję płynną. Jeśli chcesz przyspieszyć rozmarzanie masła, połóż je w ciepłym miejscu (na przykład przy kuchence). Możesz także wlać wrzącą wodę do szklanki, wylać ją, a rozgrzanym naczyniem nakryć kawałek masła – powinien zmięknąć szybciej.
Margaryna, podobnie jak masło, nadaje się do zamrożenia. Tę do wypieków możesz mrozić w opakowaniu, ale taką do smarowania pieczywa, wygodniej będzie przełożyć do specjalnie przygotowanej folii. Wtedy z łatwością ją podzielisz na porcje, a także sprawisz, że nie będzie zajmowała tak dużo miejsca w zamrażalniku. Podobnie jak w wypadku masła, należy pamiętać o terminie ważności oraz czasie mrożenia.